"Hedefiniz cahil bir nesil mi yetiştirmek?"

CHP'li Fikri Sağlar: Türkiye'de okuyan neslin sayısı ve kalitesi ne yazık ki azalmaktadır. Pisa sonuçları göstermiştir ki en başarısız lise imam hatip liseleridir. Ancak neden ısrarla bu okullar arttırılmaya çalışılıyor anlaşılmamaktadır.

28 Aralık 2016 Çarşamba 14:47
"Hedefiniz cahil bir nesil mi yetiştirmek?"

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, "Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor" diyen bir akademisyeni görevden almak yerine, YÖK'e atayan bir sistemin içerisinde bulunulduğunu vurgulayarak konuyu bu çerçevede, Meclis'e taşı. Sağlar'ın bu çerçevede Milli Eğitim bakanı İsmet Yılmaz'a yönelttiği soru önergesi şöyle:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLETİ BAŞKANLIĞINA 

             Uluslararası eğitim değerlendirme testi, 72 ülke ve ekonomik bölgede, 15 yaşındaki 540 bin öğrenci arasında yapılmıştır. Bu 72 ülke ve ekonomik bölgeden 35’ini Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) ülkeleri oluşturmaktadır. Türkiye 72 ülke arasında 50. sırada yer alırken, önceki testlere göre de performansı gerilemiştir. OECD’nin yürüttüğü PİSA testi her üç yılda bir yapılırken en son 2015 raporu yayımlanmıştır.

            70 ülke arasında Fen Bilimleri başarı sıralamasında 52. matematik branşında 49. okuma branşında ise 50. sıraya gerileyerek OECD ülkeleri arasında sondan ikinci basamakta yer aldık. Başarının düşüşünü meslek liselerine bağlayan Milli Eğitim Bakanı’nın açıklamalarına MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut itiraz etmiştir. Basında çıkan habere göre Erkut’un değerlendirmesi; “Bakanın demecine göre fen liselerinin puanı 534, anadolu liselerinin 461, mesleki ve teknik anadolu liselerinin puanı 392, sosyal bilimlerin 518 ancak imam hatip liselerinin puanı söylenmemiştir.” Ancak  açıklanmayan güzel sanatlar, askeri, spor gibi liselerin oranını da sosyal bilimler lisesinin içinde kabul ederek yaptığı hesaba göre imam hatip puanlarının 330 olduğunu açıklamıştır.

              OECD’nin en cahil ülkesi biz olmuşken, “Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor Ben daha çok cahil ve okumamış, tahsilsiz kesimin ferasetine güveniyorum bu ülkede” sözleri ile tartışma yaratan Prof. Dr. Bülent Arı’nın Yüksek Öğretim Kurulu’nda görevlendirilmesi şaşkınlık yaratmıştır. İmam hatiplerin başarısızlığı ortadayken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun; “daha fazla imam hatip ortaokulu, daha fazla imam hatip lisesi açacağız” açıklamaları ile özde değil, sözde kamil nesil yaratmaya çalıştığınız aşikardır!  Bu çerçevede:

  1. Neden ilçelere başarı oranı yüksek fen ve anadolu liseleri açmak yerine imam hatip liseleri açıyorsunuz? İktidarınızda bugüne kadar kaç fen lisesi, anadolu lisesi ve imam hatip lisesi açılmıştır?
  2. 15 Temmuz sonrası el konulan okullardan kaçı imam hatip okuluna dönüştürülmüştür?
  3. İmam hatip okullarının başarısızlığı ortadayken neden bu okulları arttırmak için diretiyorsunuz? Neden fen liselerini arttırmıyorsunuz?
  4. Okuma oranın artmasına karşı olan bir akademisyene soruşturma açmak yerine, ödüllendirir gibi YÖK’e atanmasını doğru buluyor musunuz?
  5. OECD’nin en cahil ülkesi olduk! Eğitim sistemini 15 senede bu hale getirmekten hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Hedefiniz cahil bir nesil mi yetiştirmektir?"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15