İstanbul'da 416 DEPREM TOPLANMA ALANI satıldı!

CHP PM ÜYESİ VE İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU: 1999 Depreminin ardından İstanbul’da Afet Acil Eylemi Planı çerçevesinde 493 boş alan belirlenmiş, ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nun 2016 Aralık ayında yayınlanan Raporunda, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından saptanmış 77 toplanma alanının bulunduğu belirtilmektedir. Raporda ayrıca küçük ölçekte 2755 geçici toplanma alanının belirlendiği ve çalışmaların sürdüğü ifade edilmektedir. Depremden sonra insanlarımızın hayatının kurtulması için gereken 416 alan kişilere ve şirketlere satılmıştır.

22 Ağustos 2017 Salı 12:06
İstanbul'da 416 DEPREM TOPLANMA ALANI satıldı!

Tanrıkulu'nun bu çerçevede Meclis Araştırma Komsiyonu kurulması için verdiği önerge şöyle:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Uzmanlar, başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesini etkileyecek bir depremin mutlaka gerçekleşeceğini belirtmektedir. Uzmanlar, olası depremin yerini ve tahmini büyüklüğünü ifade ederken, net tarih verememektedirler.

20 milyona yakın insanın yaşadığı İstanbul'da, olası deprem ile ilgili olarak ne tür hazırlıklar yapıldığı, daha doğrusu yapılması gerekenlerin yapılmadığı sürekli tartışılmaktadır.
1999 Depreminden sonra İstanbul için “deprem toplanma alanı” olarak gösterilen alanların hemen hepsinde bugün AVM’ler ve yüksek binalar bulunmaktadır. Depremden sonra insanların kurtuluşu için zorunlu olan “deprem toplanma alanları” rant hırsıyla şirketlere satılmıştır.
1999 Depreminin ardından İstanbul’da Afet Acil Eylemi Planı çerçevesinde 493 boş alan belirlenmiş, ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nun 2016 Aralık ayında yayınlanan Raporunda, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından saptanmış 77 toplanma alanının bulunduğu belirtilmektedir. Raporda ayrıca küçük ölçekte 2755 geçici toplanma alanının belirlendiği ve çalışmaların sürdüğü ifade edilmektedir. Depremden sonra insanlarımızın hayatının kurtulması için gereken 416 alan kişilere ve şirketlere satılmıştır.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanının yaptığı bir açıklamada, AFAD’ın söz konusu 77 deprem toplanma alanını sır gibi sakladığı, yerlerini söylemediği ifade edilmektedir.
İstanbul Üsküdar İlçesi Ünalan Mahallesi'nin tek büyük deprem toplanma alanının bulunduğu 55 bin metrekarelik Şampiyon Spor Tesislerine ait arazinin TÜRGEV’e verildiği haberleri basına yansımıştır. Uzmanların olası İstanbul Depremi ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalar ve ciddi uyarılara rağmen, vatandaşlarımızın canını kurtarıp, sığınacağı arazinin inşaat yapılması için TÜRGEV’e verildiği iddiaları doğru ise, bu durumda, İstanbul Üsküdar İlçesi Ünalan Mahallesi'nin tek büyük deprem toplanma alanına inşaat yapıldıktan sonra bölgede deprem toplanma alanının neresi olacağı ve Üsküdar civarındaki en büyük deprem toplanma alanı TÜRGEV’e verildiğine göre, depremden sonra bölgedeki can kayıplarının artmasından, yaralılara ve muhtaç durumdakilere ulaşılamamasından kim ya da kimlerin sorumlu olacağı izaha muhtaçtır.

Uzmanların “son derece tehlikeli” olduğunu belirtmesine rağmen İstanbul’un birçok yerinde deniz doldurularak yeni alanlar yaratılmıştır. Olası depremde ve akabinde beklenen tsunamide bu dolgu alanların çökeceğine ve ölümlere, yaralanmalara neden olacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Denizin doldurulması ile yapılan sahil yollarının çökmesi, İstanbul’da, deprem sonrasında ulaşımı adeta felç edecektir.
İstanbul'da bulunan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı ise ayrı bir tartışma konusudur. 1999 Depreminden sonra inşaat kurallarında yapılan değişikliklerin İstanbul’da ve Marmara Bölgesinde ne derece uygulandığının meçhul olduğu uzmanların basına yansıyan açıklamalarından anlaşılmaktadır.

Uzmanlar “Türkiye’nin afet yönetim anlayışını” ağır bir biçimde eleştirmektedir. İstanbul ile 10 bin nüfuslu ilçe aynı afet yasası ve mevzuatı ile yönetilmektedir. Deprem anında ve sonrasında, İstanbul’da her şeyin tek merkezden yönetilmesinin olanaksızlığı ortada iken, AFAD’ın ilçe ve mahalle bazlı bir örgütlenmesi bulunmamaktadır. İstanbul Afet Koordinasyonu için tek numara üzerinden haberleşme sistemini kurulmamıştır. Emniyet, itfaiye, ambulans ayrı ayrı yerlerde ve farklı numaralardan haberleşmektedir.
Yüksek bina deprem yönetmeliğinin ve yeni deprem bölgeleri haritasının çıkarılmadığı bilinmektedir. “Türkiye Afet Müdahale Planı” çalışması yapılmış ancak Afet Öncesi Risk Azaltma Planları (Sakınım Planları) yapılamamıştır. Bu çerçevede AFAD Yasasının gözden geçirilmesi ve dünyada kabul gören afet ve acil durum yönetim anlayışına uygun duruma getirilmesi gerekmektedir.
Marmara Bölgesindeki tüm yerleşimlerde deprem toplanma alanlarının durumunun, ulaşım, sağlık hizmetleri, beslenme gibi yönlerden amacına uygun olup olmadığının belirlenerek, gerekirse yeni toplanma alanlarının saptanması, Marmara Bölgesinde ama özellikle nüfus yoğunluğu açısından İstanbul’da yapıların depreme uygun hale getirilmesi için gerek mevzuat açısından gerekse pratik uygulama açısından neler yapılması gerektiğinin belirlenmesi, başta AFAD Yasası olmak üzere etkili ve sürekli bir deprem ve acil durum yönetimi anlayışı için gereken mevzuat değişikliklerinin belirlenerek, hayata geçirilmesi, Marmara Bölgesinde bulunan belediyelerinin deprem ve acil durumlara ne ölçüde hazır olduklarının saptanması ve belediyelerin acil durumlara gerektiği gibi müdahale edebilmesi için mevzuatta ve pratik uygulamalarda neler yapılması gerektiğinin ortaya konulması amacıyla Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz. Dr. M. Sezgin TANRIKULU, İstanbul Milletvekili"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15