"Zarrab için verilen nota Gülen için neden verilmedi?"

CHP'Lİ MUHARREM ERKEK: "ZARRAB İÇİN VERİLEN NOTA, GÜLEN İÇİN NEDEN VERİLMEDİ?"

17 Kasım 2017 Cuma 17:50
"Zarrab için verilen nota Gülen için neden verilmedi?"

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek, Meclis Genel Kurulunda; vergi ve borçlanma torbasına dönen Torba Yasa Tasarısının 74. maddesi üzerine yaptığı konuşmada, Başbakan'ın çocuklarının vergi cennetlerinde nasıl vergi vermediklerini, bu vergilerin halkın sırtına yüklendiğini anlattı ve Hükümetin Reza Zarrab ile ilgili verdiği notayı neden Fethullah Gülen için vermediğini sordu. İşte o konuşma:

Tutanak Metni:


MUHARREM ERKEK (Çanakkale) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.
Görüştüğümüz torba kanun tasarısı, aslında bir vergi torbası ve borçlanma torbası maalesef. Çünkü vatandaşın üzerine çok daha ağır ek vergi yükümlülükleri getiriyorsunuz, vatandaştan, milletten daha fazla fedakârlık bekliyorsunuz. Ayrıca, kanuna aykırı bir şekilde -bütçede düzenlemeniz gereken bir şeyi- yani ek 37 milyar lira borçlanma yetkisi istiyorsunuz, milletin vergilerden ek 37 milyar daha borçlanma yetkisi istiyorsunuz. Üreticiyi, çiftçiyi, işçiyi, memuru, esnafı, çalışanı, dürüst iş adamını cezalandırıyorsunuz, mağduriyete sürüklüyorsunuz. Peki, vatandaştan bu vergileri isterken, bu vergileri talep ederken vergi cenneti kabul edilen ülkelerdeki şirketlerden niçin vergi alamıyorsunuz, neden vergi alamıyorsunuz?
Şimdi, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30'uncu maddesinin (7)'nci fıkrasını birlikte okuyalım lütfen, aynen şöyle diyor: "Bakanlar Kurulunca ilan edilen ülkelerde yerleşik olan veya faaliyette bulunan kurumlara (tam mükellef kurumların bu nitelikteki ülkelerde bulunan iş yerleri dahil) nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden, bu ödemelerin verginin konusuna girip girmediğine veya ödeme yapılan kurumun mükellef olup olmadığına bakılmaksızın % 30 oranında vergi kesintisi yapılır." Yani bizim Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bu vergi cenneti kabul edilen yerlerde kurulan şirketlerin gelirlerinden, hesaplarından, offshore hesaplarına yapılan para transferlerinden yüzde 30 vergi almamız gerekiyor, yüzde 30 çok önemli bir oran. Peki, neden alamıyoruz? On bir yıldır yasaya rağmen -ki bu yasa tasarısının altında Başbakan Binali Yıldırım'ın ve Sayın Erdoğan'ın da imzaları var- Bakanlar Kurulu vergi cenneti kabul edilen yerleri ilan etmediği için.
Şimdi, Sayın Bakanın bir cevap vermesi lazım Hükûmeti temsilen: On bir yıldır, yasaya rağmen, neden vergi cenneti kabul edilen ülkelerin listesi ilan edilmedi? Neden, buna bir cevap verilmesi lazım. Bir de üstüne üstlük Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu milyonlarca belgeyi inceledikten sonra bir durumu ortaya çıkardı; Sayın Başbakanın oğullarının, dayısının ve yeğenlerinin ortak olduğu Malta'da şirketler ortaya çıktı. Vergi cenneti kabul edilen bir ülke. Bu şirketler kurulabilir buralarda ama bu şirketler, bu yasaya göre, Bakanlar Kurulu görevini yapsaydı, bize yüzde 30 vergi ödemesi gerekiyordu.
Vergi cenneti ülkelerde niçin şirketler kurulur? Kimler bu şirketleri kurar? Vergi cenneti ülkelerde kendi ülkesinde vergi ödemek istemeyen kişiler şirketler kurar. Kara para aklamak isteyenler kurar. Yasa dışı kaynaklardan elde ettiği gelirleri gizlemek isteyenler kurar. Offshore hesaplarına para transferleri yapmak isteyenler kurar.
"Kara para" deyince aklıma Reza Zarraf geldi. Reza Zarraf için Amerika Birleşik Devletleri'ne 2 kez nota verdiniz. Çok merak ediyorum, müzik notası mı verdiniz? Sayın Başbakanın, Cumhurbaşkanının önceki deyimiyle, müzik notası mı verdiniz? (CHP sıralarından alkışlar)

Fetullah Gülen'in iadesi için bir tek nota vermediğiniz hâlde, Reza Zarraf için Amerika'ya 2 kez nota veriyorsunuz, çok enteresan.
Bakın, millî bir Hükûmet bu şekilde olmak mümkün değildir. Maalesef, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en basiretsiz Hükûmetlerinden biriyle karşı karşıyayız. Olayın hukuki boyutu; bilinçli olarak, kasten vergi ziyaına, vergi kaybına sebebiyet vermek suçtur. Evet, Bakanlar Kurulu kendi devletinin, yönettiği devletin vergi kaybına kasten on bir yıldır sebebiyet veriyor. Ne kadar oranda vergi kaybı olduğunu belirlemek mümkün değil. Belki de bu vergileri alabilseydik vatandaşın üzerine bu ağır vergi yüklerini yüklememize gerek kalmayacaktı. Ayrıca hukuki boyutta çok daha önemli bir konu var, siyasi ahlak; siyasi ahlak değerli milletvekilleri, evet, siyasi ahlak, bu çok çok önemli. Bu yasaya rağmen Bakanlar Kurulunda görev yapan bakanların, Başbakanın, Cumhurbaşkanının çocuklarının, damatlarının ilişkili olduğu şirketler ortaya çıkıyorsa ciddi bir siyasi ahlak sorunumuzun olduğu da açıktır. Devleti yönetenlerin ve ailelerinin bütün ilişkileri, şirketleri, mal varlıkları şeffaf olmak zorundadır; hukuken de siyaseten de bu böyle olmak zorundadır ama maalesef böyle değil ve biz Meclis olarak bu konuyla ilgili araştırma komisyonlarını reddederek aslında devletin itibarını da yerle bir ediyoruz.
BAŞKAN - Sayın Erkek, lütfen tamamlayın ama önergelerde hani usulen aslında ek süre verilmiyor. Bu, bu ara çok yapılmaya başlandı.
Buyurun, tamlayın.
MUHARREM ERKEK (Devamla) - Peki, o zaman hiç uzatmadan hemen tamamlıyorum, bir dakikamı da kullanmıyorum.
Değerli milletvekilleri, "siyasi ahlak" diyorum ve hepinize teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

Son Güncelleme: 17.11.2017 17:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15