Grev milli güvenliği değil, PATRONLARIN RAHATINI bozar!

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: Türkiye işçi sınıfı, tarihinin en kapsamlı grev yasaklarından biri ile karşı karşıya. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) bağlı 179 işyerinde 130 bin metal işçisini kapsayan ve 2 Şubat 2018’de başlaması kararlaştırılan grevler, Bakanlar Kurulu tarafından 26 Ocak 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararname ile “milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğünden 60 gün süre ile ertelendi. Üstelik böylesine önemli karar Bakanlar Kurulu’nda hiç konuşulmadan alındı.

30 Ocak 2018 Salı 15:25
Grev milli güvenliği değil, PATRONLARIN RAHATINI bozar!

Grevin ertelenme kararı Türk-İş üyesi Türk Metal, DİSK üyesi Birleşik Metal-İş ve Hak-İş üyesi Çelik-İş sendikalarının aynı gün uygulamak üzere aldıkları grev kararlarını kapsıyor ve Türkiye’de 1991’den bu yana ilk defa bir grev kararı uygulanmaya başlamadan bu kadar büyük bir grev ertelemesi yaşanıyor.

GREV ERTELEME ASLINDA GREV YASAĞI ANLAMINA GELİYOR

Grev erteleme ifadesi aslında grevi yasaklamak anlamına geliyor. Çünkü ertelenen grevler yeniden başlamıyor. Eğer taraflar erteleme süresi içerisinde anlaşamazsa, uyuşmazlık çoğunluğu işveren ve hükümet temsilcileri oluşan Yüksek Hakem Kurulu tarafından çözülüyor. Böylelikle toplu pazarlık ve grev hakkı yok edilen işçiler büyük hak kayıpları yaşıyor.

192 BİN İŞÇİNİN GREVİ YASAKLANDI

15 yıllık AKP döneminde günümüze kadar 192 bin işçinin grevi yasaklamak amacıyla 14 adet grev erteleme kararnamesi yayımlandı. Bu dönemde greve çıkabilen işçi sayısı sadece 81 bin ile sınırlı kaldı.

AMAN PATRONLARIN RAHATI BOZULMASIN

Grev ertelemelerinin büyük çoğunluğu milli güvenliği bozma gerekçesiyle yapıldı. Alın terinin karşılığını isteyen işçiler milli güvenliği nasıl bozar? Bu işçilerin çalıştığı fabrikalarda tank, top, tüfek, mermi mi üretiliyor? Beyaz eşya, ev aletleri, pencere camı, içki şişesi üretiminin durması milli güvenliği mi bozar, yoksa patronların rahatını mı?

İŞÇİ SINIFI GREV HAKKINA SAHİP ÇIKMALIDIR

Bu koşullarda işçi sınıfının grev hakkını kararlılıkla savunmalarından başka bir çare kalmıyor. Ancak grev hakkı sadece basın açıklaması yapmakla savunulamaz. İşçiler hukuka ve yasalara aykırı olarak alınan grev yasaklarına karşı kitlesel eylemlere başvurabilir. Bu yol meşru ve yasaya uygundur.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15