CHP'li Erkek: 'Gerçek Vatanseverlik, Adaleti Tesis Etmekle Mümkündür!'

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Muharrem Erkek, Meclis’te süren bütçe görüşmelerinde, Türkiye Adalet Akademisi bütçesi üzerine CHP Grubu adına söz aldı.

16 Aralık 2017 Cumartesi 11:19
CHP'li Erkek: 'Gerçek Vatanseverlik, Adaleti Tesis Etmekle Mümkündür!'

Adalet Akademisi'nde, Hakim-Savcı adaylarının çok ciddi baskılara maruz kaldığını belirten Erkek, belli cemaatlerin, belli ideolojilerin temsilcilerinin, Hakim-Savcı adaylarını tedrisattan geçirdiklerini ileri sürdü ve 15 Temmuz darbe girişimini kastederek;  “Anlaşılıyor ki geçmişten hiç ders alınmamış. Yargının tarafsız ve bağımsızlığı bu biçimde nasıl sağlanacak?” diye sordu. 680 Sayılı OHAL KHK’sı ile Hakim-Savcı adaylarının yazılı sınavındaki barajın kaldırılmasını eleştiren Erkek, “liyakati, hakkaniyeti, adaleti Adalet Akademisi'nde yok ettiniz! Gerçek vatanseverlik, adaleti tesis etmekle mümkündür.” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun FETÖ’yü destekleyici sözlerini de konuşmasında belirten Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Fethullah Gülen'e aşık olduğunu, böyle bir İçişleri Bakanı varken FETÖ ile mücadele edilemeyeceğini vurguladı. Erkek sözlerine son verirken ; “kendi ülkesinde vergi vermemek için vergi cennetlerinde şirket kuranların hazırladığı bütçe, halkın bütçesi olamaz” dedi.

Konuşma Meclis tutanaklarına aşağıdaki gibi yansıdı.

TUTANAK HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

Dönem: 26 Yasama Yılı: 3 Tarih: 15.12.2017 Birleşim: 38 Ham Tutanak Sayfası:169-176

Konuşmacı: MUHARREM ERKEK Seçim Çevresi: ÇANAKKALE

Tutanak Metni:


CHP GRUBU ADINA MUHARREM ERKEK (Çanakkale) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adalet Akademisi bütçesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz aldım. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.
Bağımsız ve tarafsız yargı, bir hukuk devleti nasıl tesis edilir? Adalet Akademisi bağımsız ve tarafsız değilse hâkim ve savcıların bağımsız ve tarafsız olması mümkün müdür? Çünkü hâkim ve savcılar adalet merkezinde eğitim görüyor, oranın tedrisatından geçiyor. Adalet Akademisi Başkanını Sayın Bakanın önerdiği 3 kişi arasından Bakanlar Kurulu, Hükûmetiniz belirliyor. Başkan yardımcılarını Adalet Bakanı görevlendiriyor yani Türkiye Adalet Akademisi Hükûmetin, Adalet Bakanlığının bir birimi hâline getirilmiş durumda. Oysa ne için kuruldu Adalet Akademisi? Hani bağımsız olacaktı, hani güçlü olacaktı, hani özerk olacaktı. Ve biz çok iyi biliyoruz ki bugün Adalet Akademisinde eğitim gören hâkim ve savcı adayları aynı zamanda çok ciddi baskılara maruz kalıyorlar. Belli cemaatlerin, belli ideolojilerin temsilcileri Adalet Akademisinde belli organizasyonlarla hâkim, savcı adaylarını tedrisattan geçiriyorlar yani geçmişten maalesef hiç ders alınmadığını görüyoruz.
Anayasa'mızın "Başlangıç" kısmında kutsal din duygularının devlet ve politika işlerine asla karıştırılamayacağı yazılıdır. İşte Sayın Bakan, Adalet Akademisindeki eğitimlerde de, hâkim, savcıların eğitimlerinde de kutsal din duygularını adalet işlerine, devlet işlerine karıştırmayınız, buna müsaade etmeyiniz. Bunun acılarını çok yakın zamanda hep birlikte yaşadık.
Bakın, bütün anayasalarda mahkemelerin bağımsız ve tarafsız olduğu yazılır. Bu, Kore Anayasası'nda da vardır, Suriye Anayasası'nda vardır, bütün anayasalarda yazar çünkü bir devlet, zaten hukuk devleti olmak zorundadır ama işte, bunun başlangıcı Adalet Akademisinden geçiyor. Eğer HSK 16 Nisan 2017 Anayasa değişikliğinden sonra bir kişi tarafından belirleniyorsa ve Adalet Akademisi de maalesef bu hâldeyse, yürütmenin emrine girmişse, bir siyasi partinin arka bahçesi hâline getirilmişse işte o zaman hukuk devletini, bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis etmeniz mümkün değildir.
OHAL sürecinde 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle hâkim ve savcı adaylarının yazılı sınavındaki barajı da kaldırdınız. Baraj 70 puandı. En yüksek puan alandan başlayarak başarılı hâkim, savcı adayları mülakata giriyordu. Oysa, şimdi, bir KHK'yla, OHAL KHK'sıyla baraj kaldırıldığı için, yazılı sınavda 100 puan, 90 puan alan bir adayın yerine 55, 60 puan alan bir aday mülakata çağrılabiliyor. Liyakati, hakkaniyeti, adaleti Adalet Akademisinde yok ettiniz. (CHP sıralarından alkışlar)
Bakın, gerçek vatanseverlik adaleti tesis etmekle mümkündür çünkü devletin temeli adalettir. Adalet çürürse, adalet çökerse, işte devletin bekası o zaman ciddi anlamda tehdit altındadır. Mülakat komisyonunda da Adalet Akademisi Başkanının fiilen ve başka kişilerin de fiilen ciddi etkisi olduğunu biliyoruz. Mülakat komisyonunda atanan, seçilen hâkim, savcıların yüzde 90'ının AKP'yle bağlantılı olduğunu da biliyoruz. Bizzat AK PARTİ yöneticileri hâkim, savcı yapıldı. İsimleri bunların tek tek biliniyor, isimleri burada söylemeyeceğim. Bizzat AK PARTİ'nin il yöneticileri, ilçe yöneticileri, meclis üyeleri hâkim ve savcı yapıldı. Avukatlar arasından seçilen hâkim, savcıların tamamı AK PARTİ yöneticilerinin yakınları. Nasıl hukuk devletini tesis edeceğiz? Nasıl tesis edeceğiz adaleti? Bunu nasıl yapacağız? Ama maalesef böyle bir anlayıştan çok çok uzaklaştık.
Adalet Bakanlığının bir de dergisi var -Adalet Akademisinin- bu dergide Fransa'daki OHAL deneyimiyle ilgili bir makale yazılmış. Makaleden bir alıntıyı sizlerle paylaşıyorum. "OHAL sürecinde askıya alınan temel hak ve hürriyetler teröristleri yakalamaya ve terör eylemlerini önlemeye mi hizmet etmiştir, yoksa kutuplaşmaya, lekelemeye, ayrımcılığa, yabancılaştırmaya ve güvensizlik ortamına sebep olarak yeni radikalleşme kanallarının açılmasına mı?" diye bir soru var, doğru bir tespit.
İşte, Türkiye'de de OHAL süreci temel hak ve özgürlükleri askıya aldığı için, hukuku askıya aldığı için maalesef artık terörle mücadeleyi aştı, bütün muhalefeti, politik muhalefeti yok etmeye yöneldi. Ve Türkiye OHAL sürecinde hızla kan kaybetmeye devam ediyor.
OHAL Komisyonu Ocak 2017'de yürürlüğe girdi, Mayıs 2017'de çalışmalarına başladı ve ancak temmuzda başvuruları kabul etmeye başladı. 102 bin başvuru karar bekliyor. Sayın Başbakan, kasımda ilk kararın çıkacağını söyledi, ilk kararın çıkacağını söyledi kasımda.

