"Şüphelerin giderilmesi TARİHE KARŞI sorumluluktur!"

CHP’Lİ TANAL ŞÜPHELİ SULTANAHMET RESTORASYONUNU MECLİS’E TAŞIDI... CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, şüpheli Sultanahmet Cami restorasyonunu Meclis’e taşıdı. Tanal, “Sultanahmet Cami minaresi üzerindeki işlemeler neden sökülüyor? Bu işlem restorasyondan çok tahrip etmez mi?” dedi.

14 Ocak 2019 Pazartesi 13:55
"Şüphelerin giderilmesi TARİHE KARŞI sorumluluktur!"

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal yaklaşık bir yıldır devam eden Sultanahmet Cami restorasyonunu Meclis’e taşıdı. Kendisine gelen iddiaları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a yönelten Tanal, şunları söyledi:

“Tarihi eserlere yapılan restorasyonların kuralına uygun ve tarihi eserleri gözeterek, bilirkişiler tarafından yapılması en önemli husustur. Aksine bir şüphe dahi söz konusu restorasyonun sorgulanmasını gerektirmektedir. Bir minarenin orijinal işlemelerinin sökülüp başka bir minareye takılması iddiası, doğrulandığı takdirde skandaldır. Kültür ve Turizm Bakanından ivedi bir acıkma bekliyoruz. Sorularımın bir an önce cevaplanmasını rica ediyorum. Bu tarihimize olan sorumluluğumuzdur.” Tanal’ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a yönelttiği sorular ise şöyle:

  1. Sultanahmet Camisinde yürütülen bir restorasyon çalışması var mıdır?  Varsa ne zaman başladı ve ne zaman bitecek?
  2. Sultanahmet Camisi restorasyon ihalesi ne zaman yapıldı? İhale bedeli nedir?
  3. Taksim Meydanı’nda devam eden cami inşaatını yapan firma ile Sultanahmet Camisinin restorasyonunu yapan firma ve Büyük Çamlıca Camisini yapan firma aynı mıdır?
  4. https://tr.sputniknews.com/turkiye/201811151036167416-sultanahmet-camii-restorasyon/ linkli haberin içeriğine göre 6 minaresi olan Sultanahmet Camisinin sadece bir minaresinin indirilerek üzerindeki tarihi işlemelerin söküldüğü iddiası doğru mudur?
  5. Doğru ise minarenin üzerindeki tarihi işlemeler neden sökülmüştür?  Restorasyon amaçlı sökülmüş ise tarihi işlemelerde teknik olarak nasıl bir hasar tespit edilmiştir?
  6. İddia doğru ise bu tarihi işlemeler tekrar Sultanahmet Camine mi takılacak yoksa Taksim Meydanında inşaatı devam eden caminin minaresine mi takılacak?
  7. Eğer Taksim Meydanı’nda inşaatı devam eden caminin minaresine takılacak ise Sultanahmet Camisinin minaresine de sökülen ve orijinal olan işlemelerin benzerleri mi takılacak?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15