Muharrem Bebek Yeniden Meclis Gündeminde

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş: Van ili, Gürpınar'a bağlı, daha önce köy statüsünde olan Yalınca Mahallesi Çalık mezrasında, 1 Şubat 2014 gecesi yolların kardan kapalı olması nedeniyle zamanında hastaneye götürülemeyen Taş ailesinin çocukları Muharrem yaşamını yitirmişti. Otopsi işlemlerini yapmak ve suç duyurusunda bulunmak için, minik Muharrem'in cenazesini bir çuvala koyup sırtlarında taşıyan baba Abdulvahap Taş ve yakınları, yürüyerek 16 kilometre uzaklıktaki Yalınca'ya gelmiş ve daha sonra bir araca konulan cenaze, Yüzüncü Yıl üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde otopsisi yapıldıktan sonra Van'daki Şabaniye Mezarlığı'nda toprağa verilmişti. Muharrem’in çuval içerisindeki cansız bedenine ait görüntüler belleklerden silinmemişken Taş ailesinin sorumlu tuttukları kurumlara ilişkin şikâyet başvurularının sonuçsuz kalmış olması ise bu dramın katmerlenmesine neden olmuştur. Beştaş'ın konu hakkında Sağlık Bakanlığı'na yöneltmiş olduğumuz soru önergesi şöyle:

19 Şubat 2018 Pazartesi 13:54
Muharrem Bebek Yeniden Meclis Gündeminde

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Sayın Ahmet DEMİRCAN tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.19.02.2018

Van ili, Gürpınar'a bağlı, daha önce köy statüsünde olan Yalınca Mahallesi Çalık mezrasında, 1 Şubat 2014 gecesi yolların kardan kapalı olması nedeniyle zamanında hastaneye götürülemeyen Taş ailesinin çocukları Muharrem yaşamını yitirmişti. Otopsi işlemlerini yapmak ve suç duyurusunda bulunmak için, minik Muharrem'in cenazesini bir çuvala koyup sırtlarında taşıyan baba Abdulvahap Taş ve yakınları, yürüyerek 16 kilometre uzaklıktaki Yalınca'ya gelmiş ve daha sonra bir araca konulan cenaze, Yüzüncü Yıl üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde otopsisi yapıldıktan sonra Van'daki Şabaniye Mezarlığı'nda toprağa verilmişti. Muharrem’in çuval içerisindeki cansız bedenine ait görüntüler belleklerden silinmemişken Taş ailesinin sorumlu tuttukları kurumlara ilişkin şikâyet başvurularının sonuçsuz kalmış olması ise bu dramın katmerlenmesine neden olmuştur. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da müdahil olduğu soruşturma kapsamında Başsavcılık, ihmali olduğu öne sürülen 112 Acil Komuta Merkezi, jandarma ve dönemin Özel İdare çalışanları hakkında, 'taksirle ölüme neden olmak' ve 'görevi kötüye kullanmak' suçlarından soruşturma başlatmış ancak netice itibariyle şüpheliler hakkında 'kovuşturmanın yapılmasına yer olmadığına' karar verilmiştir. Muharrem Bebek’in ölümünün ardından hükümet tarafından da olay kınanmış olup Sağlık Bakanlığı’nca da Taş ailesinden özür dilenmiş ve “Biz şu anda sorumluların tamamıyla ilgili soruşturma açtık, hesap soracağız." şeklinde açıklama yapılmıştı. Nitekim Bakanlık açıklamasında da acil servis numaralarının çok sayıda asılsız ihbarla arandığı için bu olayda da ilgili birimin ihmali olabileceği dile getirilmişti.

Bu bağlamda;

  1. Bir buçuk yaşında yaşama veda eden Muharrem Taş’ın ölümü ile ilgili olarak Bakanlık bünyesinde sorumlular hakkında bir inceleme başlatılmış mıydı? Elde edilen bulgular ne yöndedir?
  2. O dönem Bakanlığınız tarafından yapılan açıklamalarda 112 acil servis telefonlarına çok sayıda asılsız ihbar gelmiş olmasını bu ve benzeri olaylara ilişkin gerekçe olarak sunmanızın sebebi nedir? Bu yönlü bir araştırma ve çalışma faaliyetleri yürüttünüz mü?
  3. Muharrem Taş’ın ölümünün hükümetinizin sağlıkta dönüşüm politikaları kapsamında çok sayıda sağlık ocağı ve sağlık evinin kapatılması çalışmalarının kaynaklı oluşu hakkındaki görüşünüz nedir? Hâlihazırda çok sayıda sağlık ocağının yanı sıra devlet hastanelerinin kapatılması ile yurttaşların sağlığa erişim hakkı neden elinden alınmaktadır? Sağlıkta dönüşüm politikalarınızı yurttaşın sağlığa erişimini en acil ve en kolay yöntemlerle sağlanması adına çalışmalar yürütecek misiniz?
  4. Yurttaşların yaşam hakkını güvence altına almak bağlamında kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimini sağlanması için hangi çalışmalar yürütülmektedir? Bu konuda Bakanlığınız neler yapmıştır? Yeni hastane ve sağlık ocakları açılacak mıdır?
  5. Muharrem Taş’ın ölümünde ihmali olduğu öne sürülen 112 Acil Komuta Merkezi, jandarma ve dönemin Özel İdare çalışanları hakkında, 'taksirle ölüme neden olmak' ve 'görevi kötüye kullanmak' başlatılan soruşturma neticesinde 'kovuşturmanın yapılmasına yer olmadığına'  dair verilen karar ile neden sorumlular aklanmıştır?
  6. Neden soruşturma müddetince korunan hukuki yarar Muharrem Taş’ın yaşam hakkı olmamıştır? Neden haklarında soruşturma yürütülen kamu görevlilerinin aklanmalarına dönük bir çaba sarfedilmiştir?
  7. Olayda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin aklanması ile Hükümetinizin sağlık politikalarının aklanması mı sağlanmak istenmiştir?
  8. Kamu görevlilerine yönelik uygulanan cezasızlık politikalarının yeni ihmaller ve yeni ölümlere neden olacağı neden öngörülmemektedir?
  9. Kamu görevlilerine yönelik uygulanan cezasızlık politikası ile neden ölümler meşrulaştırılmaktadır?
  10. Son 10 yıl içerisinde sağlık hizmetlerindeki aksaklıklar nedeniyle yaşanan ölüm vakası kaçtır? Bu ölümlerin tamamında da sorumlular cezasız ve yaptırımsız mı bırakılmıştır?
  11. Bakanlığınız Muharrem Taş’ın ölümü ile ilgili ihmalleri yeniden değerlendirecek midir? Bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15