Gürer: SULAMA BİRLİKLERİ de çiftçilerin elinden alındı!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarını bile özelleştiren AKP hükümetinin, sulama birliklerini devlet yönetimine almasının anlaşılır bir durum olmadığını söyledi. Ömer Fethi Gürer, 378 sulama birliğini ortadan kaldırmayı hedefleyen düzenlemede, çiftçilerin lehine hiçbir madde bulunmadığını vurguladı.

20 Nisan 2018 Cuma 12:32
Gürer: SULAMA BİRLİKLERİ de çiftçilerin elinden alındı!

CHP Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, DSİ Kanunundaki değişiklik tasarıyla ilgili olarak TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, tüzel kişilikleri ortadan kaldırılmaya çalışılan sulama birliklerinin, 1.5 milyon çiftçiyi doğrudan ilgilendirdiğini ve tasarının çiftçi lehine bir düzenlemeyi getirmediğini belirtti.  Tasarı mecliste CHP’nin şiddetli muhalefetine rağmen yasallaştı.

DÜZENLEME GERİ ÇEKİLMELİ İDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında, “Sulama birlikleri aslında tasarı olarak Komisyona geldiğinde çok konuşuldu. Bölgelerden gelen sulama birlikleri başkanları da sulama birliklerinin ortadan kaldırılmasını sorguladılar çünkü sulama birlikleri genelde başarılı olan ve bu anlamda çiftçilerin birlikte oluşturdukları yapılardı. Bu kanun tasarısının giriş bölümünde bulunan ve sonradan ortadan kaldırılan bir yasal düzenlemeye göre sulama birlikleri maddesinin gelmesine neden olan özelleştirme anlayışıydı. Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi getirmiş olduğu tasarıyla sulama alanlarına su verilen kaynakları, barajları ve göletleri özelleştirmeyi düşünüyordu. Özelleştirme mantığına karşı gerek Komisyondaki muhalefet eden partilerin tepkisi gerek sulama birliklerindeki ve alandaki tepkiler üzerine su varlıklarının özelleştirilmesi maddesi çıkarıldı, onun yerine, su dağıtımıyla ilgili özelleştirme getirildi. Amaç ortadan kalktığına göre sulama birlikleriyle ilgili düzenlemenin geri çekilmesi gerekirdi” dedi.

İŞLERİ DSİ’NİN ATAYACAĞI MEMUR MU YAPACAK?

Sulama birliklerinin tüzel kişiliklerinin ortadan kaldıran tasarıyla,  Birlik üyesi çiftçilerden oluşan ve seçimle göreve gelen birlik meclisinin, birlik yönetim kurulunun, birlik denetim kurulunun ve birlik başkanın görev ve yetkilerinin ortadan kaldırılacağını da belirten Ömer Fethi Gürer, işlerin DSİ tarafından atanacak memur tarafından yürütüleceğini ifade etti.

İŞE SİYASET KARIŞACAK

Sulama birliklerinde seçimle gelen yönetim organlarının, üyeleri olan çiftçilere hesap verebiliyor olduğunu ancak DSİ tarafından atanacak kişinin o konudaki yetkinliğinin ve alanda yapacağı çalışmaların yeterli olmayacağını ima eden Ömer Fethi Gürer, yeni yapılanmada siyasetin dahi işe karışabileceğini vurguladı.

1.5 MİLYON ÇİFTÇİYİ İLGİLENDİREN DÜZENLEMEDE, ÇİFTÇİ LEHİNE Bİ MADDE YOK

Buradaki sorunun ileride herkes tarafından görüleceğini ve ileride düzeltme yoluna gidileceğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Çünkü 1995 yılından sonra sulama birliklerinin oluşumunda genelde yapılan değerlendirmelerle, dünya örnekleri de ele alınarak birliklerin çiftçiler tarafından oluşturulması uygun bulunmuştu. Bu yapılan düzenlemeyle, çiftçilerin yararına kararlar almak zorunda olan ve bu düzenleme sayesinde de birlikte yönetimin gerçekleştiği çiftçi birlikleri ortadan yapısal olarak kaldırılmaktadır. 378 sulama birliğinin fiilen ortadan kaldırılmasının yanında, 14.487 meclis üyesinin de böylece görevleri sonlanmaktadır. 1,5 milyon çiftçi üyesini doğrudan ilgilendiren böyle bir kararın çiftçilerin lehine olmadığını bir kez daha dile getirmek istiyorum” diye konuştu.

İŞİ, İŞİN GERÇEK SAHİPLERİ YAPMALI

Sulama birliklerinin yüzde 70’in başarılı olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Denetime tabi olan bu sulama birliklerinin yapısal olarak çiftçilerin birlikte yarattıkları bir yapı olması nedeniyle denetlenebilirliği yalnızca harcamalarıyla ilgili değil, suyla ilgili yaptığı her işlemde geçerliliği vardır. Sulama birlik yöneticileri aynı zamanda çiftçidir yani elini taşın altına koyan kişidir. İşin gerçek sahipleri oldukları için araç ve gereçleri kendi malları gibi korumaktadırlar, üzerine titremektedirler, sorunlara hızlı çözüm üretebilmektedirler, bu anlamda, bakım harcamaları dâhil, her konuda minimum seviyede işin yürümesini sağlamaktadırlar. Sorunlara hızlı çözüm üretebilen sulama birlikleri, çiftçilerden tahsil ettikleri ücretleri de bölgelerinde harcayarak çiftçilerin sorunlarının çözüm ortağı olmaktadırlar. Bu anlamda, katılımcı yönetim anlayışıyla hareket eden su kullanıcı örgütleri olan sulama birlikleri ne yazık ki ortadan kaldırılmaktadır” şeklinde konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İyi hizmet veren sulama birlikleri, yasa gereği harcamaları denk bütçe yapmak zorunda olması, yaptığı hizmetleri denetleyebilmesi, bu anlamda, alanda oluşabilecek zararları verdiği eğitimle ortadan kaldırması nedeniyle sulama anlamında önemli bir yönetim merkezidir. Bu birlikler, bundan sonra, Devlet Su İşlerinin atayacağı memurlar eliyle yönlendirip yönetilecektir. Burada amaç -eğer özelleştirme mantığı ileride tekrar getirilmeyecekse- bir kamulaştırma anlayışıdır ancak bildiğiniz gibi, Adalet ve Kalkınma Partisi şeker fabrikalarını özelleştirmeye başlamışken sulama birliklerini devlet yönetimine alması anlaşılır bir durum değildir.”

CHP muhalefetine rağmen AKP oyları ile tasarı meclisten geçerek kanunlaştı.

https://www.youtube.com/watch?v=iunllLeEKr0

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15