Tarsus cezaevindeki SÜRESİZ açlık grevi Meclis'te!

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş: En ağır hak ihlallerinin yaşandığı cezaevlerinin başında gelen Tarsus Cezaevi'nde 26 Mart 2018 gününden beri 15 mahpus süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girmiştir. Açlık grevine rağmen cezaevi idaresi cezaevi şartlarını düzeltmediği gibi hak ihlallerini ve kötü muameleyi artırmış, açlık grevindeki mahpusların koğuşlarını dağıtmış olup açlık grevindeki mahpusların acil ihtiyaçlarını da karşılamamaktadırlar. Halihazırda 15 mahpusun sağlık durumu giderek kötüleşmektedir. Beştaş'ın konu hakkında Adalet Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunmuş olduğu soru önergesi şöyle:

17 Nisan 2018 Salı 14:44
Tarsus cezaevindeki SÜRESİZ açlık grevi Meclis'te!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit GÜL tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 17.04.2018

Ağır hak ihlalleri ile sürekli olarak gündeme gelen Tarsus 3 No’lu T Tipi Cezaevi’nde mahpuslar 26 Mart 2018 tarihinden itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamışlardır. Hâlihazırda 15 mahpusun açlık grevinde olduğu Tarsus Cezaevi’nde zorla ayakta sayım, kimlik dayatması, görüş saatlerinin sınırlandırılması, hasta mahpusların tedavi edilmemesi, revir sorunu gibi uygulamalar tüm girişimlere rağmen artarak devam etmektedir.  Açlık grevinin başlamasının ardından 5 Nisan 2018 tarihinde cezaevi yöneticileri koğuşa gelerek açlık grevindeki tüm mahpusları farklı odalara yerleştirmiştir. Mahpusları başka odalara yerleştirirlerken hiçbir eşyalarının yanlarına alınmasına izin verilmemiştir. Bu durum birlikte açlık grevine giren mahpusların birbirlerinden haberdar olmamalarına yol açmaktadır. Ayrıca çok daha vahimi açlık grevi müddetince mahpuslara verilmesi gereken gıdaları da vermedikleri tarafıma iletilmiştir. Grev yapan mahpuslar bu nedenle çok ciddi sağlık sorunları yaşamaktadırlar. Mahpusların artan sağlık sorunlarına karşın, yanlarına refakatçi de verilmediğinden mahpuslar yaşamlarını tek başına idare etme noktasında ciddi anlamda sorun yaşamaktadırlar.

Bu bağlamda;

  1. Tarsus 3 No’lu T Tipi Cezaevi’nde 26 Mart 2018 tarihinde başlayan açlık grevinden haberdar mısınız?
  2. Cezaevi idaresi ile konu hakkında görüşme yapılmış mıdır?
  3. Açlık grevine giren mahpusların talepleri hakkında bilgi sahibi misiniz? Hâlihazırda açlık grevindeki mahpusların talepleri neden karşılanmamaktadır?
  4. Cezaevi idaresi açlık grevindeki mahpusların mevcut sorunlarını çözmek yerine mahpusları birbirlerinden ayırarak neyi hedeflemektedir?
  5. Cezaevi idaresi neden açlık grevindeki mahpusların gerekli ihtiyaçlarını tedarik etmiyor?
  6. Cezaevi idaresi neden taleplere rağmen refakatçi talebini reddetmiştir?
  7. Açlık grevindeki mahpusların sağlık sorunlarının giderek ağırlaşması karşısında önlem almaması ve hatta cezaevi şartlarını ağırlaştırması ne anlama gelmektedir? Açlık grevindeki mahpusların kendilerinin ölüm orucuna zorlandığına dair iddiaları doğru olabilir mi?
  8. Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler devletin sorumluluğunda değil midir? Hükümet olarak neden mahpusların yaşam hakkı ve can güvenliği konusundaki endişeleri giderilmemektedir?
  9. Tarsus Cezaevi’nde devam eden açlık grevinin sonlandırılması ve mahpusların taleplerinin yerine getirilmesi sağlanacak mıdır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15