‘Hadi baba’lı kamu spotu yayından kaldırılıyor!

‘Hadi baba’lı kamu spotu yayından kaldırılıyor!

28 Kasım 2016 Pazartesi 12:46
‘Hadi baba’lı kamu spotu yayından kaldırılıyor!
Uzun süredir televizyonlarda yayınlanan ve ‘Hadi baba’ ifadesiyle tanınan kamu spotunun yayından kaldırılmasına karar verildi. Yaklaşık bir yıldır yayınlanan kamu spotunda, nefes darlığı yaşayan kişiler, çocukları tarafından “Hadi baba” denilerek futbol oynamaya, dans etmeye veya koşmaya teşvik ediliyor. Spotta, “Bu değerli anları daha güzel yaşayabilmek için sigarayı bırakın” ifadeleri kullanılıyor. Kamu spotunun kalp ve akciğer rahatsızlığı bulunan kişileri daha fazla efora teşvik ettiğini ve bunun sakıncalı olduğunu belirten Batmanlı dahiliye uzmanı Mehmet Fırat, kamu spotunu Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayet etti.

‘Nefes darlığı yaşayan birinin efora teşviki, cinayet ile eşdeğer’

Fırat, BİMER’e gönderdiği yazıda, “Kalp ve akciğer hastalarının en önemli belirtisi, nefes darlığıdır. Birçok kalp hastasında nefes darlığı, kriz belirtisi veya kalp damar daralmasının belirtisidir. Bu durumda yapılacak ilk iş mutlak istirahat ve en küçük harekete bile zorlamamaktır. Yorgunluğa bağlı nefes darlığı ile ‘anjinal’ nefes darlığını ayıramayan birinin, yakınını efora teşviki cinayet ile eşdeğerdir. Bu ayrımı yapması mümkün olmayan bir toplulukta bu reklamın çok ciddi bir zarar içerdiğini belirterek reklamın kaldırılmasını istiyorum” dedi. Doktorun gönderdiği yazının ardından kamu spotunun 15 Aralık itibarıyla yayından kaldırılmasına karar verildi.

‘Gençlerin isteklerine vurgu yapıldı’

Konuyla ilgili Sağlık İletişimi Daire Başkanlığı’nın Fırat’a verdiği yanıtta, kamu spotunun Babalar Günü hassasiyetiyle hazırlandığına dikkat çekilirken, babasıyla sağlıklı zaman geçirmek isteyen gençlerin arzularına vurgu yapıldığı belirtildi. Yanıtta şu ifadeler kullanıldı: “Toplum sağlığına verdiğiniz önemle birlikte görüş ve önerilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. ‘Hadi Baba’ adlı kamu spotu Babalar Günü hassasiyeti ile hazırlanmıştır. Kamu spotunda, sigara kullanımı nedeniyle sağlığını kaybeden babalar ile değil, sağlıklı babaları ile birlikte kaliteli zaman geçirmek isteyen çocukların isteklerine yer verilmiştir. Sadece sigara içmesinden kaynaklı nefes darlığı yaşayan babanın çocuğunun hareketlerine yetişememesine ve babasıyla birlikte sağlıklı zaman geçirmek isteyen bir gencin isteğine vurgu yapılmıştır. Başvurunuzdaki değerli tespitleriniz bizim için önemlidir. Kamu spotu, sizlerden gelen değerlendirmeler sonucu 15 Aralık’tan itibaren yayından kaldırılacaktır.”

Son Güncelleme: 28.11.2016 12:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15