"Meclis ALEVİ KESİMİN sorunlarını araştırsın!"

CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, son dönemde büyük baskıya uğrayan Alevi kesimin sorunlarının araştırılması, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, Alevi köylerine kamu hizmeti götürmek için cami yapımının şart koşulmasının önlenmesi ve son dönemde yakalanan IŞİD militanlarının evinden Alevi STK’larına yönelik krokilerin çıkması sonucu oluşan güvenlik endişesinin giderilmesi için kapsamlı bir araştırma önergesi verdi.

09 Haziran 2017 Cuma 10:19
"Meclis ALEVİ KESİMİN sorunlarını araştırsın!"

Önergede, “Türkiye’de Alevi kesimin inanç ve ibadet talepleri dikkate alınmamakta, kamu istihdamında ve kamudan hizmet alımında ötekileştirildiği görülmektedir. AKP’nin Alevi çalıştayları sonuçsuz bırakılmış, cem evlerine ulusal mevzuatta ibadethane statüsü verilmekten kaçınılmıştır. Cem evleri; cami, kilise ve sinagog gibi ibadethane statüsüne sahip olamadığı için iç hukukta tanınan hak ve imtiyazlardan yararlanamamaktadır. Alevi inancının gereklerinin yerine getirilmesi  için Devlet bütçesinden ödenek ayrılmamaktadır. Bu anlayış, devletin ile tüm din ve inançlara eşit ve objektif olma ilkesi ile bağdaşmamaktadır” ifadelerin dikkat çekti. İşte Dudu'nun o önergesi:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Türkiye’de Alevi kesimin inanç ve ibadet talepleri dikkate alınmamakta, kamu istihdamında ve kamudan hizmet alımında ötekileştirildiği görülmektedir.

AKP’nin Alevi çalıştayları sonuçsuz bırakılmış, cem evlerine ulusal mevzuatta ibadethane statüsü verilmekten kaçınılmıştır. Cem evleri; cami, kilise ve sinagog gibi ibadethane statüsüne sahip olamadığı için iç hukukta tanınan hak ve imtiyazlardan yararlanamamaktadır.  Alevi inancının gereklerinin yerine getirilmesi için Devlet bütçesinden ödenek ayrılmamaktadır. Bu anlayış, devletin ile tüm din ve inançlara eşit ve objektif olma ilkesi ile bağdaşmamaktadır. 

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olması ve Sünni inancına göre yapılması, din dersinde Alevi öğretisinin yok sayılması, din ve vicdan hürriyetine aykırıdır. Bu durum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile de tescillenmiştir. 

Alevi köylerini Sünnileştirme çabaları yaygınlaşmaktadır. Alevi köylerine zorla cami yapılmasına dönük baskılar, bu çabanın ürünüdür. Yerel yetkililer tarafından Alevi köylerine kamu hizmeti götürülmesi için cami inşasının şart koşulması gibi dayatmalara gidilmesi, Alevilerin kendi rızaları dışında cami talebinde bulunmaya zorlanması din ve vicdan hürriyeti ile bağdaşmamaktadır. Alevi köyleri adeta cami ile hizmet arasında sıkıştırılmaktadır.

Ankara’da geçtiğimiz günlerde öldürülen iki IŞİD militanının evinden Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın evinin krokisinin çıkması Alevi kesimine yönelik can ve mal güvenliği endişesini arttırmaktadır. Mezhepsel savaş yaratmaya yönelik bu ve benzeri terör saldırılarına karşı cem evlerinde ve Alevi kesimin vakıf ve derneklerinde özel güvenlik önlemlerinin alınması, istihbaratın geliştirilmesi zorunludur. 

Türkiye’de Alevi kesimin sorunlarının tüm boyutlarıyla incelenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurularak konunun araştırılmasını arz ederiz."

Son Güncelleme: 09.06.2017 10:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15