“OSB’deki düzenlemeler aceleye getirildi!"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “OSB’de düzenlemeler aceleye getirildi sorunlar başladı”.  

05 Ağustos 2017 Cumartesi 11:29
 “OSB’deki düzenlemeler aceleye getirildi!"

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2004 yılında yürürlüğe giren Teşvik Kanunu kapsamında, Niğde OSB’de yatırım yapan kuruluşların arsa bedellerinin hükümet tarafından ödeneceğinin açıklandığını hatırlattı. İlgili kanun kapsamında, Niğde OSB’de yatırım yapan kuruluşlara teşvik amacıyla bedelsiz arsa tahsis edildiğini, bu bedellerin de devlet tarafından OSB Müdürlüğü’ne ödeneceğinin açıklandığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Niğde OSB Müdürlüğü, 10 yıldır devletten arsa bedellerinin ödenmesini bekliyor ancak ilgili bakanlıklar bu ödemeyi bir türlü yapmıyor. 30 milyon TL’yi bulan arsa bedelleri devlet tarafından değil de Niğde OSB’deki sanayi kuruluşları tarafından karşılanıyor. Devlet tarafından ödenmesi gereken arsa bedellerinin, sanayiciye yüklenmesi sorun yaratıyor “dedi.

Gürer, OSB’lerle ilgili yapılan yasal düzenlemelerin sorun üretmeye başladığını ve torba yasa ile yapılan düzenlemeler yerine OSB’ler için temel yasa yapılmasını, tüm sorunların taraflarla görüşerek yok olacağı düzenleme sağlanmasını istedi. Gürer Niğde OSB’de yatırım yapan sanayicilere tahsis edilen arsa bedellerinin 2004 yılından bu yana halen ödenmemiş olmasına dikkat çekerek bu bağlamda sorunun sanayicilerce de dile getirildiğini belirtti. Gürer, “her kesim gibi sanayici sorunları artıyor. Kapanan Fabrikalar, işsiz kalan işçiler olağanlaştı. Bu sürecin sona erdirilmesi için daha ciddi önlemler gerekli "dedi. 

BUNUN ADI DESTEK DEĞİL, KÖSTEK…

5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun kapsamında, aralarında Niğde’nin de bulunduğu pek çok ildeki OSB’lerde 2004-2010 yılları arasında bedelsiz arsa tahsisi yapıldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Teşvik adı altında sanayiciye OSB’lerde bedelsiz arsa veriliyor. Bu bedellerin devlet tarafından ödeneceği açıklanıyor. Ancak aradan yıllar geçmesine rağmen bedeller ödenmiyor. OSB Müdürlükleri de bu bedellerin ödenmesi için, OSB’deki sanayi kuruluşlarının katılımıyla bir bütçe oluşturuyor ve devletin ödemesi gereken bedelsiz arsa bedellerini bu bütçeden karşılamaya çalışıyor. Sadece Niğde’de sanayi kuruluşlarına tahsis edilen sanayi parselinin değerinin bugünkü rakamlarla 30 Milyon TL olduğu söyleniyor. Sen devlet olarak bir yasa çıkarıyorsun, OSB’ye yatırım yapanın arsa bedelini ödeyeceğini açıklıyorsun, ancak aradan geçen bunca zamana rağmen ödeme yapmıyorsun, peki bunun neresi teşvik? Bunun adı destek değil, sanayiciye köstektir” diye konuştu.

Niğde OSB yönetiminin 13 yıldır bu paranın ödenmesi için ilgili bakanlıkların kapılarını defalarca kez aşındırmasına rağmen bir sonuç alamadığı yönündeki haberlerin basına yansıdığını kaydeden Gürer, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı arasındaki kurumsal görev belirsizliğinin gerekçe gösterilerek ödeme yapılmamış olmasının zaten zor durumda olan sanayi kuruluşlarını daha da sıkıntılı bir pozisyona soktuğunu ifade etti. 

BAŞINIZI KUMDAN ÇIKARIN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin ekonomide pembe bir tablo çizmeye çalıştığına da dikkat çekerek, “Türkiye her alanda olduğu gibi sanayi ve ekonomide de sorunlar yaşıyor. Niğde’de son birkaç yıl içinde 5 bine yakın küçüklü-büyüklü işletme kapısına kilit vurdu. Niğde’nin sanayi devi diye anılan fabrikası artık üretim yapamaz hale geldi. Bu fabrikada çalışan yüzlerce işçinin işine son verildi. Niğde OSB’de pek çok fabrika ya üretimi düşürdü ya da istihdama azaltarak, girdi maliyetlerini düşürmeye çalışıyor. Bu da işsizliğin artmasına neden oluyor. Bedelsiz arsa karşılığında, OSB’ye 30 Milyon TL tutarındaki teşvik bedelini bile ödeyemeyen ya da ödemek istemeyen AKP hükümeti, sanayicilerin biriken sorunlarını bir an önce çözmeli" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15