TAŞERON sisteminin adını değiştirerek sömürü devam etmemelidir!

ÖMER FETHİ GÜRER: “TAŞERONLAR İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET VE KADRO İSTİYOR”

23 Ekim 2017 Pazartesi 12:33
TAŞERON sisteminin adını değiştirerek sömürü devam etmemelidir!

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, 2 yıl önce dönemin AKP hükümetince taşeron işçiye kadro verileceği sözünü hatırlatarak hükümetin eşit işte çalışanlara eşit ücret vermesi gerektiğini ve yıllardır vaat edilen kadro sözünün de artık yerine getirilmesini istedi.  

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun seçim öncesinde taşeron işçilere 3 ay içerisinde kadro verileceğinin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen verilen sözlerin tutulmadığını belirten CHP’li Gürer, şunları söyledi: “AKP hükümetleri her seçim döneminde söz verip sözünde durmayarak emekçileri mağdur etti. Yaklaşık 2 yıl önce dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu düzenlediği grup toplantısında kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacaklarının sözünü vermişti. Ardından gelen Bakanlar ve Başbakan Binali Yıldırım’da sürekli taşeron için çalışmadan söz ettiler. Bunca zaman geçmesine rağmen sorunu çözmediler. Hükümet yeni bir çalışma sürdürdüğünü açıkladı.  Bu çalışma meclise gelecek, ne var ki hükümeti uyarmak istiyoruz. Bu çalışmada taşeron işçilerin konumu ve durumu değiştirilmeden ad değişikliği ile soruna çözüm aranmamalıdır. Çözüm tüm emekçilerin hak ettiği kadroların verilmesi, ücret artışı, iş güvenliği ve kalıcı haklara ermeleri sağlanmalıdır.  Daha önceden var olan taşeron şirketlerin yerine devletin geçmesi sorunun çözümü değildir. Taşeron işçilerin kadrosuz ve güvencesiz çalıştırılması kabul edilemez. Taşerona verilen kadro sözü çarpıtılmadan, içeriği boşaltılmadan hak ettikleri ücret ve kalıcı kadro ile çözülmelidir. Mevcut statü ile isim değişikliği sorunu çözmez derinleştirir. Ayrımcı uygulamalar emekçilerin hakkının gaspıdır“ dedi.

TAŞERON SİSTEMİNİN ADINI DEĞİŞTİREREK SÖMÜRÜ DEVAM ETMEMELİDİR

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, hükümetin taşeron işçilerin sorunlarını çözmek yerine taktik içinde olduğu kanısı yayılmaktadır. Tüm kamu ve belediye çalışanlarına verilen sözler mutlaka tutulmalıdır Taşeron işçilerin isim değişikliği ile aynı sömürü düzeni sürdürülemez.  Ayrıca Geçici işçiler ve mevsimlik işçilerinde sorunlarına çözüm üretilmelidir. Şeker Fabrikalarında, Karayollarında yıllardır çalışan geçici işçiler doğrudan kadroya alınmalıdır. Emekçiler yoksulluk sınırı altında yaşam sürdürme mücadelesi içindedir. Sömürü sonlanmalı, taşeron işçiler alın teri ve emeğinin karşılığını almalıdır ”dedi.

TAŞERON ÇÖZÜM BEKLİYOR

CHP Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Fethi Gürer konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Özel ve kamu sektöründe toplam 2 milyon taşeron işçi kıdem, sendika, eşit işe eşit ücret talepleri ile çözüm bekliyor, hükümet çalışanların haklarını görmezden geliyor. Modern Kölelik Yasası, Bireysel Sigorta gibi uygulamaları daha bu yıl çıkardı. İş Güvenliği ile ilgili de işçilerin lehine olmayan düzenlemelere gidildi. Hükümet emekçiler için haksız uygulamalardan vazgeçip taşeron işçilerin beklentilerine göre sorunu çözmelidir ”dedi.

CHP’li Gürer, sadece Niğde’de kamu kuruluşlarında çalışan taşeron işçi sayısının 2 bin 866 olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye geneli ve Niğde’de özel ve kamu sektöründe yüz binlerce taşeron işçi kadroya geçebilmek için umutla bekliyor. Sadece Niğde’de bile 2 bin 866 taşeron işçi emeklerinin karşılığını alabilecekleri sistemin getirilmesi için hükümetten hamle bekliyorlar. Kamu kuruluşlarında yıllardır emek verip de emeklilik yaşı gelmesine rağmen kadro alamayan çalışanlarımız yapılacak yeni düzenlemenin ne anlama geldiğini biliyorlar” dedi.

GÜRER SORMUŞ BAKAN CEVAPLAMIŞTI

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, taşeron işçilerin sorunları ile ilgili mecliste birden çok konuşma yapmış, hakların verilmesini istemişti. Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı iken Mehmet Müezzinoğlu’na daha sonrada Bakan olan Jülide Sarıeroğlu’na yazılı soru önergeleri ile de konuyu sürekli gündeme taşıdı.  Sürekli sorunun çözümünü istedi. Emekçilerin hak kayıplarını gündemde tuttu. Son olarak yazılı soru önergesine Bakan Sarıeroğlu taşeron işçilerin kadro beklentilerini şu şekilde cevaplandırmıştı: “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmeleri kapsamında, yükleniciler tarafından çalıştırılan personele yönelik çalışmalar devam etmektedir”.

Son Güncelleme: 23.10.2017 12:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15