"Nasrettin Hoca Timur'u yener!"

CHP'Lİ BALBAY NASREDDİN HOCA'YI BUGÜNE TAŞIYAN BİR KİTAP HAZIRLADI: "SİYASETİN EN BÜYÜK EKSİĞİ MİZAH; NASREDDİN HOCA TİMUR'U YENER"

13 Ocak 2017 Cuma 11:34
"Nasrettin Hoca Timur'u yener!"

TBMM'de zaman zaman mizahi benzetmeleriyle gündeme gelen İzmir milletvekili Mustafa Ali Balbay, Nasreddin Hoca'yı günümüze taşıyan bir kitap hazırladı.

9'u hapiste kaleme alınmış 36 kitabı bulunan Balbay, siyasetin yoğun gündemine karşın yazmayı da bırakmıyor. Yazılarında mizaha ayrı bir pencere açan Balbay, geçmişte La Fontaine'in masallarını bugünün gerçekleriyle karşılaştırmalı olarak kitaplaştırmıştı.

Balbay şimdi de Nasreddin Hoca'yı kitaplaştırdı.

Nasreddin Hoca'nın sadece Türkiye'de değil tüm dünyada tanındığını vurgulayan Balbay şunları söyledi:

"800 yaşındaki Nasreddin Hoca bugün de günceldir. Ona maledilen fıkraları incelediğimizde yaşadığı dönemin öncesinden ve sonrasından örnekler vardır. Bu yaşadığı çağı aşan bir güçtür. Mizah çok iyi bir izah tarzıdır. Mizah olmasaydı insan ruhu çölleşirdi. Bugün siyasetimizin en büyük eksiği mizahtır. Bu tahammülsüzlük siyasetin dilini şiddete ve nefrete boğuyor."

Balbay 10 Ocak'taki Meclis konuşmasında Başbakan Binali Yıldırım'ın bir gün önce "devlete Birali değil Binali feda olsun" demesine gönderme yaparak, "Cinali, pardon Birali, Binali" diye söze başlamış, AKP sıralarından itiraz gelmişti. Tekrar kürsüye gelen Balbay mizahın önemine dikkat çekmiş, Nasreddin Hoca kitabına gönderme yapmıştı. Balbay kürsüden şöyle devam etmişti:

" Söz konusu kitapta bildiğiniz bir fıkra var. Hoca pazarda papağanın 100 akçeye satıldığını görünce, 'ne özelliği var' diye sormuş. Pazarcı, ‘bu konuşur' demiş. Hoca hemen eve gidip hindisini getirmiş, fiyatını da 1000 akçe koymuş. Papağan sahibi sormuş; ‘bunun ne özelliği var'. Hoca, ‘bu da düşünür' demiş. Bilinen fıkra burada bitiyor. Balbay'ın kitabında şöyle devam ediyor. Pazarcı altta kalmamış, ‘söylesin bakalım düşüncesini' demiş. Hoca; ‘söylemesine söyler de düşünce suçu işleyip hapse atarlar diye korkuyorum' karşılığını vermiş."

Balbay'ın kitabındaki bir fıkra da şöyle:

"Timur kendisine çok büyük bir taht yaptırmış. Bin odalı sarayının en büyük salonunda dev bir tahtmış. Hoca'ya sormuş; 'Nasıl taht ama?' Hoca, ‘ne kadar yüksek tahta sahip olursan ol,, kendi bedeninin üstüne oturursun' demiş."

Balbay, kitabında Nasreddin Hoca ile Timur'un diyaloğunu içeren çok sayıda fıkra olduğunu belirterek, " Nasreddin Hoca Timur'u yener. Mizahın gücü değme hükümdarları alt etmiştir" dedi.

Balbay geçen sonbaharda Nasreddin Hoca'nın doğduğu köy olarak bilinen Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine bağlı Nasreddin Hoca köyüne misafir olmuş, köylülerle söyleşmişti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15