"Gözaltında işkence" rutin uygulamaya mı dönüştü?

CHP PM ÜYESİ VE İSTANBUL MV SEZGİN TANRIKULU:AKP HÜKÜMETİ TARAFINDAN "MUHALİF" GÖRÜLENLERE, GÖZALTI ÖNCESİ, ESNASI VE SÜRESİNCE “İŞKENCE” VE “KÖTÜ MUAMELE" YAPILMASI ARTIK RUTİN BİR UYGULAMAYA MI DÖNÜŞMÜŞTÜR?

17 Ağustos 2017 Perşembe 14:54
"Gözaltında işkence" rutin uygulamaya mı dönüştü?

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.  

İşe iade talebiyle ölüm orucunu sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek amacıyla İstanbul’da düzenlenen gösteride gözaltına alınan 41 kişi işkence gördüklerini açıklamıştır. Bu kişilerin vücutlarındaki işkence izleri ile ilgili haberler basına  yansımış, 41 kişi 8 Ağustos 2017 tarihinde adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştır. 

Gözaltına alınanlardan Mervenur Avşar, sağlık kontrollerinin, Emniyete getirilen doktorlarla yapılmak istendiğini kendilerinin bu uygulamayı kabul etmediklerini belirterek,  "Ellerimizde ters kelepçe olmasına rağmen saçlarımızdan sürüklendik. Gözaltı süreci boyunca bu şiddet devam etti. Kollarım başta olmak üzere vücudumun her tarafında darp izleri var.” demiştir. 

İstanbul Okmeydanı’nda İdil Kültür Merkezi’ne 30 Mayıs’ta yapılan polis baskınında gözaltına alınan Bergül Varan’ın da saçları kökünden koparılarak kendisine kötü muamelede bulunulmuştu. Bu bağlamda; 

1.AKP Hükümeti tarafından "muhalif" görülenlere, gözaltı öncesi, esnası ve süresince  “işkence” ve “kötü muamele" yapılması artık rutin bir uygulamaya mı dönüşmüştür? 

2.İşe iade talebiyle ölüm orucunu sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek amacıyla  İstanbul’da düzenlenen gösteride gözaltına alınan 41 kişi arasında bulunan kadınların ters kelepçe takılarak yerlerde sürüklenmesi talimatını kimler vermiştir? 

3.Gözaltına alınan 41 kişi, yasalar uyarınca gözaltı işleminin öncesinde ve akabinde  hekim kontrolünden geçirilmiş midir? Bu kişiler adli tıp kurumuna ya da hastaneye götürülmemişse gerekçesi nedir? 

4.Söz konusu 41 kişi hakkındaki hekim raporlarının içeriği nedir? 

5.İstanbul Okmeydanı’nda İdil Kültür Merkezi’ne 30 Mayıs’ta yapılan polis baskınında gözaltına alınan Bergül Varan’a,  saçlarını kökünden kopararak kötü muamelede bulunan polis hakkında 15 Ağustos 2017 tarihi itibariyle ne tür işlem yapılmıştır?

6.2010 - 2017 yılları arasında yıllar bazında 15 Ağustos tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre  hakkında “işkence” ve “kötü muamele” gerekçesiyle soruşturma açılan kolluk görevlisi var mıdır? Varsa,  soruşturmaların akıbeti nedir?"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15