Ramazan ayının ilk günlerinde olduğumuz şu sıralarda mide şikayetleri ve hazım sorunları artmaya başladı bile. Yaz Ramazan’ında 17 saate varan açlık süresince bedenimize yardımcı olmak ibadetimizin bir gereği. Bu süreçte asıl amacın nefsimize sahip çıkmak, beden ve ruhu terbiye etmek olduğunu unutmamak gerekiyor.

Ramazan’la birlikte öğün sayısı, saati ve düzeni ile birlikte tüketilen yiyeceklerin miktarlarındaki artış en önemli değişikliklerdir. Oruç tutan kişiler uzun süreli açlıkla karşı karşıya kalıyorlar. Bu açlık süresince bireylerin kan şekeri düşüyor. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır. Öğünler iftar, ara öğünler ve sahur şeklinde düzenlenmelidir.

İftara su, çorba, peynir, zeytin, yeşillik, hurma ve kuru kayısı ile başlanabilir. Başlangıç için proteinle desteklenmiş bol lifli ılık bir çorba en uygunudur. Özellikle bağırsak problemi olanlar için birebirdir. Kısa bir süre ara verdikten sonra öğünümüze devam etmek, midenizi hızlı ve agresif bir şekilde doldurmanızı engelleyecektir. Az yağlı et yemekleri, sebze yemekleri ve yeşil salata ile de iftarı tamamlamak bedenimiz için sağlıklı ve dengeli bir tercih olacaktır.

Yemek sonrası yenilecek tatlıların kızartmalı, hamurlu ve şerbetli olmamasına dikkat edilmeli, tatlı tercihleri sütlü tatlılardan yana kullanılmalıdır. Ramazan’ın simgesi olan güllaç buna en uygun tatlı olmaktadır. Hemen yemek üzerine olmamakla birlikte haftada 1 – 2 kez tüketilmesi uygundur.

İftariyelik adı altında geçen şarküteri ağırlıklı ürünler, hamurişi gıdalar, şerbetli tatlılar oruç tutanlarda kontrolsüz ağırlık artışına sebep oluyor. Ağırlık artışına bağlı olarak kan yağlarında yükselmeler olabiliyor.

Unutulmamalı ki yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde amaç ‘Yeterli ve Dengeli Beslenmek ‘olmalıdır. Sevgiyle ve sağlıkla kalın…

- - - - - - -

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15