'Pamuk ve mısır mahsulleri tehlikede'

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfalı çiftçilerin pamuk ve mısır arazilerinin su sorununu Meclis’e taşıdı.

31 Temmuz 2017 Pazartesi 12:35
'Pamuk ve mısır mahsulleri tehlikede'

Tanal, “Bu konu ile ilgili o kadar çok telefon aldım ki çiftçimizin korunlarına hiç kimsenin kayıtsız kalmaması gerekiyor. Akçakale’de 100 bin dönümlük araziye Suruç Ovası Sulama Projesi kapsamında su verileceği taahhüt edilmiş. Çiftçiler de kurak arazi olan bu araziye su verileceği garanti edildiği için pamuk ve mısır ekmiş. Şimdi de yeterli su verilmiyor. 1 hafta içerisinde su verilmezse mahsuller mahvolacak. Fakıbaba’nın buna acil konuya dâhil olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa Akçakale’de çiftçilerin yaşadığı su sorununa kayıtsız kalmadı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya konuya ilişkin sorular soran Tanal, sorunun en kısa zamanda çözülmemesi halinde mahsullerin çiftçilerin elinde kalacağını ifade etti. Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu konu ile ilgili o kadar çok telefon aldım ki çiftçimizin korunlarına hiç kimsenin kayıtsız kalmaması gerekiyor. Suruç Ovası Sulama Projesi kapsamında, Akçakale’de 100 bin dönümlük araziye su verileceği taahhüt edilmiş. Çiftçiler de kurak arazi olan bu araziye su verileceği garanti edildiği için pamuk ve mısır ekmiş. Pamuk ve mısır sulak alanlarda yetişir. Çiftçilerimiz bunun bilincinde, ancak edindiğim bilgilere göre verilen sözler tutulmadı. Şimdi de yeterli su verilmiyor. 1 hafta içerisinde su verilmezse mahsuller mahvolacak. Fakıbaba’nın buna acil konuya dâhil olması gerektiğini düşünüyorum.”

Tanal’ın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya verdiği soru önergesi ise şöyle:

               Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde pamuk ve mısır ekili arazilere ilişkin;

  1. Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde sulama kanallarına yeterli düzeyde su verilmediği, bundan dolayı mahsullerin zarar gördüğü doğru mudur?
  2. Suruç Ovası Sulama Projesi kapsamında 35 köye ait ekili arazilere su verilemediği doğru mudur?
  3. 100 bin dönümlük araziye su sözü verildiği için Pamuk ve Mısır eken çiftçinin, verilen sözün tutulmamasından dolayı uğradığı zarar karşılanacak mı? Karşılanacak ise kim, ne zaman karşılayacak?
  4. Tarım arazilerine su verilmeyecek ise, Suruç Ovası Sulama Projesi için kazılan tünellerin, döşenen dev su borularının ve yapılan göletlerin amacı nedir?
  5. Suruç Ovası Sulama Projesi için kazılan tüneller, döşenen dev su boruları ve yapılan göletler için ne kadar bütçe harcanmıştır? Proje için harcanan miktarı açıklar mısınız?

Son Güncelleme: 31.07.2017 12:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15