Varlık Fonu hangi varlıkları teminat gösterdi?

Türkiye Varlık Fonu’nun Citigroup Inc. ve Industrial Commercial Bank of Chine Ltd’i 1 milyar Euro borç bulmak için yetkilendirdiğine dair haberlerin gerçek olup olmadığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soruldu. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesinde; basında Varlık Fonunun iki yabancı bankaya borçlanma yetkisi verdiği yönünde çıkan haberleri hatırlatarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

15 Şubat 2019 Cuma 11:55
Varlık Fonu hangi varlıkları teminat gösterdi?
  1. Basında çıkan söz konusu haberler doğru mudur?
  2. Türkiye Varlık Fonunun döviz cinsi borçlanmaya gitmesinin nedeni nedir?
  3. 1 Milyar Euro’luk borç için teminat olarak hangi varlıklar gösterilmiştir?
  4. Hangi vade ve faiz oranlarıyla borç alınmaktadır?
  5. Alınacak bu borç hangi yatırımların finansmanında kullanılacaktır?
  6. Hazine ve Maliye Bakanlığının da Euro cinsinden tahvil borçlanmasının da söz konusu olduğu dönemde Varlık Fonunun söz konusu borçlanma hamlesi dış piyasalar açısından bir nevi crowding-out etkisi* yaratmayacak mıdır?

Devletin, kamu yatırımlarının ve harcamalarının finansmanını sağlamak amacıyla iç borçlanmaya gitmesi sonucunda faiz oranlarındaki yükselişle birlikte özel sektör yatırım ve harcamalarının düşmesi sonucuna "dışlama etkisi-crowding-out" denilmektedir.

Son Güncelleme: 15.02.2019 12:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15