Turistik bölgelerde ormanlar nedense hep ‘parsel parsel’ ya​nıyor!

CHP Balıkesir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Mehmet Tüm, Ayvalık'ta Şeytan Sofrası’nda çıkan yangında sabotaj ihtimalini Meclis gündemine taşıdı.

20 Ağustos 2017 Pazar 10:35
Turistik bölgelerde ormanlar nedense hep ‘parsel parsel’ ya​nıyor!

Balıkesir’in son günlerde en turistik ormanlarında yangın çıktığına dikkat çeken CHP’li Tüm, Ayvalık’ta da sabotaj ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Son bir aydır Balıkesir’in en güzel ormanlarında yangınlar olmaya başladı. 9 Ağustos tarihinde dünyanın en önemli oksijen merkezlerinden biri olan Kazdağları’nda dört farklı noktada yangın çıktı ve bir kişi kundaklama şüphesiyle tutuklandı. Şimdi de Ayvalık Şeytan Sofrası’nda yangın çıktı ve ekiplerin çabasıyla 3 saat içinde kontrol altına alındı. Ayvalık’taki yangın alanı, tabiat parkın en güzel yerlerinden biri ve doğal sit alanıdır. Bölgenin normalde sıkı denetim altında olması lazım. Orada herkes elini kolunu sallayarak parka giremez, ateşle piknik yapamaz, bitkiler toplayamaz, hayvan otlatamaz. Ama nedense denetim eksikliğinden midir bilinmez, bir yangın çıkıyor ve beş hektarlık alan kül oluyor. Yangınlar nedense hep turistik bölgelerde çıkıyor ve ormanları hep ‘parsel parsel’ yakıyor. Ayvalık’ta yanan bölgeye tatil köyü veya otel inşaatı yapılacağına dair kamuoyunda ciddi şüpheler var. Ayvalık’a yönelik eğer birilerinin böyle bir planı varsa orada bunu yapamayacaklarını çok iyi bilsinler. Rant talan ekonomisine asla geçit vermeyeceğiz.”

Ayvalık’ta yangından tahrip olan bölge yapılaşmaya açılacak mıdır?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, CHP’li Tüm şunları sordu:

1. Giriş ve çıkışları Orman Müdürlükleri tarafından denetim altında olan, ateşle piknik yapmanın yasak olduğu Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda çıkan yangın sebebi nedir?

2. Ayvalık Tabiat Parklarını koruması gereken Milli Parklar Müdürlüğünün Burhaniye’de olduğu iddiası doğru mudur?

3. Ayvalık’ta yangından tahrip olan bölgenin yapılaşmaya açılması söz konusu mudur? Bölge doğal hayatın tekrar oluşturulması adına yeniden ağaçlandırılacak mıdır?

İktidarınız döneminde kundaklama ve sabotaj nedeniyle çıkan yangın sayısı kaçtır?

4. İktidarınız döneminde kundaklama ve sabotaj nedeniyle çıkan yangın sayısı kaçtır? Bu yangınlar sonucu kaç kişi hakkında cezai işlem başlatılmıştır?

5. İktidarınız döneminde yangın sonrası imara açılan ormanlık alan sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı yangın öncesi doğal sit alanı olarak belirlenmiştir?

6. İktidarınız döneminde insan kaynaklı çıkan yangınlarda kaç hektarlık ormanlık alan yok olmuştur?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15