Ağbaba: Yaşı dolan engelli zorla emekli ediliyor!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, 696 sayılı KHK ile emekliliğini doldurmuş ama hala çalışma gücü olan engellilerin zorla emekli edildiğini belirterek ”AKP Hükümetinin binlerce kişiyi kadro dışı bırakması yetmezmiş gibi eski hükümlü ve engellilere yönelik ‘acımasız’ tavrı unutulmayacaktır” dedi.

21 Şubat 2018 Çarşamba 14:18
Ağbaba: Yaşı dolan engelli zorla emekli ediliyor!

AKP Hükümetinin çıkarmış olduğu 696 sayılı KHK ile yapılan taşeron işçilere kadro düzenlemesi binlerce kişiyi taşeronu arar hale getirdi. Sağlık, DDY, Kızılay, Aile Hekimliği, sulama birlikleri gibi kurumlarda çalışan taşeron işçileri kadroya almamakta direnen AKP Hükümetinin geçtiğimiz günlerde Eski Hükümlüleri de kadro dışı bıraktığı ortaya çıkmıştı. KİT’lerde çalışan işçilerin tamamı kapsam dışı bırakılırken, hükümetin son taşeron darbesi emekliliği gelen engellilere yönelik oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, AKP Hükümeti’nin engellilerin çalışma haklarını ellerinden aldığını, çalışma gücü olan ve fiili olarak çalışmaya devam eden engellileri zorla emekliliğe sevk etmenin emeğin gaspı olduğunu belirtti.

SON DARBE ENGELİLERE

1475 sayılı İş Kanununa göre Kamu Kurum ve Kuruluşları  % 4 oranında engelli çalıştırmak zorunluluğu olduğunu kaydeden Ağbaba, “Yasalarımıza göre engellilere,  yaşa bağlı kalmaksızın prim ve yılını doldurunca emekli olma hakkı tanınmıştır. Erken emeklilik, engel durumundan ve yıllara bağlı işgücü kaybından dolayı engellilere tanınmış seçimlik bir haktır, zorunluluk değildir. Zorunlu emeklilik yaşı konusunda diğer çalışanlarla aynı koşullara tabidir.  Çıkarılan 696 sayılı KHK ile kısmen de olsa kamuda taşeron olarak çalışanlara kadroya geçiş hakkı tanınmıştır. Yıllardan beri engellileri mağdur etmeye devam eden AKP iktidarı, son darbeyi de emekliliği gelen ama çalışmak isteyen engellilere vurmuştur. Bu durumdaki engelliler adı konulmamış bir ihraçla karşı karşıya bırakılmıştır” dedi.

ÇALIŞMA HAKKININ GASPI

“Yapılan düzenlemeyle emeklilik koşullarını tamamlayan engelliler, kadro dışı bırakılmakta ve dahası hiçbir şekilde işlerine devam edememektedir” diyen Ağbaba,  “Engellilerin yasal hakları gereği çok erken yaşta emekli olabildikleri bir gerçektir. Bu hakkın olması da esastır ancak hala çalışabilir güçte ve yaşta olan engelliler içinse durum “Çalışma Hakkının Gaspı” dır. Üstelik Ülkemizde engelli işgücüne katılma oranlarının oldukça düşük seviyede olduğu gözönüne alınırsa ve kamu kurum ve kuruluşlarının dahi %4 kotaya uymadıkları bir ortamda düzenlemenin ne derece haksız olduğu ortadadır” ifadelerine yer verdi.

BİN LİRA İLE NASIL GEÇİNECEKLER?

Ülkemizde emekli maaşlarının oldukça düşük olduğunu kaydeden Veli Ağbaba, “Bu rakam engelliler için prim ödeme gününden kaynaklı olarak çok daha düşüktür. Bir engellinin ayda 1000 lirayı bulmayan bir maaşla, üstelik içinde olduğumuz ekonomik koşullarda bir ay bile nasıl yaşayacağı düşündürücüdür. Tüm yönleriyle değerlendirildiğinde, hükümetin çıkardığı 696 sayılı KHK’nın ne yasalarla, ne insaniyetle ne vicdanla bağdaşmadığı ortadadır. Bir an önce bu düzenlemedeki yanlışlardan dönülmesi ve mağduriyetlerin daha fazla artmadan önlenmesi gerekmektedir ”dedi.

Son Güncelleme: 21.02.2018 14:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15