IŞİD sanığı Nusret Yılmaz Meclis gündeminde!

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, basına da yansıyan IŞİD sanığı Nusret Yılmaz'ın Gürcistan'a yasal yollarla çıkış yaptığı bilgileri üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı. Beştaş'ın, sanığın Türkiye sınır polisi tarafından neden yakalanmadığına ilişkin TBMM Başkanlığı'na sunmuş olduğu soru önergesi şöyle:

21 Şubat 2018 Çarşamba 17:26
IŞİD sanığı Nusret Yılmaz Meclis gündeminde!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit GÜL tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.21.02.2018

Kamuoyuna yansıyan haberlere göre; 10 Ekim Ankara Katliamı ve birçok IŞİD davasının firari sanığı, örgütün Antep’teki sorumlularından Nusret Yılmaz’ın geçtiğimiz yıl Gürcistan sınır kapısında yakalanıp Türkiye’ye iade edildiği ortaya çıkmıştır. Ancak Nusret Yılmaz’ın iki gün sonra aynı yerden yine geçmek istediği, Gürcistan polisinin bu durumu tespit ettiği ancak Yılmaz’ın şu an nerede olduğunun bilinmediği ifade edilmektedir. Diğer yandan 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ile birçok IŞİD davasının firari sanığı Nusret Yılmaz’ın yasal yollardan Gürcistan’a geçmek isterken yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesine rağmen serbest bırakıldığı iddia edilmektedir. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı’nın olayla ilgili Adalet Bakanlığı’na yazı göndermesinin ardından Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakli Bürosu’nun, 1 Şubat 2018 tarihinde ilgili yazıyı özet olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdiği ortaya çıkmıştır. Bahse konu yazıda “Kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan IŞİD’in Türkiye’deki sorumlularından 34 yaşındaki Nusret Yılmaz, 2017 yılı ortalarında Türkiye’nin Artvin Hopa ilçesine bağlı Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a girmek istedi. Bu sırada Türkiye sınır polisi geçişe izin verirken, Gürcü sınır polisi Yılmaz’ın hem Türkiye hem ABD tarafından arama kararı olduğunu tespit etti.” ifadeleri yer alırken bunun üzerine İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nın ortak kararı ile Türkiye’ye sınır dışı edildiği de belirtilmiştir. Ancak olaydan iki gün sonra Nusret Yılmaz’ın, yeniden ve aynı sınır kapısından Gürcistan’a geçmeye çalıştığı, Gürcistan makamlarının ise girişe izin vermediği de iddialar arasındadır. Bu gelişme üzerine, Adalet Bakanlığı yazısında “Adı geçen (Nusret Yılmaz) hakkında Konsolosluk.net sisteminden yapılan incelemede 10.07.2017 tarihinde ‘yasadışı örgüt faaliyetleri’ sebebiyle ‘H’ tahdidi ve İnterpol tarafından yakalama kaydı konulduğunun görüldüğü, yurda giriş çıkış kaydına erişilmek istendiğinde ise müteaddit kereler ‘EGM Servis Hatası; Veri Arama Kısmında Hata Oluştu’ uyarısı alındığı belirtilmiştir. Bu itibarla, adı geçenin sınır dışı edilmesi sonrası, hakkında söz konusu yakalama kararlarına istinaden herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmış olması halinde işlem sonucundan tarafımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz/rica ederim” denilmiştir.

Bu bağlamda;

1- 10 Ekim Ankara Katliamı ve birçok IŞİD davasının firari sanığı Nusret Yılmaz neden yakalanamamıştır? Bu konuda mahkemeler neden yeterli araştırma yapmamıştır?

2- Nusret Yılmaz’ın geçtiğimiz yıl Gürcistan’a hangi güvence ile yasal yollardan giriş yapma girişiminde bulunmuştur?

3- Nusret Yılmaz’ın yurt dışından çıkışı esnasında Türkiye emniyeti neden bu çıkışa onay vermiştir?

4- Nusret Yılmaz’ın yasal yollardan Gürcistan’a geçmek isterken yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesine rağmen serbest bırakıldığı iddiası doğru mudur? Emniyetin hangi birimleri hangi gerekçe ile sanığı serbest bırakmıştır?

5- Gürcistan’ın Nusret Yılmaz’ı sınır dışı etmesinin üzerine neden firari sanık yargıya teslim edilmemiştir?

6- Hakkında kırmızı bültenle arama kararı olan bir şahsın Gürcistan’dan sınır dışı edildikten 2 gün sonra yeniden girmeye çalışması hangi çabanın ürünüdür? Buna kimler destek vermiştir? Firari sanığın Türkiye sınırlarında bu denli rahat davranmasının sebebi nedir?

7- Gürcistan’ın Nusret Yılmaz’ı sınır dışı etmesinin üzerine firari sanık nereye gitmiştir ve nerede saklanmıştır?

8- Dışişleri Bakanlığı’nın Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakli Bürosu’nun, 1 Şubat 2018 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı bildirimde “Türkiye sınır polisi geçişe izin verirken, Gürcü sınır polisi Yılmaz’ın hem Türkiye hem ABD tarafından arama kararı olduğunu tespit etti.” İfadesi ne anlama gelmektedir? Türkiye sınır polisinin Bakanlığınızın da bilgisi dahilinde sanığın yurt dışına çıkış izni verilmesi IŞİD sanığının korunduğu anlamına gelmiyor mu? IŞİD sanığına verilen bu dokunulmazlığın sebebi nedir? Bunun anlamı IŞİD’in yaptığı eylemlerin Hükümetinizde meşru görülmesi midir?

9- Nusret Yılmaz şu an nerededir?

10- Nusret Yılmaz, Gürcistan sınır kapısından hangi yasal yolları kullanarak çıkmaya çalışmıştır? Nusret Yılmaz, pasaportsuz geçişin mümkün olduğu Gürcistan sınır kapısında kendi nüfus cüzdanını mı kullanmıştır?

11- Nusret Yılmaz’ın yurda giriş-çıkış kaydında ‘EGM Servis Hatası; Veri Arama Kısmında Hata Oluştu’ şeklindeki hatanın sebebi nedir? Bu hata yalnızca IŞİD sanıklarına özgü müdür?

12- IŞİD sanıklarına özgü güvenlik zafiyetleri ile mahkemelerin iyi hal tahliyelerinin gerekçesi nedir? Bu tür gelişmeler hükümetinizin IŞİD sanıklarını koruduğu anlamına gelmiyor mu?

13- 10 Ekim Katliamı başta olmak üzere IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin yargı süreçlerinde hiçbir gelişme yaşanmamasının sebebi de IŞİD sanıklarına verilen güvenceden mi kaynaklanmaktadır?

14- IŞİD saldırılarının mağdurları adalet beklerken IŞİD sanıklarının bizzat Bakanlığınız eliyle korunmasının toplumda yarattığı kaygı ve adalete olan güvenin sarsılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

15- Hâlihazırda cezaevlerinde toplam kaç IŞİD sanığı bulunmaktadır? Bu sanıklar hangi katliamlarla ilintili kimselerdir?

16- Halihazırda IŞİD saldırılarının sorumlusu olduğu halde firari olarak gözüken sanık sayısı nedir? Bu kişiler Türkiye’de mi saklanmaktadır? Yoksa başka ülkelere geçişleri sağlanmış mıdır? Şayet başka ülkelere geçişleri ne şekilde sağlanmıştır ve kolluk görevlileri bunu ne şekilde sağlamıştır? Bakanlığınızın dahli hangi aşamada söz konusu olmuştur?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15