Staj mağdurları YASAL DÜZENLEME bekliyor!

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat,  daha önce yazılı bir soru önergesiyle gündeme getirdiği meslek lisesi ve meslek yüksekokulu stajyerlerinin sorunlarını TBMM’de yaptığı bir basın açıklaması ile tekrar gündeme getirdi.

17 Ekim 2018 Çarşamba 18:36
Staj mağdurları YASAL DÜZENLEME bekliyor!

Karabat, açıklamasında Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin sürekli tartışma konusu yapıldığını ancak AKP hükümetleri döneminde mesleki eğitimden beklenen performansın yakalanamadığını iddia etti. Meslek lisesini bitiren öğrencilerin çoğunlukla kendi alanları dışındaki sektörlere yöneldiklerini de ifade eden Karabat, bu durumun geleceğin iş gücü potansiyeli açısından ciddi bir risk teşkil ettiğini söyledi.

Öğrencilerimizin eğitim aldıkları alanlar dışına yönelmelerinin sebebi staj sürecini sağlıklı geçirmemeleri ve staj sürelerinin emekliliğe ve hizmete sayılmaması. Stajyerlik uygulamalarındaki keyfiyet, yoğun çalışma saatleri, staj sırasında maruz kaldıkları olumsuz durumlar kendilerini meslekten soğutabilmektedir.” dedi.

 

Stajyerler Yasal Düzenleme Bekliyor

 

Açıklamasının devamında, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 1986 tarihinde uygulanmaya başlandığını hatırlatan Karabat: “Normalde staj süresi sigortalılığı, emeklilik için başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak, SGK’nın 2010/106 sayılı genelgesine göre meslek lisesi stajı veya çıraklık sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlerse doğum borçlanması yapıp emekliliklerini 4 sene öne alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik primi ödenmeyen staj veya çıraklık sigortası başlangıcını nasıl, doğum borçlanması için sigorta başlangıcı sayabiliyorsa, herkes için çıraklık ve staj süresine borçlanma hakkı tanımalıdır.” dedi.

 

İstihdam verileri Güvenilir Değil

İstanbul Milletvekili Karabat, AKP Hükümetinin 2018 yılında istihdam seferberliği başlattığını hatırlatarak, bu süreçte TÜİK verileri karşılaştırmalı olarak incelendiğinde istihdam artışı sigortalılık türleri açısından incelendiğinde kısa süreli yani geçici statülü işlerde ciddi bir artış gözlemlendiğini, bu yolla da geçici veya stajyer olarak çalışanlar üzerinden bir manipülasyon yapıldığını belirtti.

Karabat: “Temennimiz şu, bu ülkenin kanayan yarası olan emeklilikte yaşa takılanlar konusu da stajyerlik sürecinin emekliliğe sayılması meselesi bir an önce TBMM gündemine gelmeli, toplumun beklentilerine, çalışanların lehine olacak şekilde bu mesele bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Doğru bir kararla doktor ve avukatlara tanınan bu hak, Anayasa’nın eşitlik ilkesi gereği meslek lisesi ve meslek yüksekokulu stajyerlerine de bu hak tanınmalıdır.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
selim 2019-03-09 23:33:51

çırakları zamanın hükümeti zorla çıraklık okuluna gönderdi patronları bizleri sigorta yapmakdan kurtardı şimdi geriye dönük borçlanma hakkımız

banner15