Yılmaz: "Camide 'promosyon'dan Diyanet'in haberi var mı?

CHP’li Yılmaz, Isparta Müftülüğü’nün gençleri hediye dağıtımıyla camilere çekmeyi amaçlayan Gülistan Projesi’ni Başbakan Yıldırım’a sordu.

23 Eylül 2017 Cumartesi 11:10
Yılmaz: "Camide 'promosyon'dan Diyanet'in haberi var mı?

Projenin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bilgisi dahilinde olup olmadığını soran Yılmaz, “Bu uygulama bir tür teşvik primi değil midir? Camiler düzenledikleri etkinliklere katılım sağlamasını bekledikleri gençlere, deyim yerindeyse menfaat sağlayarak, aşıladıkları ahlakın farkında mıdır? İnananları ibadete yöneltmek için teşvik primine mi ihtiyaç vardır? Bu uygulamayla imam hatip promosyonlarından sonra camilerde promosyon dönemine mi geçilmesi planlanmaktadır?” diye sordu.

Bu uygulamanın dinen caiz olup olmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “Bu uygulama, inananların kendilerini Allah’a en yakın hissettikleri yerde, yani camide, Allah ile inananlar arasına menfaat ilişkisi sokmak değil midir? Anayasa’nın laiklik ilkesi gereği her inanca eşit mesafede ve hizmette bulunması gereken devletin, bir inancı desteklemek ve yaygınlaştırmak için menfaat vaadinde bulunması, hukuken kabul edilebilir mi?” sorularını yöneltti.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Isparta Müftülüğü’nün gençleri hediye dağıtımıyla camilere çekmeyi amaçlayan “Gülistan Projesi”ni TBMM gündemine taşıdı. Projenin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bilgisi dahilinde olup olmadığını soran Yılmaz, “Bu uygulama bir tür teşvik primi değil midir? Camiler düzenledikleri etkinliklere katılım sağlamasını bekledikleri gençlere, deyim yerindeyse menfaat sağlayarak, aşıladıkları ahlakın farkında mıdır? İnananları ibadete yöneltmek için teşvik primine mi ihtiyaç vardır?” diye sordu. Bu uygulamanın dinen caiz olup olmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “Bu uygulamayla imam hatip promosyonlarından sonra camilerde promosyon dönemine mi geçilmesi planlanmaktadır? Bu uygulama, inananların kendilerini Allah’a en yakın hissettikleri yerde, yani camide, Allah ile inananlar arasına menfaat ilişkisi sokmak değil midir?” sorusunu yöneltti.

EN FAZLA PUAN TOPLAYANA HEDİYE

Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Isparta Müftülüğü’nün Gülistan projesinin detaylarının basına yansıdığını, bu projeyle gençlerin camilere çekilmesinin amaçlandığını hatırlattı. Bu proje kapsamında, “her bir camide küçük bir gençlik grubu oluşturmak” hedefiyle cami veya camilerin kendi aralarında oluşturdukları gruplarla etkinlik programları düzenleneceğinin ifade edildiğini anımsatan Yılmaz, “Her bir program sonunda katılan öğrencilere belli bir puan verileceği, toplanan puanların proje sonunda hesaplanarak ve en fazla puana sahip olanlara toplamda 20 bin TL değerinde hediye dağıtılacağı yönünde iddialar yer almıştır” dedi.

“PROJENİN KAYNAĞI NEREDEN?”

Cami etkinliklerine katılım karşılığında gençlere bonus verileceği ve maddi değeri yüksek hediyelerin dağıtılacağı iddialarının doğru olup olmadığını soran Yılmaz, “Gülistan kampanyasına maddi kaynak nereden ayrılacaktır? Diyanet İşleri’nin denetlenemeyen bütçesinden ayrılacak payla mı hediye alımı yapılacaktır? Projeyle dağıtılacak hediyelerin niteliği nedir? Isparta Müftüsü’nün belirttiği gibi cami etkinliklerine katılanlara sadece hediye mi verilecektir? Bunun dışında belli bir ödeme de yapılacak mıdır?” sorularını yöneltti.

“İNANANLARI İBADETE YÖNELTMEK İÇİN TEŞVİK PRİMİ Mİ GEREK?”

Yılmaz, bu uygulamanın bir tür teşvik primi olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, “Camiler düzenledikleri etkinliklere katılım sağlamasını bekledikleri gençlere, deyim yerindeyse menfaat sağlayarak, aşıladıkları ahlakın farkında mıdır? İnananları ibadete yöneltmek için teşvik primine mi ihtiyaç vardır?” diye sordu. Gülistan bonuslarının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bilgisi dahilinde olup olmadığını soran Yılmaz, 20 bin TL ödülü kimin neye göre belirlediğinin açıklanmasını istedi.

“CAMİLERDE PROMOSYON DÖNEMİNE Mİ GEÇİLECEK?”

CHP’li Yılmaz, Gülistan bonusunun tüm müftülüklerce her camide uygulanıp uygulanmayacağını sorarak, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Projenin ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik bir çalışma var mıdır? Diğer illerimizde camilerin düzenlediği sohbetlere, etkinliklere katılan gençlerimiz hediye alamadığı takdirde mağdur edilmiş sayılacak mıdır?

-Bu uygulamayla imam hatip promosyonlarından sonra camilerde promosyon dönemine mi geçilmesi planlanmaktadır?

-Müftülüğün hedefleri arasında ‘her bir camide küçük bir gençlik grubu oluşturmak’ ifadeleri haberlerde de yer bulmuştur. Buna göre; her bir camide oluşturulacak ‘küçük gençlik grubu’nun dağılmaması için Gülistan projesiyle dağıtılan hediyelerin bir sürekliliği olacak mıdır? Olacaksa ne kadar sürecektir? Hangi aşamada kesilecektir?

-Projenin başlangıç tarihi nedir? Proje katılımcıları sadece gençlerden mi oluşmaktadır? Projeye kaç kişinin katılımıyla başlanmıştır? Projenin katılımcı sayısında herhangi bir sınırlama var mıdır? Katılımcı sayısı arttıkça hediyeler de artış olacak mıdır?

“YURTTAŞIN İNANCINA SAYGISIZLIK YAPILDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR MU?”

-Müftülük bir ibadetin karşılığının, maddi bir değerle ölçülebilecek nitelikte olduğuna mı inanmaktadır? Bu haliyle yurttaşlarımızın inancına saygısızlık yapıldığı düşünülmekte midir?

-Basına yansıdığı şekilde Isparta Müftüsü kendi ifadeleriyle ‘milli ve manevi değerlerin içselleştirilmesi’ için çalıştıklarını söylemiştir.  Isparta Müftüsü, manevi değerlerin maddi bir hediye karşılığında mı içselleştirilebileceğini düşünmektedir?

-Bu uygulama, inananların kendilerini Allah’a en yakın hissettikleri yerde, yani camide, Allah ile inananlar arasına menfaat ilişkisi sokmak değil midir?

-Bu konuda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvası var mıdır? Bu yapılan uygulama dinen caiz midir?

-Anayasa’nın laiklik ilkesi gereği her inanca eşit mesafede ve hizmette bulunması gereken devletin, bir inancı desteklemek ve yaygınlaştırmak için menfaat vaadinde bulunması, hukuken kabul edilebilir mi? Bu tutum, devleti inançlar arasında ayrım yaparak bir inanç lehine misyonerlik faaliyeti yapan bir konuma sürüklemez mi?”

Son Güncelleme: 23.09.2017 11:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15