CHPli Sarıbal'dan NAGEHAN ALÇI’ya NBŞ dersi!

HaberTürk Gazetesi Yazarı Nagehan Alçı’nın 14 Mart 2018 tarihinde gazetede “Nedir Bu Şeker Meselesi?” başlıklı bir köşe yazısı kaleme alması ve bu yazıda hatalı bilgiler vermesi sonrası CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan Alçı’ya tepki geldi.

16 Mart 2018 Cuma 13:13
CHPli Sarıbal'dan NAGEHAN ALÇI’ya NBŞ dersi!

Konuyla ilgili Nagehan Alçı’ya cevaben bir basın açıklaması yapan Sarıbal, Alçı’nın yazısının birçok çarpıtma ve yalanlarla dolu olduğunu belirterek “Örneğin Nagehan Alçı ‘Türkiye’de 10 adet NBŞ fabrikası var, 5’i tamamen dış pazara yönelik üretim yapıyor, 5’i ise yurtiçine üretiyor. Bunlara ‘kota sahibi’ deniyor. Bu 5 şirketlerin 2.5’i yabancı (Cargill’in PNS (Ülker) ile ortaklığı var, yani yarı yerli-yarı yabancı’ diyor. Doğrudur, kota tahsisi yapılan 5 fabrika bulunuyor: Cargil Gıda, Amylum Nişasta, PNS Pendik Nişasta, Tat Nişasta, Sunar Mısır. Ancak kotanın yüzde 44’ü Cargill’e, yüzde 31’i bir başka ABD’li şirket Amylum’a, yüzde 14’ü de PNS’ye tahsis edilmektedir. Fabrikaların yarısı yabancıdır ama kotanın yüzde 82’si yabancılara tahsis edilmektedir. Nagehan Alçı’nın bunu bilmemesi mümkün değildir, bu bilgiyi ya gizlemekte veya bilinçli olarak saptırmaktadır” dedi.

Sarıbal’ın açıklamalarında öne çıkan başlıklar şu şekilde;

NAGEHAN ALÇI YALAN SÖYLÜYOR

Nagehan Alçı yazısında “1989’dan 2002’ye kadar herhangi bir kota, kısıtlama yok. 2001’de piyasada NBŞ’nin pancar şekerine oranı yüzde 25’leri buluyor, üretim 460 bin tonlarda” diyerek Şeker Kanunu’nun NBŞ’yi kısıtladığını ima ediyor. Bu ifadeler de yalan. Çünkü günümüzde kotasız şirketlerin üretimleri dahil NBŞ üretimi 600 bin tonun üzerindedir. Ayrıca “Şeker fabrikalarının özelleşmesi ile NBŞ üretiminin artması arasında hiçbir bağlantı yok. Pancar ve mısır şekeri fabrikalarının birbirine dönüştürülmesi çok maliyetli” diyor. Aklı başında olan hiç kimse “Şeker fabrikaları özelleştirilip, mısır şekeri fabrikasına dönüştürülecek” demez.

ÖZELELŞTİRİLEN FABRİKALAR KAPATILACAK

Burada söz konusu olan tehlike daha önceki kamuya ait fabrikaların özelleştirilmesi örneklerinde olduğu fabrikaların satın alanlar tarafından kapatılmasıdır. Çünkü bu örnekler TEKEL’de, süt ve yem fabrikalarında, et kombinalarında yaşanmıştır. Örneğin Ankara/Yenimahalle’deki EBK kombinasının yerinde şimdi ANKAmall AVM bulunması, 1995'te özelleştirilen 12 EBK kombinasından 9'u ekonomi dışında kalması gibi. Muhtemelen şeker fabrikalarının önemli bir bölümü de satın alanlar tarafından kapatılacak, bu nedenle de üretilen pancar azalacak, piyasaya NBŞ’ler hakim olacaktır.

ALÇI’NIN DÖRT YANLIŞI TEK DOĞRUSUNU DA GÖTÜRDÜ

Nagehan Alçı’nın yazısındaki tek doğru kısım “NBŞ’nin son derece sinsi bir şeker olduğunu, obezitenin baş sorumlusu kabul edildiğini hatırlatmam gerek. Özellikle içeceklere konabilmesi nedeniyle şeker tüketiminin artmasının başlıca sebebidir” dediği cümle. Ama bu yazdığı tek doğruyu da diğer verdiği yanlış bilgiler götürdü. Yani Alçı'nın dört yanlışı tek doğrusunu da götürdü. Bu nedenle bu Nagehan Alçı Şeker Fabrikaları ve özelleştirmelerle ilgili sınıfta kalmıştır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15