Yeşil: "Parlamentonun yetkileri daha da arttırılsın!"

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: "Parlamentonun yönetmeliklerde değişiklik teklif hakkı da, Meclis'in yasama denetim faaliyeti kapsamına alınmalıdır" CHP'li Yeşil'in OHAL sonrası işleyen yönetmelikler ve KHK sistemine ilişkin tespit ve önerileri şöyle:

16 Haziran 2018 Cumartesi 11:24
Yeşil: "Parlamentonun yetkileri daha da arttırılsın!"

"OHAL döneminde,  Kanun Hükmünde Kararnamelere (kısık hukuk ateşinde)  pişirilerek alıştırıldığımız bir dönemde; bazı bakanlıkların adeta bağlı olduğu yasadan bağımsız kendi kafalarına göre adeta 'Yasa Hükmünde Yönetmelikler' çıkararak, hukuk devleti geleneğinden bağımsız ve kanun dışı, nevi-i şahsına münhasır paralel bir devlet geleneği geliştirilme eğiliminde olduğu görülüyor.

İdare Mahkemelerinin ve Danıştay hâkimlerinin iş yükünü artıran ve davacı vatandaşları bunaltan sayısız yönetmelik maddeleriyle ilgili dosyanın, yasaya aykırılık iddiası ile açıldığı bilinmektedir.

Bu nedenle hukuk devleti ilkesine göre; yasamanın ayrılmaz parçası olan yönetmeliklerin de, yasama faaliyeti ve meclisin denetimi kapsamına alacak şekilde TBMM içtüzüğünde bir değişiklik yapılması gerekir.

Eğer bu teklifim,  meclis genel kurulu iş yükünü ve zamanını alacaksa; milletvekillerinin vereceği yönetmelik değişikliği teklifleri en azından ilgili bakanlıkların meclis komisyonlarında komisyonların da görüşülerek karara bağlanmasında da hiçbir sakınca olduğunu düşünmüyorum.

Anayasanın ve kanunların bir tarafa itildiği bir noktada; Türkiye'yi "yasa hükmünde yönetmelik" devleti ve "KHK devleti" yapmak isteyenlere karşı parlamentonun etkinliğini ve ön denetiminin kapsamını artırmamız gerekir.

Nasıl ki,  milletvekilleri kanun değişikliği teklifi veriyorlar ise; yönetmelik maddeleri içinde değişiklik teklifi verebilmeliler.

'Başkanlık hükmünde hukuksuzluklara' karşı da, meclis gereken tedbirleri almalıdır. Türkiye hukuksuz ve yasadan azade, hukuk devletine paralel bir 'Yönetmelik Devleti' de yapılamaz.

Yasama kademelenmesi ve birlikteliği ilkesi alt üst edildi. Bu böyle gitmez!

Onun için, 25 Haziran 2018 sonrasında, 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' ve 'Hukuk Devleti'ne hızla geri dönülmesi artık ülkemizde bir zaruret ve fiili bir durum halini almıştır."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15