“Havası EN KİRLİ kentlerden biri Manisa”

CHP’Lİ ÖZEL, HAVA KİRLİLİĞİ SORUNU İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ... “MANİSA’DA 320 GÜN BOYUNCA SINIR DEĞER AŞILDI”

19 Ocak 2018 Cuma 12:13
“Havası EN KİRLİ kentlerden biri Manisa”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa’nın Türkiye’nin havası en kirli kentlerinden biri olduğunu gözler önüne seren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından yayımlanan 2017 yılı Hava Kirliliği Raporu ışığında, hava kirliliğinin Türkiye’de geldiği boyut ile sağlığa ve çevreye olan etkisinin nedenlerinin araştırılması amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

CHP’li Özel hava kirliliğinin sorunlarının araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde, şunları kaydetti:

“TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından 2017 yılı verileri dikkate alınarak Hava Kirliliği Raporu hazırlanmıştır. Rapor, Türkiye’de hava kirliliğinin önceki yıllara oranla artarak devam ettiği tespitini yapmaktadır. Rapora göre, sanayi, taşıt emisyonları, fosil yakıt yanması, tarım ve ikincil kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanan Partikül Madde 10 (PM10) parametresi göz önüne alındığında Türkiye’nin en kirli illeri İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa ve Bursa olarak tespit edilmiştir. Rapora göre PM10 parametresi için Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenen sınır değer Amasya ilinde 325 gün, Manisa ilinde 320 gün, Bursa ilinde 318 gün, Adana ilinde 310 gün ve Denizli ilinde 301 gün boyunca aşılmıştır. Rapora göre, PM10 parametresine göre Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenen sınır değeri aşmayan il sayısı ise yalnızca 6 olarak tespit edilmiş, bu iller Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale olarak açıklanmıştır.

HAVA KİRLİLİĞİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

AB tarafından uygulanan hem de Türkiye tarafından kabul gören yönetmeliğe göre kükürtdioksit konsantrasyonları belirlenen limit değeri yılda 3 defadan fazla aşmamalıdır. Ancak aralarında Manisa Soma’nın da olduğu 18 istasyonda kükürtdioksit konsantrasyonunun limit değerini üç günden fazla aştığı görülmektedir. Yine söz konusu raporda hava kirliliğinin artan nüfusla beraber artan kentleşme, ulaşım ve sanayileşme ile giderek arttığı belirtilmektedir. Hava kirliliği probleminin en büyük nedenlerinden birini de kömür gibi fosil yakıtların kullanılması oluşturmaktadır. Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Büyük kentlerde kentleşmenin getirdiği hava kirliliğinin yanı sıra özellikle kömürlü termik santrallerin emisyonlarından etkilenen bölgelerde yaşayan insanlarda kömür yakılmasından kaynaklı hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar sıkça görünmektedir. Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) tarafından kömürle çalışan termik santralların etkilerini değerlendirmek amacıyla hazırlanan ve termik santralların zararlarını gösteren “Ödenmeyen Sağlık Faturası” adlı rapora göre kömürlü termik santrallardan kaynaklı olarak Türkiye’de her yıl en az 2 bin 876 erken ölüm, yetişkinlerde 3 bin 823 kronik bronşit vakası, 4 bin 311 hastaneye kabul bulunmaktadır.”

SORU ÖNERGESİ DE VERDİ

CHP’li Özel, konuya ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi verdi. Özel, “Türkiye’de artan hava kirliliğinin 2018 yılında azalması amacıyla Bakanlığınız bünyesinde ne gibi önlemler alınacaktır? PM10 ve kükürtdioksit verileri dikkate alındığında Türkiye’de havası en kirli kentlerin başında Manisa gelmektedir. Manisa’daki hava kirliliği sorununun çözülebilmesi amacıyla ne gibi önlemler alınacaktır? Manisa’nın havası en kirli kentler arasında olmasının ve bu sorunun bugüne kadar çözülememiş olmasının nedenleri nelerdir?” sorularını yöneltti.

Son Güncelleme: 19.01.2018 12:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15