İlaçta Katkı Payı Meclis Gündeminde!

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş: Bilindiği üzere emekli olanların maaşlarından kesilen, çalışanların ve bakmakla yükümlü olduklarının ise eczanelerde ödemek zorunda oldukları muayene katılım ücretleri 2016 yılı enflasyon rakamı olan %8.53’den kat kat fazla zamlanmış olup 2017 yılının ilk başlarından itibaren hastanelerde muayene olacak sigortalılar bundan böyle yüzde 20’den yüzde 60’a kadar değişen zamlı fiyatlardan muayene katılım payı ödemek zorunda kalmışlardır. SGK’nin sağlık sigortası kapsamında olanlar, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren, devlet hastanesindeki her bir muayene için 6 TL, eğitim ve araştırma hastanelerindeki her bir muayene için 7 TL, üniversite hastanelerinde her bir muayene oluşlarında 8 TL ve özel hastanelerle vakıf üniversitesi hastanelerinde her bir muayene oluşlarında da 15 TL ödemektedirler. Konu hakkında Sağlık Bakanlı'na sorulmak üzere TBMM Başkanlığı'na sunmuş olduğumuz soru önergesi ektedir.

17 Kasım 2017 Cuma 15:25
İlaçta Katkı Payı Meclis Gündeminde!

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Sayın Ahmet DEMİRCAN tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 17.11.2017

2016 yılının son günü yayımlanan Resmi Gazete’nin 29935, Mükerrer sayısında “Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’nun SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” başlığında yalnızca üç maddeden oluşan tebliğ yer almış olup işbu tebliğin tek işlevi, SGK sağlık sigortası kapsamında olup, işsiz olsalar dahi prim ödeyenler de dâhil, SGK’nin anlaşmalı oldukları hastanelerde muayene olmak istediklerinde, düzenli olarak ödedikleri sağlık sigortası primine ilâve olarak alınan “muayene katılım bedellerine” zam yapılması ve zammın 2017’nin ilk gününden itibaren uygulamaya girmesinin sağlanmasıydı. Bilindiği üzere, emekli olanların maaşlarından kesilen, çalışanların ve bakmakla yükümlü olduklarının ise eczanelerde ödemek zorunda oldukları muayene katılım ücretleri 2016 yılı enflasyon rakamı olan %8.53’den kat kat fazla zamlanmış olup 2017 yılının ilk başlarından itibaren hastanelerde muayene olacak sigortalılar bundan böyle %20’den %60’a kadar değişen zamlı fiyatlardan muayene katılım payı ödemek zorunda kalmışlardır. SGK’nin sağlık sigortası kapsamında olanlar, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren, devlet hastanesindeki her bir muayene için 6TL, eğitim ve araştırma hastanelerindeki her bir muayene için 7TL, üniversite hastanelerinde her bir muayene oluşlarında 8TL ve özel hastanelerle vakıf üniversitesi hastanelerinde her bir muayene oluşlarında da 15TL ödeyecekler. Hâlbuki yapılan zam, 2016 yılı enflasyon rakamı(%8.53) kadar olsaydı zaten sağlık sigorta primlerini ödemekte olan hastaların ödeyecekleri yeni muayene katılım payları da çok farklı olacaktı. Bilhassa bu durum emekliler açısından maaşları nispetinde ciddi bir kesintiye neden olduğundan soysal adaletsizliğe tekabül etmektedir. Diğer yandan eczacılar da bu payın kendilerine ödenmesinden duydukları kaygıyı dile getirmekte, adeta SGK’nin veznesi gibi çalıştıklarını ifade etmektedirler. Çoğu kez hastalar katkı payını ödememek adına ilaç almaktan vazgeçmekte yahut bu payı eczacı kendi cebinden karşılamaktadır. Diğer bir husus da aile hekimlikleri yahut hastane polikliniklerinde yazılan her bir reçete için 3 TL (eğer üç kutudan fazlaysa, sonraki her bir kutu için birer TL daha)nin de SGK adına toplanmış olmasına ilişkindir. Yine SGK, reçete tutarının emekliler için %10’u, çalışanlar ile işsiz olup zorunlu olarak isteğe bağlı sigortalılar için %20’sini ilaç katılım payı adı altında, yukarıda ifade ettiğimiz ödetme yoluyla almaktadır. Şayet reçetede yazılı ilaçlar eşdeğeri ilaçlara göre daha fazla fiyata sahipse, aradaki fark da ‘ilaç fark bedeli’ adı altında sigortalılardan karşılanmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. İlgili tebliğin yürürlüğe girdiği Ocak 2017 tarihinden itibaren hastanelerde sigortalılara kaç muayene işlemi uygulanmıştır?
  2. İlgili tebliğin yürürlüğe girdiği Ocak 2017 tarihinden itibaren kaç reçete düzenlenmiştir?
  3. Bahse konu tarihten itibaren SGK kaç TL ilaç reçete ücreti adı altında ödeme gerçekleştirmiştir?
  4. İlaç katılım payı adı altında Ocak 2017 tarihinden itibaren kaç TL toplanmıştır?
  5. İlaç fark bedeli adı altında Ocak 2017 tarihinden itibaren kaç TL toplanmıştır?
  6. Hastane poliklinikleri ve aile hekimliklerinde her bir reçete için toplanan bedel toplamı Ocak 2017 tarihinden itibaren ne kadar olmuştur?
  7. SGK bünyesinde ilaç katılım payı, ilaç fark bedeli ve sair ad altında toplanan toplam bedel son 10 yıl içerisinde ne kadar olmuştur?
  8. SGK bünyesinde toplanan katılım payı, ilaç fark bedeli adı altında toplanan meblağ nerelere aktarılmaktadır?
  9. Yurttaşlardan çeşitli ad altında toplanan ilaç bedellerine rağmen neden sağlık hizmetlerine erişimde bir gelişme kaydedilmemiştir?
  10. Sağlık hakkı kapsamında Bakanlık bütçesinden karşılanması gereken bu bedeller neden yurttaşa yüklenmektedir?
  11. Eşitsiz bir biçimde yurttaştan alınan bu bedellerin bilhassa emekliler üzerinde yarattığı yük neden göz ardı edilmiştir? Emekliler başta olmak üzere yurttaşa yüklenen katılım payı bedellerinin kaldırılması gündeminizde olacak mıdır?
  12. Yurttaşın katılım bedelini ödeyemediği için ilaç alamadığı bir ülke gerçekliğinde yurttaşın sağlık hakkının açıkça gasp edildiğini düşünüyor musunuz? Bu bağlamda hükümet olarak sağlık politikalarınızı gözden geçirecek misiniz?
  13. Katılım paylarının eczacılar tarafından alınarak SGK adına toplanmasının gerekçesi nedir? Bu durumun eczacılara ayrıca bir yük ve mesleki risk doğurduğunu düşünüyor musunuz?
  14. Yurttaşların sağlığa ücretsiz erişimini mümkün kılacak düzenlemeler yapılması gündeminizde olacak mıdır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15