Türkiye KİMİN ŞEKERİNİ üretiyor!

CHP Çanakkale Milletvekili, TBMM Başkalık Divanı Üyesi Bülent ÖZ, Şekerde büyük skandal vurgusuyla, “kapanan Şeker Kurumu'na 17 ay kurul üyesinin atanmamasının faturası pancar üreticisine çıktı. Sektördeki denetimsizlikten dolayı NBŞ firmaları kotalarının üstünde üretim yaparken, pancardan üretilen şekerler ise fabrikaların elinde kaldı.” Dedi ve şeker sektöründe yaşanan skandal gelişmelerle ilgili Meclis araştırması talep etti.

11 Ocak 2018 Perşembe 14:22
Türkiye KİMİN ŞEKERİNİ üretiyor!

Pancar üreticisine büyük bir darbe vurulduğunu ifade eden CHP’li Öz, “Pancardan elde edilen şeker satışı 4 ayda 450 bin ton düşerken, nişasta bazlı şeker firmalarının ise kotalarının üstünde üretimine göz yumuldu.” Dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, insan sağlığı açısından ciddi tartışma konusu olan nişasta bazlı şekerlerin kotalarının incelenmesi amacıyla Meclis Başkanlığına verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler dikkat çekti;

"4634 sayılı Şeker Kanunu ile Türkiye'de şeker talebinin yurt içi üretimle karşılanmasını sağlamak, doğal kaynakların dengeli kullanımı gözetilerek, yeterli, sürekli ve ekonomik bir şekilde karşılanmasına yönelik şeker piyasasını düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan Şeker Kurumu 696 sayılı KHK ile kapatılmıştır.

SEKTÖRE ZARAR VERECEK

Milyonlarca kişiye doğrudan ve dolaylı olarak geçim imkânı veren bir sektörün bu tür karar ve uygulamalarla çeşitli sakıncalar içeren bir sürece itilmesi sektöre zarar verecektir.

KHK NBŞ LOBİSİNİ SEVİNDİRDİ

Kaldı ki şeker sektörü üzerinde büyük kaygı duyduğumuz ve olumsuz etkileri olacağını düşündüğümüz şeker üreticisini, işçisini, taşıyıcısını, besicisini, kozmetik ve ilaç sektörünü, yem sektörünü, biyoetanol sektörünü yok sayan 696 sayılı KHK ile sevinen, bu ülkenin ne şeker pancarı üreticisi ne de işçisidir.

ÜRETTİKLERİNİ 'ZEMZEM' DİYE YUTTURMAYA ÇALIŞIYORLAR!

Sevinen, ülkemizin milli ve manevi değerlerini yok hükmünde sayan, amacı ülkemizden kazandığı fahiş paraları yurtdışına aktarmak ve Şeker Kurumu'nun kapatılmasını dört gözle beklemek olan, hatta ürettiklerini zemzem diye yutturmaya çalışan NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) lobisi olmuştur.

ŞEKER KURUMU 17 AY GÖREVİNİ YAPAMADI

Şeker Kurumu'nun 17 aydır görevini yapamaması sebebiyle sektörde en başta büyük bir denetimsizlik hakim olmuştur.

PANCARDAN ÜRETİLEN ŞEKERİN SATIŞI 4 AYDA 450 BİN TON DÜŞTÜ

Bu sebeple Eylül-Aralık ayı sonu 2017 dönemini kapsayan 4 aylık süreçte gerçekleşen şeker satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre 450 bin ton düşük olarak gerçekleşmiş, sonucunda kayıtdışılık ve denetimsizlik baş göstermiştir.

ŞOK İDDİA! ŞEKER İHTİYACI BAŞKA ŞEKERLERDEN KARŞILANDI

Bu aşamada pancar şekerine karşı başka şekerlerin ikamesi devreye sokulacaktır. Söz konusu durum pancar ekim alanlarının azalmasına neden olurken, C şekerine ihtiyaç olmamasına rağmen 250 bin tonun üzerinde şeker ithaline neden olmuştur. Gerçekte C şekerinin eşsiz coğrafik yapısı ve iklimi ile şeker pancarı için bulunmaz bir coğrafya olan ülkemizde her ne pahasına olursa olsun üretilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

NBŞ FİRMALARI KANUNLARA AYKIRI ÜRETİM YAPTI

Öte yandan NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) üreten firmaların geçtiğimiz pazarlama yılında kendilerine tanınan kotanın üstünde üretim yapmalarına rağmen, kurul üyelerinin atanamaması sebebiyle bu fabrikalara ceza bile kesilememiştir.

ÜLKEYE GİREN KAYIP KAÇAK ŞEKER MİKTARI BİLİNMİYOR

Bir yandan NBŞ, bir yandan yüzde 40'ların üzerine çıkan yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalatı derken ülkemize giren kayıp kaçak şeker miktarı bilinmemektedir.

MİLLİ ŞEKER SEKTÖRÜ ÇIKAR LOBİLERİNE PAZARLIK KONUSU YAPILMAMALI

Böyle bir ortamda sektörü düzenleme ve denetleme görevi bulunan Şeker Kurumu'nun kapatılması talihsiz ve temelsiz bir açmaz iken, milli üretim sektörümüzün yok olması anlamını taşımaktadır. Türk pancar üreticisi ve işçisinin tarihi mirası olan şeker fabrikaları dolayısıyla milli şeker sektörü çıkar lobilerine pazarlık konusu yapılmamalıdır.

NBŞ ÜRETİMİ DÜNYADA AZALIYOR TÜRKİYE'DE ARTIYOR

Almanya ve Fransa'da nişasta bazlı şeker üretimi sıfır iken, herşeyden önemlisi, dünyada nişasta bazlı şeker üretimi gerilerken, Türkiye'de yüzde 4 büyüme kaydedilmesi düşündürücüdür. Sorun, Şeker Kurumu'nun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlanmasının ardından bu davaların nasıl yürütüleceğidir.

19 BİN TON FAZLA NBŞ ÜRETİLDİ AMA CEZA KESİLMEDİ

2017 yılında belirlenen kotanın üzerinde NBŞ kotasının 19 bin ton fazla üretilmiş ve buna cezai uygulama yapılmamıştır.

NBŞ TÜKETİMİ İLE OBEZİTE ARASINDAKİ BAĞLANTI

NBŞ üretimi yapılmayan ülkelerde obez insan olmamasının sebebi pancar şekeri tüketmelerinden kaynaklanmaktadır. Başta ABD olmak üzere NBŞ üretimi yapılan ve gıda denetimi yapılmayan ülkelere baktığımızda obezite üst seviyededir.

NBŞ KOTASI AB SEVİYESİNE İNDİRİLMELİ

Dünya ülkeleri kullanımını azaltırken; ülkemizin kanser, siroz gibi hastalıklara neden olan ve GDO'lu olan mısırdan elde edilen NBŞ kullanımını artırması halkın sağlığıyla oynanmasının göstergesidir. Türkiye'nin de NBŞ kotalarını AB ülkeleri seviyesine indirmediği taktirde ileride obezite, kanser siroz gibi hastalıkların yaygınlaşacağı aşikardır.

Bu bağlamda; ülkemizde NBŞ kotasının incelenmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İç Tüzüğü'nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15