“Kitaplardan alınan KDV KALDIRILSIN okuma oranı artsın!"

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, kitaplardan katma değer vergisi alınmaması için kanun teklifi verdi.

01 Şubat 2018 Perşembe 10:47
“Kitaplardan alınan KDV KALDIRILSIN okuma oranı artsın!"

Tanal, “Pırlantadan lüks yatların yakıtlarından komik denecek kadar küçük KDV’ler alınırken, eğitim, kültür ve gelişim için vazgeçilmez araç olan kitaplardan yüksek vergiler alınmaktadır. Okuma oranı daha yüksek bir ülke demek, sağlam demokrasi, sağlıklı bir sosyal ortam, asayiş, cinayet, hırsızlık, şiddet gibi sorunların azaldığı huzurlu bir ülke demektir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Kitaplardan alınan KDV’nin alınmaması için Meclis’e Kanun Teklifi verdi.  Okuma alışkanlığının arttırılması ve kitaplara daha fazla ulaşma imkânının sağlanması için kitapların ucuz olması gerektiğini dile getiren Tanal, şunları söyledi:

“Pırlanta, lüks yatların yakıtları gibi herkesin ulaşamadığı tüketim gereçlerinden katma değer vergisi alınmaması yanında kitap gibi zaruri, eğitim ve bilim için vazgeçilmez olan gereçlerden katma değer vergisi alınarak, toplumda yaşayanların eğitim araç gereçlerine ulaşmasının zorlaştırılması sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Kitaplardan %8, sesli kitaplardan ise %18 oranında katma değer vergisi alınmaktadır. Sesli kitaplar özellikle görme engelli vatandaşlarımızın tercih ettiği kitaplardır. Katma değer vergisi alınması kitaplara ulaşmayı zorlaştırmakta, yurdumuzda yaşayanların kitaplara olan ilgisini ekonomik nedenlerle azaltmaktadır. Eğitim ve öğretimi kitaplardan ayrı olarak düşünmek mümkün değildir. Düşük bütçesi olan her vatandaşın, maddiyatı düşünmeden kitap alabilmesi, ülkenin geleceğine yatırımdır. Okuma oranı daha yüksek bir ülke demek, sağlam demokrasi, sağlıklı bir sosyal ortam, asayiş, cinayet, hırsızlık, şiddet gibi sorunların azaldığı huzurlu bir ülke demektir.

Tanal’ın verdiği Kanun Teklifi metni ise şöyle:

3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE-1 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu 17’inci maddesi “Diğer İstisnalar” başlıklı kısmına aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Roman, bilimsel yazı, araştırma, biyografi gibi tüm kitaplar ve bunların türevi olan e kitap ve sesli kitaplardan katma değer vergisi alınmaz.”

MADDE-2 Bu kanun hükümleri yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

MADDE-3 Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15