AKP'de ERDOĞAN'LI KONGRE günü!

Siyasette bütün gözler Ankara'ay çevrilmiş durumda....AKP 3. Olağanüstü Büyük Kongresi için delegeler ve partililer Ankara Spor Salonu'na gerek yerlerini aldı...

21 Mayıs 2017 Pazar 10:35
AKP'de ERDOĞAN'LI KONGRE günü!

RABİA DA TÜZÜĞE GİRİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 998 gün aradan sonra yeniden genel başkan olacağı bugünkü olağanüstü kongrede, AK Parti tüzüğünde de 3 dönem kuralının esnetilmesi, teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkilerinin artırılması ve disiplin cezalarının ağırlaştırılması gibi değişikliklere gidiliyor. Erdoğan’ın ‘Rabia’ olarak nitelenen seçim meydanlarındaki ünlü sloganı, ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ de partinin temel amaçları arasında tüzüğe giriyor.

ONBİNLERCE PARTİLİ SALONA YÜRÜDÜ

Kongre için binlerce partili, sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Spor Salonu önünde toplandı. Ankara dışından otobüslerle gelen partililer, Atatürk Kültür Merkezi alanından tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona kadar yürüdü.

SALONDAN NOTLAR... SALONDAN NOTLAR...

-Spor salonu önünde ve çevresinde bekleyenlere kumanya ve su servisi yapılırken partililer, emniyet kontrol noktalarında yapılan aramanın ardından salona alındı. Salona giremeyen partililer için dışarıda çadır ve dev ekranlar kuruldu.

-Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve tezahüratlarda bulundu.

-Dev Türk bayrağı asılan salonda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın posterleri yer aldı.

-"Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Yürüyeceksin... Gençler yürüyecek arkandan", "Millete efendilik için değil millete hizmet için varız", "Hep birlikte yeni hedeflere", "Değişimin lideri, milletin partisi", "Kutlu dava, güçlü Türkiye", "Sağlam irade, güçlü Türkiye" pankartları asıldı.

-Salonda 15 Temmuz'da şehit olan Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok da unutulmadı. Dev posterlerinin altına "vatan size minnetar" yazıldığı görüldü.

-Salonda “Uzun ince bir yoldayım” adlı video yayınlandı. Erdoğan’ın görüntülerinin yer aldığı video salonda büyük coşku yarattı.

ŞEHİT HALİSDEMİR'İN BABASI DA O SALONDA

Son dakika: AK Partide kongre günü
15 Temmuz'un seyrini değiştiren ve darbe girişimi sırasında şehit olan Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir kongreye özel misafir olarak davet edildi.

KONGRE GÜNDEMİ YOĞUN

Kongre, yoklama, divan seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla saat 10.00'da başlayacak.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşma yapmasının planlandığı kongrede, genel başkan ve diğer merkez organ adayları Divan Başkanlığına başvuracak.

Tüzük Değişikliği Komisyonunca sunulan değişiklik teklifinin görüşülerek oylamaya sunulacağı kongrede, genel başkan adayı partililere hitap edecek.

Genel başkan seçimiyle devam edecek kongrede, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Kongre, genel başkanın teşekkür konuşmasıyla sona erecek.

TÜZÜKTEKİ "3 DÖNEM" KURALI ESNETİLİYOR

Bugünkü olağanüstü kongrede, AK Parti tüzüğünde de 3 dönem kuralının esnetilmesi, teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkilerinin artırılması ve disiplin cezalarının ağırlaştırılması gibi değişikliklere gidiliyor. Erdoğan’ın ‘Rabia’ olarak nitelenen seçim meydanlarındaki ünlü sloganı, ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ de partinin temel amaçları arasında tüzüğe giriyor. 

Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın dün 9 başlık altında açıkladığı değişiklikler özetle şöyle:

MKYK’nın yetkileri arasına, “Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu ile diğer ilgili kanuni mevzuatın açıkça yasakladığı veya sınırladığı konular ile tüzükte belli bir genel merkez organının görev ve yetkisinde olan konular dışında parti politikaları, adaylık şartları ve kısıtlamaları, seçimler vb. konularla ilgili her türlü prensip veya istisnai nitelikte kararlar almak ve uygulamak” da alınıyor.

Yazıcı, partide çok tartışılan 3 dönem kuralını da esneten bu değişikliğe ilişkin “Üç dönem yasaklaması devam ediyor ama gerekmesi halinde bu alanlarda parti politikaları dikkate alınmak suretiyle, inisiyatif kullanma yetkisiyle MKYK donatılmış hale getiriliyor” dedi. Başbakan Binali Yıldırım ile kabine ve partinin birçok önde gelen ismi bir önceki seçimde ara verdikleri için bu kuralın kapsamı dışında yer alıyor.

MKYK’YA OPERASYONEL YETKİ

MKYK’ya, “Gerek görülen yerlerde teşkilat kurmak” yetkisinin yanında ‘kaldırmak’ ve teşkilatların yönetim organ üye sayılarını tüzükte belirlenen sınırlar çerçevesinde belirleme yetkisi de veriliyor. Bu değişiklikle teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkileri artırılıyor. Yazıcı bu değişikliklere ilişkin de “MKYK’yı daha esnek, ihtiyaçları daha seri ve etkin bir biçimde karşılayacak donanıma kavuşturduk” derken, kulislerde bu yetkinin ileride, geçmişte olduğu gibi yeniden genel başkana devredilebileceği de konuşuluyor.

GRUP KARARINA UYMAYANA İHRAÇ

Erdoğan’lı yeni dönemde disiplin cezaları da ağırlaştırılıyor. Mevcut tüzükte geçici ihraç cezası öngörülen, “Seçimlerde, partiden olur almadan bağımsız aday olmak, diğer partilerin veya bağımsız adayların propagandalarını yapmak, yahut parti adayları aleyhine çalışmak, partiyi ve parti çalışmalarını alet ederek çıkar sağlamak, partili olmayı nüfuz sayarak kötüye kullanmak ile usulüne uygun olarak alınmış grup kararlarına uymamak” eylemlerine partiden kesin ihraç yaptırımı getiriliyor.

Genel Başkanlığı bugünkü kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a devredecek olan Başbakan Binali Yıldırım için de tüzükte yapılan değişiklikle ‘Genel Başkanvekilliği’ görevi getiriliyor.

Son Güncelleme: 21.05.2017 10:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15