Gürer: “Yokluk ve yoksulluktan insanlar  kendini yakıyor!”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işsizliğin, yoksulluğun, geçim sıkıntısının arttığı Türkiye’de sorunların çözümü için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.  

15 Şubat 2018 Perşembe 11:17
Gürer: “Yokluk ve yoksulluktan insanlar  kendini yakıyor!”

YATIRIM ORTAMI İYİLEŞTİRİLMELİ 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Dünya Bankası tarafından hazırlanan İş Yapma Kolaylığı Yıllık Değerlendirme  raporunda, Türkiye’nin 190 ülke arasında 60'ıncı sırada gösterildiğine dikkat çekerek, Bu durumun iyileşmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

DÜZENLEMELER KAMU YARARINA OLMALI 

İyileşme sağlanırken, söz hakkı ve hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü, mevzuatın kalitesi, kamu yönetiminin etkinliği, yolsuzluk kontrolünün önlenmesi gibi konularda ciddi düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, “ İş ortamının iyileştirilmesiyle ilgili düzenlemelere Cumhuriyet Halk Partisinin asla karşı olması söz konusu değildir. Ancak bu düzenlemelerin, toplum ve kamu yararını öne çıkaran, onları erozyona uğratmayan düzenlemeler olması gerekir” dedi. 

TORBA YASALAR ÇÖZÜM OLMUYOR

İlgili yasa tasarısının yeni bir torba yasa düzenlemesi olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bu tasarıda yatırım ortamının iyileştirilmesi amacı dışında farklı konular ele alınıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan esnaf ve sanatkârlar kredi kooperatifi ile tarım kredi kooperatifleri düzenlemesine, meraların mevzuat değişikliğinden Yapı Denetim Hakkında Kanun'a kadar düzenlemeleri kapsıyor. Esasen bu tür torba kanunlarla bir taraf düzenlenirken diğer taraftan sorunlu kılınıyor ve benzer düzenlemeler sürüp gidiyor” şeklinde konuştu. 

İNSANLAR ARTIK KENDİNİ YAKIYOR

Türkiye’nin daha önemli ve ciddi sorunlarının olduğunu anlatan CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde son bir buçuk, iki aylık süreçte 5 tane işçi arkadaşımız kendini yakmak durumunda kaldı. Bu, Türkiye'de bugüne kadar görülen yaşanan bir durum değil. İşsizliğin kol gezdiği, geçim sıkıntısının arttığı, yolsuzluk ve yoksulluğun da geliştiği bir süreçte yapılması gereken düzenlemeler, asgari ücretten başlayarak emeğinin karşılığını alamayanlar için yeni iyileştirmeler sağlanmalıdır. Çiftçilerimiz sorunlu, esnafımız sorunlu, işçimiz sorunlu” dedi.

ESNAF VE ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI BÜYÜYOR 

Ömer Fethi Gürer, “esnaf odalarımızı ziyaret ettim. Esnafların üzerindeki vergi yükü küçük esnafı gerçek anlamda mağdur ediyor. AVM'lerin kent merkezine yapılmasıyla esnafların çoğu dükkânını kapatmış durumda. 100 bine yakın esnaf, 2017 yılında neredeyse çalışma alanından çekilmiş, Bu arada çiftçilerin yaşadığı sorunlarda da sürekli artışlar var. Daha önceleri yalnızca mazot diyorduk, ürününü sattığını düşünüyorduk. Artık çiftçi ürününü satamadığı gibi çiftçi kayıt sistemine dâhil olmayanların, TARSİM'e kayıt olmayanların yaşadıkları mağduriyetler de Hükûmet tarafından görülmüyor. Çıkarılan düzenlemelerden yalnızca çiftçi kayıt sistemine dâhil olanlar faydalanıyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN MEKTUBU…

Gürer, bir çiftçinin kendisine gönderdiği mektubu Genel Kurul’da okudu. “Saygı değer Vekilim, çiftçinin feryadını, perişanlığını zatıâliniz dile getirmektesiniz. Allah sizden razı olsun. Sayın Vekilim, yıllardır kuraklık yanında ürün para etmiyor. Mazot, gübre pahalı, tohum pahalı. Batmışız. Canımızı da kaybetme noktasına geldik. Stresten istirahatimizi yapamıyoruz. Hükûmet yetkililerine bir duyurun. Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatifine olan borçların faizinin silinip ana paraya 5 taksit yapmalarını sağlasınlar. Özel bankalara olan borçları tarla, traktör, 10 koyun, 5 keçiyi, 2 inek kurtarmıyor. Geçinmekte zorlanıyoruz. Yüzde 20, yüzde 25'le yapılandırmalar gerçekleştiriliyor. Hükûmet kararnameyle her şeye bir çözüm üretiyor, çiftçiler için de üretsin…”

ÜRÜNLER TARLADA KALIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Çiftçilerin ürünleri kimi yerde depoda kimi yerde ürün hasat edilemediği için tarlada kalıyor, narenciye dalda kalıyor. Bunların hepsi millî servet. Yurt dışından getirilen ürünler, Türkiye'de üretildiği hâlde dış destekli ürünler nedeniyle mağduriyetler artıyor. Bu anlamda Hükûmetin düzenlemelere gitmesi lazım. Sık sık torba yasa tasarıları yerine temel kanun niteliğinde tümünü kapsayacak uygulamaların bu ülke için ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda, işçinin, çiftçinin, esnafın, dar gelirlinin ve sorunu olanların sorunlarına Hükûmetin çözüm üretmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyorum” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=ORGwcOEunZw

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15