Polat, Ilıpınar'daki yangını Meclis gündemine taşıdı

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, kamuoyunun tepkisine rağmen İzmir’in Foça ilçesinin Ilıpınar köyünde kurulan cüruf ve termik santral kül depolama alanında yakın zamanda yaşanan yangını TBMM gündemine taşıdı

19 Nisan 2019 Cuma 12:28
Polat, Ilıpınar'daki yangını Meclis gündemine taşıdı

 Bölgeden yükselen küllerin Foça’nın Gencelli, Cumhuriyet, Ilıpınar ve Kozbeyli ile Aliağa’nın Horozgediği mahallelerine kadar ulaştığını vurgulayan Polat, “Bu durum, önlem almamanın, çarpık sanayileşme ve bunun sonucu oluşan kirliliğin insan sağlığı ve doğal hayatı tehdit eder bir hale geldiğini göstermektedir” dedi. Yangın sonrası oluşan zararla ilgili herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını isteyen Polat, “Bölgede, insan sağlığı ve doğal hayatın korunması için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Olası yeni bir yangın yaşanmaması için hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır?” sorularını yöneltti.

CHP’li Polat, İzmir’in Foça İlçesi’nin Ilıpınar köyündeki cüruf ve termik santral kül depolama alanında çıkan yangını Bakan Kurum’a sordu. Bölgeden yükselen küllerin Foça’nın Gencelli, Cumhuriyet, Ilıpınar ve Kozbeyli ile Aliağa’nın Horozgediği mahallelerine kadar ulaştığını vurgulayan Polat, “Bu durum, önlem almamanın, çarpık sanayileşme ve bunun sonucu oluşan kirliliğin insan sağlığı ve doğal hayatı tehdit eder bir hale geldiğini göstermektedir. Yangın ile oluşan zararlarla ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Bundan sonra yaşanabilecek olası bir yangın ihtimaline karşı hangi önlemler alınmıştır?” diye sordu.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, kamuoyunun tepkisine rağmen İzmir’in Foça ilçesinin Ilıpınar köyünde kurulan cüruf ve termik santral kül depolama alanında yakın zamanda yaşanan yangını TBMM gündemine taşıdı. Bölgeden yükselen küllerin Foça’nın Gencelli, Cumhuriyet, Ilıpınar ve Kozbeyli ile Aliağa’nın Horozgediği mahallelerine kadar ulaştığını vurgulayan Polat, “Bu durum, önlem almamanın, çarpık sanayileşme ve bunun sonucu oluşan kirliliğin insan sağlığı ve doğal hayatı tehdit eder bir hale geldiğini göstermektedir” dedi. Yangın sonrası oluşan zararla ilgili herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını isteyen Polat, “Bölgede, insan sağlığı ve doğal hayatın korunması için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Olası yeni bir yangın yaşanmaması için hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır?” sorularını yöneltti.

“İNSAN SAĞLIĞI VE DOĞAL HAYATI TEHDİT EDİYOR”

            Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Foça ilçesinin Ilıpınar köyünde yer alan ve kuzey ormanlarının bir bölümüyle çevrili Gölyüzü mevkiinde, tüm itirazlara rağmen cüruf ve termik santral kül depolama alanının inşa edildiğini hatırlattı. Bu alanda 7 Eylül 2017 ve 6 Nisan 2019 tarihlerinde iki büyük yangın çıktığını anımsatan Polat, şöyle devam etti:

“Yangın sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda, yangında kimyasal maddeler içeren atıklar nedeniyle gökyüzüne siyah dumanlar yükseldiği, depolanan malzemelerden açığa çıkan yanıcı gazların, sıcaklığın ve nemin etkisiyle kızışarak reaksiyon oluşturduğu ve kolay yanıcı maddelerin tutuştuğu sonucuna varıldığı ifade edilmiştir. Yükselen küllerin Foça’nın Gencelli, Cumhuriyet, Ilıpınar ve Kozbeyli ile Aliağa’nın Horozgediği mahallelerine kadar ulaştığı belirtilmektedir. Bu durum, önlem almamanın, çarpık sanayileşme ve bunun sonucu oluşan kirliliğin insan sağlığı ve doğal hayatı tehdit eder bir hale geldiğini göstermektedir.”

“BİLİRKİŞİ RAPORUNDAKİ TESPİTLER DİKKATE ALINDI MI?”

Foça’nın Gölyüzü mevkiinde bulunan, cüruf ve termik santral kül depolama alanıyla ilgili ÇED Raporu’nda olası yangın ve sonuçlarına ilişkin yapılan değerlendirmelerin neler olduğunu soran Polat, “Çıkan her iki yangın ve sonrasında ÇED Raporu’nda ifade edilmeyen bir hususa rastlanmış mıdır? Yangın ile oluşan zararlarla ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle bu çalışmanın sonucu nedir? Yangın sonrasında hazırlanan bilirkişi raporundaki tespitler, bakanlık tarafından dikkate alınmış mıdır? Alınmış ise alınan önlemler nelerdir?” diye sordu.

“YENİDEN YANGIN YAŞANMAMASI İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?”

Polat, bölgedeki sanayileşme ve kirliliğin insan sağlığı ve doğal yaşamı tehdit eder hale geldiğine yönelik, bakanlığınıza ulaşan bilgi veya bulgu bulunup bulunmadığının açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Bölgede, insan sağlığı ve doğal hayatın korunması için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Bakanlığınızca bölgede denetimlerin hızlandırılması üzerine bir çalışma bulunmakta mıdır?

-Bilirkişi raporunda depolanan malzemelerden açığa çıkan yanıcı gazların, sıcaklığın ve nemin etkisiyle kızışarak reaksiyon oluşturduğu ve kolay yanıcı maddelerin tutuşması sonucuna varıldığı dikkate alındığında, bölgede yeniden yangın çıkma ihtimali olduğu dikkate alınmakta mıdır? Olası yeni bir yangın yaşanmaması için hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır?

-Yangına sebep olan depolama alanının bölgeden taşınmasına ya da kaldırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? Olacak mıdır?”

Son Güncelleme: 19.04.2019 12:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15