Siirt Üniversitesi'ndeki Yolsuzluk İddiaları Meclis'te!

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş: Siirt Üniversitesi rektörü daha önce 4 adet makam aracı kullandığına dair iddialarla gündeme gelmiş; ardından da kardeşine özel kadro açması ile kamuoyuna yansımıştı. Şimdi ise Sayıştay raporlarına yansıyan amaca uygun olmayan avans kullanımı ile gündemdedir. HDP'li Beştaş'ın konu hakkında TBMM Başkanlığı'na sunmuş olduğu önergesi şöyle:

16 Ekim 2018 Salı 15:23
Siirt Üniversitesi'ndeki Yolsuzluk İddiaları Meclis'te!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 16.10.2018

                                                                                               Meral DANIŞ BEŞTAŞ

HDP Siirt Milletvekili

Siirt Üniversitesi son zamanlarda çeşitli yolsuzluk iddiaları ile gündeme geliyor. Bundan birkaç hafta önce rektörün kardeşine kadro açması ile gündeme gelen Üniversite ile ilgili yeni bir iddia da çok büyük miktarlarda avans kullanıldığına ilişkindir. Daha önce Üniversite Rektörü Prof. Dr. Murat Erman’ın 4 makam aracı kullandığına ilişkin iddiaların ardından 35 sayfalık Sayıştay raporuna yansıyan tespitlere göre Üniversitenin 160 no’lu avans hesabının incelenmesi neticesinde; verilen avansların, ivedi ve zorunlu giderlerin karşılanması amacına uygun kullanılmadığı tespit edilmiştir. Avans açma-kapama işlemleri ile ilgili muhasebe işlem fişleri ile ödeme emirlerinin incelenmesi sonucunda; temsil ağırlama harcamaları için yapılan toplu yiyecek-içecek alımları, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığına alınan toplu ilaç ve tıbbi malzemeler ile gıda malzemeleri, ahşap parke döşeme işi, kırtasiye malzemeleri, mobilya ve oto yedek parça alım ve tamir işleri için sıkça avans kullanıldığı tespit edilmiştir. Yine anılan raporda üniversitede avans kullanılarak harcama yapılması yönteminin amacına uygun şekilde yapılmadığı ifade edilmiştir.

Bu bağlamda,

  1. Siirt Üniversitesi’ne ilişkin ilgili Sayıştay Raporu’nda yer alan tespitlere ve avans harcamalarının nereye aktarıldığına ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
  2. YÖK Denetleme Kurulu üniversitenin yapmış olduğu harcamalara ilişkin bir inceleme başlatmış mıdır?
  3. Üniversite’nin kuruluşundan itibaren kaç kez denetim gerçekleşmiştir? Denetimlerde herhangi bir usulsüzlük, hukuksuzluk tespit edilmiş midir? Edilmişse nasıl bir yaptırım uygulanmıştır?
  4. İddiaların ardından rektör ve üniversite yönetimi hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır?
  5. Rektörün maaşı ne kadardır?
  6. Üniversite’deki avans harcamalarının amaca uygun olmadığı tespiti üzerine rektörün malvarlığındaki artışa ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Rektöre ait banka hesapları incelenmiş midir?
  7. Rektör Prof. Dr. Murat Erman’ın 4 adet makam aracı kullandığına dair iddialar araştırılmış mıdır? Şayet bu yönde bir bulgu elde edilmişse ne tür bir yaptırım uygulanmıştır?
  8. Üniversite yönetiminin avans hesabı üzerinden yapmış olduğu harcama tutarı tespit edilmiş midir?
  9. Yapılan harcamaların ne kadarı amaca uygun olmayan harcamalar kapsamındadır?
  10. Daha evvel kardeşine kadro açıp atamasını yaptığı iddiaları ile gündeme gelen rektörün görevden alınması söz konusu mudur? Hakkında çeşitli yolsuzluk iddiaları olan bir rektörün hala görevde kalmasının izahı nedir?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15