Varlık Fonu'na devredilen kurumların 2016 YILI KARI ne olacak?

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen şirketlerden THY dışındakiler 2016 yılında önemli ölçüde kar elde ettiler. Bu kuruluşların 2016 yılında elde ettikleri karın normal koşullarda  Hazineye, dolayısıyla Bütçe'ye aktarılması gerekiyordu. CHPH Grup Başkanvekili Levent Gök, bu karın bu yıl nereye aktarılacağını sordu?

11 Nisan 2017 Salı 13:12
Varlık Fonu'na devredilen kurumların 2016 YILI KARI ne olacak?

Bilindiği gibi OHAL ilanıyla herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen Türkiye Varlık Fonu'nun Kuruluş Kanunun'da 684 Sayılı OHAL  KHK''sıyla yapılan düzenlemeyle  kamunun KİT'ler dahil bütün varlıklarının Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesinin yolu açılmıştı. Bakanlar Kurulu Anayasa'ya aykırı bu düzenlemeye dayanarak  Şubat ayında  Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul (BİST) ve TÜRKSAT’ın tamamı,  ürk Telekom’un yüzde 6,68 hissesi ile Eti Maden İşletmeleri ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlükleri  Varlık Fonu’na devretti. Özelleştirme kapsamında bulunan Türkiye Halk Bankası ve Türk Hava Yolları’ndaki kamu hisseleri de bu fona bağlandı.  OHAL’le herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen, 680 Sayılı KHK’yla Milli Piyango, Hemen Kazan, Şans Topu,  On Numara ve Süper Loto ve at yarışlarının lisansı Varlık Fonu’na verildi.

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen şirketlerden THY dışındakiler 2016 yılında önemli ölçüde kar ettiler. Bu kuruluşların 2016 yılında elde ettikleri karın normal koşullarda Hazineye, dolayısıyla Bütçe'ye aktarılması gerekiyordu. CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, bu karın bu yıl nereye aktarılacağını sordu? Gök'ün Baş.akan Yıldırım7a yönelttiği soru önergesi şöyle:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.  …/04/2017        

687 Sayılı OHAL KHK’sı ile olağanüstü hal ilanıyla herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen Türkiye Varlık Fonu Kurulmasına ilişkin yasada değişiklik yapılarak kamuya ait tüm şirketlerin hisse  ve tüm varlıklarının  Bakanlar Kurulu’nun kararıyla Varlık Fonu’na devredilmesine  olanak tanınmıştır. Böylece özelleştirme kapsamında olanlarla birlikte devlete ait tüm şirket, varlık ve hisselerin bu fona devredilmesine olanak tanınmıştır.  Bu değişiklikten sonra da Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/9756 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla TC Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul (BİST) ve TÜRKSAT’ın tamamı,  Türk Telekom’un yüzde 6,68 hissesi ile  Eti Maden İşletmeleri ve Çay İşletmeleri  Genel Müdürlükleri  Varlık Fonu’na devredilmiştir. Özelleştirme kapsamında bulunan Türkiye Halk Bankası ve Türk Hava Yolları’ndaki kamu hisseleri de bu fona devredilmiştir.

Yine OHAL’le herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen, 680 Sayılı KHK’yla Milli Piyango, Hemen Kazan, Şans Topu,  On Numara ve Süper Loto ve at yarışlarının lisansı Varlık Fonu’na bırakılmıştır.

  1. Türkiye Varlık Fonu’na devredilen kamu şirketlerinin tümü kar eden kuruluşlardır. Bu kuruluşların her birinin 2016 yılında elde ettiği vergi sonrası karı kuruluş bazında açıklar mısınız?
  2. Bu kuruluşlar 2016 yılı karının ne kadarını dağıtmıştır?  Kuruluş bazında açıklar mısınız?
  3. Dağıtılan bu kardan kim ne kadar pay almıştır?
  4. Hazinenin alması ve dolayısıyla Merkezi Yönetim Bütçesine gelir kaydedilmesi gerekirken Varlık Fonu’na verilen kar miktarı ne kadardır?
  5. Eğer bu karlar Varlık Fonu’na aktarılmış ise söz konusu kuruluşlar 2016 yılında hazinenin mülkiyetinde olduğu için 2016 yılı karının hazineye bırakılmayıp, Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmasının yasal dayanağı var mıdır?"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15