Tarım ilacına 371 MİLYON DOLAR gitti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Türkiye'nin geçen yıl 371 milyon 377 bin Dolar tutarında tarım ilacı ithal ettiğini açıkladı. Tarım ilaçları için yurt dışına ödenen astronomik rakam, ülkemizin tarımda dışa bağımlılığın ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 11:52
Tarım ilacına 371 MİLYON DOLAR gitti

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle, tarım ilaçlarındaki ithalat rakamlarına dikkat çekti. Ömer Fethi Gürer, ülkemizin 2017 yılında ithal ettiği tarım ilacı miktarı, ödenen tutar ve hangi ülkeden ne kadar tarım ilacı ithal edildiğini sordu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, 1 Ocak 2017 ila 31 Aralık 2017 tarihleri arasında çeşitli ülkelerden 56 milyon 507 bin 864 kg tarım ilacı ithal edildiğini bildirdi. Bakan Tüfenkçi, edilen tarım ilaçları için yurt dışına 371 milyon 377 bin 893 dolar ödendiğini kaydetti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise açıklanan tarım ilacı ithalat rakamının, Türkiye’nin tarımda dışa bağımlığının hangi boyutlara ulaştığını göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Son 15 yılda uygulanan yanlış tarım politikalarının, kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye’yi tarım ve hayvancılık alanında ithalata bağımlı bir ülke haline getirdiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Tarımda ithal etmediğimiz bir şey yok; mazot, gübre, tohum, ilaç ithal. Saman, et, fasulye, buğday ithal. Tarım ilaç için yurt dışına ödenen döviz dikkate alındığında sorunun boyutları daha iyi görülür. Onca Üniversitesi olan ülkemizde tarım ilacında yurt dışına bu denli bağımlı olunması ayrıca da düşündürücü,  Hükümet, tarım ve hayvancılıkta yanlış üstüne yanlış yapmaya devam ediyor. Çiftçi, besici perişan halde.  Tarımsal girdi maliyetleri her yıl katlanırken, üretici ürününe değerinde satamıyor. Sadece Niğde’de bu yıl, binlerce ton patates depolarda çürüdü” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15