Sağlık Bakanlığı'ndan 2 ay arayla farklı 'NBŞ' raporu

CHP’li Gaytancıoğlu, Sağık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun iki ay arayla yayınladığı NBŞ raporundaki farklılıklara dikkati çekti. Gaytancıoğlu, son raporda, insan sağlığına zararları açısından NBŞ ile pancar şekerinin “aynı ürünmüş” gibi değerlendirildiğini, bunun Cargill’in raporuyla örtüştüğünü savundu. Gaytancoğlu, ikinci raporda NBŞ’lere yönelik civa ve karbonil uyarısı yer almadığına da işaret etti.

14 Mart 2018 Çarşamba 15:39
Sağlık Bakanlığı'ndan 2 ay arayla farklı 'NBŞ' raporu

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun iki ay arayla yayınladığı NBŞ raporundaki farklılıklara dikkati çekerek. Son raporda insan sağlığına zararları açısından NBŞ ile pancar şekerinin “aynı ürünmüş” gibi değerlendirildiğini, bunun Cargill’in raporuyla örtüştüğünü savundu.

Gaytancıoğlu, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın 12 kişilik Bilim Kurulu’nun Ocak ayında toplanarak NBŞ’nin insan sağlığına zararlalarını ortaya koyan bir rapor hazırladığını anımsattı. Kamuoyuna açıklanmayan ancak basına yansıyan bu raporda, NBŞ’nin başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğu, NBŞ kotasının düşürülmesi değerlendirmelerinin yer aldığını belirten Gaytancıoğlu, NBŞ’ye yönelik cıva ve karbonil uyarısı yapıldığını da vurguladı.

Okan Gaytancıoğlu, bakanlık Bilim Kurulu’nun hazırladığı ikinci NBŞ raporunun ise 13 Mart’ta kamuoyuna açıklandığını belirtti ve her iki rapor arasındaki farklılıklara dikkati çekti.

Gaytancıoğlu’nun açıklaması şöyle:

“Kamuoyuna açıklanan 2’nci raporda Nişasta Bazlı Şekerler ile Şekerpancarından elde edilen şeker birlikte aynı ürünmüş gibi değerlendirilmiştir. Adeta iki şeker kaynağının gıda bakımından insan sağlığına eşdeğer etki yaptığı ikisinin de fazla tüketilmemesi gerektiği vurgulanmıştır. 2’nci raporda cıva ve karbonil uyarısı yapılmamıştır.

İlk raporda NBŞ kotasının düşürülmesi istenirken 2’nci raporda NBŞ kotasının arttırılmaması istenmiştir. Halbuki geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım NBŞ kotasının düşürüleceğine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. İki raporun kesiştiği tek konu yiyecek ve içeceklerin etiketlerine üzerindeki şeker içeriğinin elde ediliş kaynağı ve fruktoz oranının belirtilecek olmasıdır.

Birçok bilim insanı Nişasta Bazlı Şekerlerin başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu araştırma sonuçlarına dayandırarak açıklamasına rağmen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun önce Nişasta Bazlı Şekerlerin insan sağlığına zararlı olduğu ve kotasının düşürülmesi gerektiği ifade edilmişken sonra Nişasta Bazlı Şekerlerin şekerpancarından elde edilen şeker ile birlikte eşit tutulması Cargill'in raporu ile örtüşmektedir. CHP olarak kamuoyunun sağlıklı bilgi alması ve aydınlatılması açısından Sağlık Bakanlığını göreve çağırıyoruz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15