Türkiye’de 172 bin 644 yabancı mülk sahibi var!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkemizde taşınmaz mülk edinen yabancı uyruklularla ilgili soru önergesine yanıt verdi. Bakan Pekcan, ülkemizde 172 bin 644 yabancı uyruklu kişi ve 4 bin 119 yabancı sermayeli şirketin taşınmaz mülk edindiğini açıkladı.

12 Ocak 2019 Cumartesi 10:55
Türkiye’de 172 bin 644 yabancı mülk sahibi var!

YABANCI UYRUKLU MÜLK SAHİPLERİ

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Halen ülkemizde yabancı uyruklu olup taşınmaz mülk alan kişi sayısı kaçtır? Ev, dükkân, arazi olarak alınan mülklerin dağılımı nedir? Ülkelerine göre dağılımı nasıldır? Kadın, erkek, müteşebbis olarak dağılımı nasıldır? Toplam satışı yapılan ev, arazi sayısı ve alanı ne kadardır? Dağılımlı ederi nedir? İllere göre dağılımı nasıldır? Halen Yabancı uyruklu olup Türk vatandaşlığına geçerek taşınmaz mülk edinen kişi sayısı kaçtır? Ev, dükkân, arazi olarak alınan mülklerin dağılımı nasıldır? Ülkelerine göre dağılımı nedir? Toplam satış yapılan ev ve arazi sayısı ve alanı ne kadardır? Dağılımlı ederi nedir? İllere göre dağılım nasıldır? Halen Yönetim Kurullarında T.C Vatandaşı ve Yabancı Uyruklu kişilerinde yer aldığı şirketlerin sayısı, ülkemizdeki arazi toplamı ve tutarı nedir? Son bir yılda ülkemizden mülk edinerek ev, arazi ve dükkân alıp devreden var mıdır? 2018 yılında ev, dükkân ve arazi alan yabancı uyruklu ya da T.C vatandaşlığına geçen kişi sayısı ve ödediği tutar nedir? İllere göre dağılımı nasıldır?” şeklinde sorular yöneltti.

 

14 BİN ARSA, BAĞ, BAHÇE TARLA…

 

Önergeyi yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi TAKBİS kayıtlarına göre, Ülkemizde taşınmaz edinen yabancı uyruklu gerçek kişi sayısının 172 bin 644 olduğunu açıkladı.

 

Bakan Pekcan satış vb. yollar ile edinmiş oldukları arsa, tarla, bağ, bahçe vb ana taşınmazların toplam parsel adedinin 14 bin 005 ve toplam ana taşınmaz hisseye isabet eden yüzölçümü 15.553.992 metrekare olduğunu bildirdi.

 

Gürer konuyla ilgili olarak, “6 Eylül 2016 Tarihinde dönemin  Çevre ve Şehircilik Bakanı  Mehmet Özhaseki, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı verileri yazılı soru önergeme verdiği yanıtta, 03.05.2012  tarihinden itibaren  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı edinim izni kapsamında; 24 yabancı ülkeden 89  yabancı uyruklu kişinin, 19 ilde  1830 dekar  tarım arazisi  edindiğini açıklamıştı.   Bu durumda  önemli bir değişim söz konusu” dedi.

 

68 BİN KONUT VE DÜKKÂN

 

Konut ve dükkân gibi bağımsız bölümlerin toplam parsel adedinin 68.766 ve bağımsız bölüm hisseye isabet eden yüz ölçümünün 13.131.445 metrekare olduğunu ifade eden Bakan Pekcan, “Ülkemizde taşınmaz edinen yabancı sermayeli şirket sayısı 4.119, toplam hisseye isabet eden yüzölçümü 216.564.727 metrekaredir” açıklamasında bulundu.

 

GEÇEN YIL 33 BİN 657 KİŞİ TAŞINMAZ EDİNDİ

Ticaret Bakanı Pekcan, “Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi kayıtlarına göre, 2018 yılında Ülkemizden satış vb. gibi yollar ile ana taşınmaz (arsa, tarla, bağ, bahçe vb.) ve bağımsız bölüm (konut, dükkan vb.) edinen toplam kişi sayısı 33.657'dir” dedi.

 

Ülkemizdeki anonim ( anonim şirketler için  sadece kurucu ortaklık tescil edilmektedir) ve limitet  şirketlerinde yabancı  uyruklu 68.953 gerçek kişi, 5.266 tüzel kişi ortak bulunmaktadır.

 

YABANCILARIN MÜLK SAYISI ARTIYOR

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  son yıllarda yapılan düzenlemeler ile yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde mülk edinmesinin özendirildiğini belirterek, “Tapu Kadastro verilerine  göre ülke genelinde  629.585 adet yabancı mülk sayusunun varlığı ifade edilmektedir.  İngilizler, Almanlar ve Yunanlar başta olmak üzere, Yeni Zelanda'dan Kenya'ya, El Salvador'dan Ruanda'ya kadar farklı ülkelerden ülkemize mülk edinmeye gelenler vardır. Ve rakam her yıl artarak devam etmektedir” dedi.

Son Güncelleme: 12.01.2019 11:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15