CHP'li Zeybek: ÜRETENLERE destekler artırılmalıdır!

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; KİT Komisyonunda Halk Bankasının 2015,2016 yıllarına ait Sayıştay denetim raporları üzerinde söz alarak çeşitli sorunları dile getirdi.

17 Kasım 2018 Cumartesi 12:35
CHP'li Zeybek: ÜRETENLERE destekler artırılmalıdır!

Esnaf ve Zanaatkârlar üreten, yaratıcı insanlarımızın oluşturduğu mesleki dayanışma guruplarıdır. Bir anlamda kendine istihdam sağlayan, geçimini yapmış olduğu faaliyetlerle karşılayan ve devlete vergi verenlerdir. Esnaf ve zanaatkârlar yaratıcı insanlardır, zorunlu kalmadıkları sürece devletinden herhangi bir yardım talebinde bulunmazlar. Piyasa koşullarının bozulması ve daralma nedeniyle; Esnaf, zanaatkârlar ve KOBİLER ekonomik sıkıntı yaşamaktadırlar.

1951 yılından beri Halk Bankasına yetki verilmesiyle birlikte; Banka tarafından esnaf, zanaatkâr ve KOBİ’lere kullandırılan kredilerin yüzde ellisi Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Hükümet kooperatifler aracılığı ile Halk Bankasının kullandıracağı kredileri 250-300 bin TL’ye çıkarmalıdır. Krediler için Maliye Bakanlığının 2019 Bütçesinden daha fazla para aktarmalıdır.

KREDİLER YETERSİZ

Halk Bankasının Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine kullandırmış olduğu kredilerin yeterli olmadığını görüyoruz. Üretme yeteneği fazla olan meslek guruplarımıza ve KOBİ’lere kullandırılan kredilerin artırılması gerekmektedir. 2018 yılında Döviz kurlarındaki hareketlilik ve enflasyon rakamlarının yüksek seyretmesi tahsis edilen kredilerin yetersiz ve azaldığını görüyoruz.

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri sıkıntı içerisinde, kredi için başvuran ve gerekli koşulları taşıyan üyelerine kredi kullandıramamaktadırlar. Plasman yetersizliği sebebiyle; Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri tahsilâtı yapılan kredileri başvuru sırasına göre kullandırmaktadır.

Halk Bankası yöneticilerinin, esnafın, zanaatkârın ve KOBİ’lerin mevcut ekonomik sıkıntılarını dikkate alarak, 2019 yılında kredi olanaklarını artırmasını bekliyoruz. Üretimin desteklenmesi ülkemiz ekonomisine olumlu katkılar sağlayacaktır. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine gerekli finansman desteğinin sağlanarak! Devlete yük olmayan üreten, esnaf, zanaatkâr ve KOBİ’lerin rahat nefes almalarını sağlayınız. Üretim ve üreticiye olan destekler, ülke ekonomisine olumlu yansımaları olacaktır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15