Deniz Zeyrek, AKP'nin referandumda beklediği 'evet' oranını açıkladı

Hürriyet Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek bugün köşesinde AK Parti'nin referandumda beklediği oy oranlarına yer verdi. Buna göre AK Parti, HDP oylarının yüzde 40'ının, MHP oylarının yüzde 55'inin 'evet' çıkacağını öngörüyor.

24 Mart 2017 Cuma 11:39
Deniz Zeyrek, AKP'nin referandumda beklediği 'evet' oranını açıkladı

 Türkiye 16 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı sistemi ile parlamenter sistem arasında tercihini yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında referandumda yüzde 52'nin çok üzerinde 'evet' beklediklerini açıklamıştı. Hürriyet Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek de bugün köşesinde hükümet çevresinden bir ismin aktardığı önemli bilgilere yer verdi. Bu bilgilere göre AKP'nin öngördüğü 'evet' oranı da ortaya çıktı. 

Deniz Zeyrek'in "AK Parti'nin 'evet' hesabı" başlıklı yazısından o bölüm şöyle:

"17 Mart günü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan vatandaşların referandumda ne yapacaklarına dair gözlemlerimi yazmıştım. Bölgedeki kanaat önderleri, genel eğilimin sandığa gitmeme yönünde olacağını tahmin ediyordu. Yapılan yorumlara göre, kayyum uygulamaları, HDP’lilerin tutuklanması gibi olaylar, hendek olayından sonra HDP’ye mesafe koyan vatandaşları AK Parti’den de uzaklaştırmıştı.

O yazıdan sonra, hükümet çevresinden öngörülerine ve siyasi yaklaşımına önem verdiğim bir isim aradı. Kendilerinin sahayı farklı gördüklerini söyledi. “Bize göre, HDP oylarının yüzde 40’ı ‘evet’ olacak” dedi. Bu Türkiye genelinde yüzde 4’ün üzerinde bir ‘evet’ oyuna tekabül ediyor.

Aynı isim, son seçimlerde MHP’ye oy verenlerin yüzde 55’inin ‘evet’ diyeceğini öngördüklerini de anlattı. Bu da Türkiye genelinde yüzde 6’yı buluyor. Bir başka detay da son seçimde AK Parti’ye oy verenlerden ‘hayır’ diyecek olanların oranıyla ilgiliydi. “Bizim partinin kayıp oranı maksimum yüzde 5 olur” dedi. Türkiye genelinde yüzde 5’i, AK Parti oylarına göre yüzde 10’u kastediyordu.

Alt alta yazınca bu hesaba göre 54 ‘evet’ çıkar. Bir kenara yazıp bekleyelim."

AK Parti’nin Diyarbakır’da yüzde 34-39 arasında bir ‘evet’ beklediği, Cumhurbaşkanı’nın da bu rakamı yetersiz bulduğuna yönelik Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberini hatırlatan Zeyrek, "Konuştuğum bir Kürt siyasetçi de Diyarbakır Belediyesi’ndeki kayyumun Nevruz alanına belediye otobüsü tahsis etmemesine rağmen, meydanda büyük bir kalabalığın toplandığına dikkat çekti. Bu veriler, bölgede HDP oylarının yüzde 40’ının ‘evet’ olacağı tahminini boşa çıkarabilir" dedi. 

Zeyrek'in yazısını tamamını okumak için tıklayınız

Son Güncelleme: 24.03.2017 18:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15