“Sulama Birlikleri DSİ kontrolünde olacak”

TBMM’de konuşan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, sulama birliklerinin kapatılmamasını istedi Bakan Eroğlu, ‘DSİ’ye devredilecek’ dedi... “Sulama birlikleri kapanırsa, çiftçinin ‘su’ya erişimi güçleşir” Tümer ‘kapatılmasın’ dedi, Bakan yanıt verdi: “Sulama Birlikleri DSİ kontrolünde olacak”

14 Şubat 2018 Çarşamba 12:22
“Sulama Birlikleri DSİ kontrolünde olacak”

ANKARA / Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’deki 2 bin 500 sulama birliğinin kapısına kilit vurulmasının daha büyük sorunlar doğuracağını vurguladı.
 

SUYA ERİŞİM GÜÇLEŞİR
 

Hükümet kanadının sulama birliklerinin kaldırılacağına yönelik söylemleri üzerine büyük tedirginlik yaşayan Adana’daki sulama birlik başkanlarıyla CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut’un da katıldığı toplantıda bir araya gelen Tümer, sorunları dinledikten sonra konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.
 

KAPATILMAYACAK, DSİ’YE DEVREDİLECEK
 

Meclisteki konuşmasında sulama birliklerinin kapatılmasına yönelik girişimlerin binlerce insanın işsiz kalacağı anlamına geldiği gibi çiftçinin suya erişimini de güçleştireceğini kaydeden Tümer’e yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, birliklerin kapatılmayacağını ancak Devlet Su İşleri’ne (DSİ) devredileceğini kaydetti.
 

MEVZUAT YENİDEN DÜZENLENMELİ
 

Türkiye Sulama Kooperatifleri Birliği kayıtlarına göre Türkiye genelindeki 2  bin 500 sulama kooperatifinin incelendiğinde birliklerde çalışan sayısı ve araç-ekipmanda artış olduğunun görüleceğini vurgulayan Tümer, şunları söyledi:
“Birlik başkanları ve yönetim kurulunda yer alan vatandaşların çiftçilerin katılımı ve tercihleriyle göreve gelmeleri de demokrasinin içselleştirilmesi adına önemli bir etkendir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Valilikler ile Devlet Su İşleri Bölge Müdürlükleri tarafından denetlenen ve usulsüzlük tespit edilen sulama birliklerine yasalar çerçevesinde müdahale edilmeli ancak çiftçi lehine düzenli çalışmalar yapan sulama birlikleri daha çok güçlendirilmelidir. Bu kapsamda 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu’nda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için mevzuat yeniden düzenlenmeli, pompajlı sulama tesislerini devralmış birliklere enerji desteği sağlanmalı, faturalardaki KDV, TRT payı gibi kalemler kaldırılmalıdır.”

 

BAKAN EROĞLU’NUN YANITI
 

Tümer’in konuşmasının ardından yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:
“Sulama birlikleri bazı yerlerde çok iyi çalışıyor ama vatandaşlardan çok şikâyet var. Yani denetim eksikliği vardı, biz denetlemeye başladık. En azından DSİ el atsın, ciddiyet gelsin. Bazı yerlerde, bazı kanalların bakımı yapılamıyor. Dolayısıyla, para yeteri kadar toplanamıyor, borçları var. Dolayısıyla, bu konuda genel bir talep vardı, biz de bu mevzuda bir kanun tasarısı hazırlıyoruz. Burada esas DSİ tarafından sıkı şekilde denetlensin, işletme bakımı yapılsın, paralar adil şekilde toplansın, borçlar da belli bir süre içinde tasfiye edilsin şeklinde bir düşüncemiz var. Ben zaten grup başkan vekilleriyle görüşüyorum, onların görüşünü alarak, hatta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla da görüştük ve neticede bu kanun tasarısı son şekline geldi ama özellikle Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’ndaki üyelere bir sunum yapacağız, daha sonra yüce Meclise gelecek.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rasim Onmaz 2018-04-13 19:11:27

Bende sulama birliği çalışanıyım gece ve gündüzümüz yok 24 saat çalışıyorum fakat maalesef maaşım çok az D.s.i ye devredilirse daha iyi olacaktır ve tüm sosyal haklarımızıda alırız en kısa zamanda devredilmesi istiyorum.

banner15