Tarım arazileri daralıyor, AKP seyrediyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; TBMM de 533 sıra sayılı Torba yasa üzerinde konuşarak Hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Zeybek şu mesajları verdi:

21 Mart 2018 Çarşamba 11:59
Tarım arazileri daralıyor, AKP seyrediyor!

4706 sayılı Hazineye ait taşınmazların değerlendirilmesi hakkında Kanun gereği; Hazineye ait arazilerin kooperatif ve Birliklere üretim yapmak koşulu ile kiraya verilmesidir. Hükümet elinde bulundurduğu tarım işlemelerini bir kısmını sattığını ve kiraya verdiğini biliyoruz.

        Bu Kanunda asıl hedef, köylünün kullanmış olduğu “Mera”lar ve kullandığı ortak alanlardır. Köylüler yıllardır bu alanları kullanmakta ve sahiplik etmektedir, asıl hedef köylünün elinde kalan verimli “Mera ve otlak”lardır. Hükümete sormadan geçemeyeceğim bu alanları köylüden alıp kimlere vereceksiniz?

ÇİFTÇİDEN YANA OLMADIĞINIZI BİLİYORUZ

Çiftçiden yana olmadığınızı biliyoruz! Her türlü tarım ürününü 15,16 yıldır İthal ediyorsunuz! Köylü ürettiği ürünlerden zarar ettiği için üretimi bıraktı. Türkiye’de on yıl önce Buğday ekim alanı 9 milyon hektarken 2017 yılında 7.700 bin hektara, Nohut 350 bin hektar alanda ekim yapılırken 2017 yılında 180 bin hektar alanda ekim yapılmıştır.

           TÜİK verilerine göre 2005 yılında 41,2 milyon hektar ekili alan varken 2010 yılında ekili alan 38 milyon hektara gerilemiştir. Tarım Bakanlığı ise 27 milyon hektar ekili alan 23 milyon hektara düştü açıklamasını yapıyor. Tarım Bakanlığı ile TÜİK verileri çelişiyor bu durumda vatandaş size nasıl güvensin! Nasıl ekim yapsın.

          Geçen yıl 4 bin ton Nohut İthalatı varken 2017 yılında 11 bin tona çıkmış, 3 bin ton olan Kuru Fasulye ithalatı %267 artışla 11 bin tona çıkmıştır. Neden üretim yapılmaz? Fasulye, Mercimek, Nohut, Arpa, Buğday ekmeyiz hepsini ithal ederiz! Hükümetin yanlış tarım politikaları sonucunda üreticilerimiz zarar ettiği için ekim alanlarını terk ediyor.

İHRACAAT DESTEKLENSİN!

Ülkemizin birçok noktasında; Patates, Soğan, Sarımsak depolarda çürümeye terk edildi. Çevremizdeki komşularımızla kavgalıyız, bu nedenle üretici ve ihracatçılar mal gönderemediği için ürünler çürümeye terk edildi. Hükümet yetkilileri İhracatı desteklemeli ve ürünleri çürütmeden satışı gerçekleşmelidir.

ÇİFTÇİMİZE, ÜRETİCİMİZE NEFES ALDIRMALIYIZ

Üretici ürettiği ürünlerden kar edemediği için; Bankalara, Kooperatiflere, Birliklere zorunlu olarak borçlanmaktadır! Bunun sebebi AKP uygulamış olduğu yanlış Tarım ve Hayvancılık politikalarının sonucudur.

   Üretimin yanında yer almak, üreticiyi desteklemek sosyal devletin görevidir. Üreticinin, borç faizleri silinerek borçların ertelenmesi ve ödeme kolaylıklarının sağlanması en büyük beklentisidir. Çiftçi topraktan koparılmamalıdır.

Son Güncelleme: 21.03.2018 12:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15