Siirt'te Yaşanan Su Kesintileri Meclis'te!

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş: Siirt ili uzunca bir süredir su kesintileri ile meşgul. Gerek kaynakların yerinde kullanılmaması, gerek altyapı çalışmalarının yürütülmemesi gerekse de bazı belediyelerin partizan yaklaşımları sorunun kaynağını teşkil ediyor. Oysa su hakkı kişinin yaşamsal temel hakkıdır. Beştaş'ın konu hakkında TBMM Başkanlığı'na sunmuş olduğu soru önergesi şöyle:

21 Eylül 2018 Cuma 14:57
Siirt'te Yaşanan Su Kesintileri Meclis'te!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 21.09.2018

                                                                                              Meral DANIŞ BEŞTAŞ

HDP Siirt Milletvekili

Siirt ili genelinde yaşanan su kesintileri günlük yaşamı bir hayli sıkıntıya sokacak niteliktedir. Bilindiği üzere yaz aylarında Kurtalan ilçesinde su kesintileri sıklıkla yaşanmıştı. Ancak bu sıkıntılar tam olarak giderilmemiş, mesela, merkeze bağlı Diyarbakır-Siirt yolu üzerindeki Konakpınar Köyü ile Üçpınar Köyü su verilmemesinden kaynaklı sorunları yaşamaktadır. Merkeze bağlı köylerde bu sorunların giderilememiş olması izaha muhtaçtır. Yine Derince Köyü’ne su verilmemekte olup köy halkının kuyu suyu dışında başka seçeneği bulunmamaktadır. Kuyu suyunun elektriğe bağlı olması nedeniyle elektrik kesintisi yaşandığı durumlarda kuyu suyu imkanı da olmamaktadır. Baykan ilçesine bağlı Narlıyurt Sıralı mezrasında da yurttaşlar köy çeşmesinden taşıma yolu ile su ihtiyaçlarını gidermektedir. Günümüz dünyasında taşıma yolu ile su ihtiyacının karşılanıyor oluşunun pek çok alanda gündelik yaşamı sıkıntıya sokacağı tartışmasızdır. Tillo ilçesinde ise HDP seçmeninin yoğun olduğu Çınarlısu Köyü’nde yoğun su kesintisi yaşanmaktadır. Tillo ilçesinde ve diğer köylerde su sorunu yaşanmazken Çınarlısu Köyü’ne haftada birkaç kez su verilmesi son derece vahimdir. Pervari ilçesi ve köylerinde de yoğun su sıkıntısı söz konusu olup Doğanköy, Belenoluk, Gümüşören köylerinde kaynak sorunu olmamasına rağmen yeterli altyapı olmadığı için yurttaşlara su verilememektedir. Pervari ilçesine su Herekul Dağı’ndan gelen kaynaktan verilmekte ise de hat üzerinde bazı köylerin tarım amaçlı yoğun su kullanımı diğer köylere su gitmesini engellemektedir. Bu nedenle su merkeze ulaşmamaktadır. Öte yandan bu bölgede suyun yetersiz dağılımı nedeniyle kirli su karışmakta olup bu da çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Siirt il merkezine ve ilçelere bağlı köylerin su ihtiyaçları kaynaklardan sağlanmakta ise de yaz aylarında su yetmemekte ve yaşamı güçleştirmektedir. Siirt’in merkeze bağlı Bayramlı, Sağırsu, Akdoğmuş köylerinin ise su sorunu sıklıkla yaşanmaktadır. Önceleri tesisatın eski oluşu ve hatlarda yaşanan arızadan kaynaklı olan su sıkıntısı yeni tesisat döşendiği halde boruların sıklıkla patlaması nedeniyle devam etmektedir. Yukarda bahsi geçen yerler yalnızca yaşanan sorunları örneklendirmek için dile getirilmiştir. Bu bahisle su sorunu Siirt ilinin geneline tekabül eden mühim bir mesele halini almıştır. Yani Siirt ili genel anlamda uzunca bir süredir su sorunu ile meşgul olmakta, bu yaşamsal hak Siirtli yurttaşların olağan hayatını oldukça olumsuz etkilemektedir.

Bu bağlamda;

  1. Siirt ilinde yaşanan su sorunlarından haberdar mısınız?
  2. Siirt ilinde yaşanan su ihtiyacının karşılanmıyor oluşunun sebepleri nelerdir? Bu konuda ayrıntılı bir çalışma yürütülmüş müdür?
  3. Yaşadığımız yüzyılda yurttaşların hala taşıma yöntemi ile su ihtiyaçlarını gidermelerinin izahı nedir? Buna ilişkin neden çözüm üretilmemiştir?
  4. Siirt’te bazı köylerde yaşanan suyun eşitsiz dağılımına ilişkin neden çözüm üretilmemiştir?
  5. Bazı yerlerde su kaynaklarında su yetersizliği gibi bir durum olmamasına rağmen bazı köylerin fazla su tüketiminin yarattığı sorunların giderilmesine yönelik bir çalışma yürütülecek midir?
  6. Kaynaklarda yeterli su olduğu halde tesisatlarda yaşanan sorunlar ve patlaklar nedeniyle su kesintisi olduğu nazara alındığında neden tesisatlarda yeterli bakım ve onarım çalışmaları yapılmamaktadır?
  7. Belirli bölgelerde ise kaynak ihtiyacı olmadığı halde altyapı döşenmemesi suyun her yere dağılımını engelleyen bir faktör olup neden gerekli altyapı döşenmemektedir?
  8. Su sorunun neredeyse hiç yaşanmadığı Tillo ilçesinde HDP seçmeninin yoğun olarak yaşadığı Çınarlısu Köyü’nde yurttaşların su ihtiyacının karşılanmaması ne anlama gelmektedir? Belediyeler tüm yurttaşlara eşit hizmet götürme görevini neden suiistimal etmektedir?
  9. Belirli yerlerde kaynağa kirli su karışması söz konusu olup buna ilişkin bir çalışma neden yürütülmemektedir?
  10. Siirt ili ve ilçeleri ile köylerinin su ihtiyaçlarının düzenli olarak sağlanması ve kesintilerin yaşanmaması için bir çalışma yürütülmesi ne zaman gündeminizde olacaktır?
  11. En temel insan hakkı olan “su hakkı”nın engellenmesi ve halkın cezalandırılması yeni dönem politikalarından mıdır?

Son Güncelleme: 21.09.2018 15:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15