Bakın, bugün günlerden ne? 102 bin başvuru, aileleriyle ve dolaylı mağduriyetlerle birlikte çok ciddi bir mağduriyet.
Yüz binlerce insanı FETÖ'yle iltisaklı hâle getirdiniz. Bu arada, Sayın Grup Başkan Vekili Elitaş'ın 17-25 Aralıktan sonra, bir ay sonra -sosyal medyaya yansıdı- açıklamaları var. Elitaş diyor ki: "Fetullah Gülen örgütünün içine sızan -Fetullah Gülen'e, Fetullah Gülen yapılanmasına toz kondurmuyor- o yapının içine sızan unsurlar nedeniyle bu operasyonlar yapıldı." diyor. "Biz cemaati, bu yapıyı destekledik, teşvik ettik, içinde bulunduk." diyor. Bu ne demektir? Hukukçular var, herkes bunu çok iyi biliyor; terör örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde olmamakla birlikte yardım ve yataklık suçudur. Bugün siz binlerce insanı, on binlerce insanı FETÖ'yle bu şekilde iltisaklılaştırarak yargılıyorsunuz. Cumhuriyet savcıları acaba Elitaş hakkında fezleke düzenleyecek mi?
Fetullah Gülen'e övgüler düzen İçişleri Bakanı Mehmet Soylu, dinlediğim zaman konuşmalarını hayretler içinde kalıyorum. Süleyman Soylu.
Süleyman Soylu'nun konuşmalarını dinlediğimiz zaman görüyoruz ki Fetullah Gülen'e âşık olmuş, âşık olmuş Fetullah Gülen'e. Böyle bir İçişleri Bakanıyla FETÖ'yle mücadele edebilir misiniz?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MUHARREM ERKEK (Devamla) - Sizin FETÖ'yle mücadeleniz kesinlikle samimi değil.
Tamamlayabilir miyim Sayın Başkan?
BAŞKAN - Buyurun tamamlayın.
MUHARREM ERKEK (Devamla) - Bakın, değerli milletvekilleri, işte, bağımsız ve tarafsız yargı, hukuk devleti Adalet Akademisinden başlıyor ama bunu başaramadığımız için biz bu memlekette rüşvet alanları yargılayamıyoruz, kara para aklayanları yargılayamıyoruz, adaleti tesis edemiyoruz. Güçlünün haklı çıktığı yerde adalet beklenmez. İşte memleketi getirdiğiniz nokta bu.
Son olarak şunu söylemek istiyorum: Adalet Akademisini iktidarın arka bahçesi olmaktan çıkarın. Bütçe demek vergi demektir, toplanan vergilerle bütçe yapabilirsiniz ama siz ne yapıyorsunuz? Bu memlekette kendi ülkesinde vergi ödememek için vergi cennetlerinde şirket kuranların hazırladığı bütçe halkın bütçesi asla olamaz.
Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

Son Güncelleme: 16.12.2017 11:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15