Kim ya da kimler bu çevre felaketine neden oldu?

CHP’li Tanal, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde gerçekleşen petrol sızıntısının İstanbul’u da tehdit etmeye başladığı yönündeki iddiaları Başbakan Yıldırım’a sordu.

23 Ocak 2017 Pazartesi 12:31
Kim ya da kimler bu çevre felaketine neden oldu?

Bu iddiaların doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyen Tanal, “2002 ila 2016 yılları arasında sırasıyla belirtilmek üzere Marmara Denizi’nde kaç defa sızıntı felaketi yaşanmıştır? Bu doğa felaketlerinin sonuçları nedir? Kim ya da kimler bu çevre felaketlerine neden olmuştur” sorularını yöneltti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bir tanktan sızdığı belirtilen 280 bin ton fuel oilin yarattığı kirliliğin İstanbul’u da tehdit ettiğine yönelik iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Bu iddiaların doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyen Tanal, “Bu iddialar doğru ise ne ölçüde etkilemektedir ve hangi önlemler alınmaktadır?” diye sordu. Tanal, 2002 ila 2016 yılları arasında Marmara Denizi’nde kaç defa sızıntı felaketi yaşandığını ve sonuçlarının açıklanmasını istedi.

DOĞA VE ÇEVRE FELAKETİ YAŞANIYOR

Tanal, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, bir tanktan sızdığı belirtilen 280 bin ton fuel oilin yarattığı kirliliğin etkilerinin Körfez’den sonra İstanbul’u da tehdit etmeye başladığı bilgisinin basında yer aldığını anımsattı. Uzmanların Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde gerçekleşen petrol sızıntısının, hava koşullarının etkisiyle İstanbul Adalar’ını, Tuzla ve Pendik sahilini tehdit ettiğine dair görüşleri bulunduğunu hatırlatan Tanal, “Yine aynı şekilde Adalar’da yaşayan bütün kuş türlerinin, endemik deniz canlıları dahil bütün canlı türlerinin, kıyılarda oluşabilecek tortular ve bu tortulardan beslenecek canlıların tehdit altında olduğuna dair iddialar ortaya atılmaktadır. Sızıntının olduğu ve etkilediği bölgede bir doğa ve çevre felaketi yaşanmaktadır” dedi.

“SIZINTININ SAHİLLERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİ DOĞRU MU?”

Körfezde yaşanan sızıntının ne zaman ve ne şekilde gerçekleştiğini soran Tanal, yaşanan sızıntıya ne kadar süre sonunda ve hangi araçlarla müdahale yapıldığının açıklanmasını istedi. Tanal, “Kocaeli’nde gerçekleşen sızıntının İstanbul sahillerini olumsuz şekilde etkileyeceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise ne ölçüde etkilemektedir ve hangi önlemler alınmaktadır?” diye sordu.

“2002’DEN BU YANA KAÇ SIZINTI FELAKETİ YAŞANDI”

Tanal, Marmara Denizi’nde oksijen, klorofil, fosfat, azot değerlerinin ne sıklıkla ölçüldüğünün açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Marmara Denizi’nde en son inceleme hangi tarihte ve hangi bölgeden alınan numunelerle yapılmıştır? Denize kıyısı olan OECD ülkelerinde bahsi geçen oranlar nelerdir?

-Gerçekleşen sızıntının insan sağlığına zararları ne ölçüdedir? Konuyla ilgili olarak bölgede yaşayan vatandaşlarımız bilgilendirilmiş midir?

-Yaşanan sızıntının sorumluları kimlerdir? Sorumlular ve denetleme ile yükümlü bürokratlarla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

-2002 ila 2016 yılları arasında sırasıyla belirtilmek üzere Marmara Denizi’nde kaç defa sızıntı felaketi yaşanmıştır? Bu doğa felaketlerinin sonuçları nedir? Kim ya da kimler bu çevre felaketlerine neden olmuştur?”

Son Güncelleme: 23.01.2017 12:50
Anahtar Kelimeler:
Mahmut Tanal
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15