“İnsanlar geçmişleri nedeniyle bir kez daha yargılanıyor!”

CHP'Lİ FİKRİ SAĞLAR: “ESKİ HÜKÜMLÜ TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA GEÇİŞLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR GİDERİLSİN”

16 Mart 2018 Cuma 13:21
“İnsanlar geçmişleri nedeniyle bir kez daha yargılanıyor!”

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, taşeron işçilerin kadroya alınması sürecinde, geçmişte hüküm giymiş olan işçilerin yaşadığı mağduriyeti meclis gündemine taşıdı. Sağlar hazırladığı soru önergesinde, eski hükümlülerin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. Maddesi çerçevesinde taşeron olarak istihdam edilmeleri mümkün iken, 696 sayılı KHK doğrultusunda daimi kamu işçisi statüsüne alınmamasının adalet anlayışını zedelediğini belirtti.

696 sayılı KHK kapsamında daimi işçi statüsüne geçmek için başvuran ve başvuruları çeşitli nedenlerle reddedilen işçilerin toplam sayısının açıklanmasını isteyen Sağlar, işçilerin kadroya alınması için yapılan olan güvenlik soruşturmasında adam kayırmacılık ya da ayrımcılık yapılmasının önlenmesi için hangi tedbirlerin alındığını sordu. Fikri Sağlar, eski hükümlülerin bu düzenleme nedeniyle yaşadığı mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak hükümet tarafından bir çalışma yapılıp yapılmadığının Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanmasını talep etti.

“İnsanlar geçmişleri nedeniyle bir kez daha yargılanıyor!”

Mersin Milletvekili Sağlar, daha önce işledikleri suçlar nedeniyle hüküm giymiş bulunan taşeron işçilerin, geçmişleri nedeniyle bir kez daha yargılandığının altını çizerek, yaratılan mağduriyet nedeniyle insanların işsiz kalacağı ve bunun sonucu olarak belki de yeniden suça yöneleceği konusunda uyarıda bulundu.

Sağlar ayrıca, taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinde, işçinin üye olduğu sendikaya göre herhangi bir ayrım uygulanmakta olup olmadığını sorarak, hangi sendikanın üyesi olan kaç taşeron işçinin, KHK kapsamında daimi işçi kadrosuna alındığının açıklanmasını talep etti.

24 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla kamuda taşeron işçi olarak çalışanların daimi kamu işçisi statüsüne alınmasına yönelik düzenleme yapılmıştı.

696 sayılı KHK’nın 127. Maddesi ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen Geçici 23. Maddenin a) bendi ile kadroya alınacak alt işveren işçilerinin 657 sayılı Kanununun 48 inci Maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımaları koşulu getirilmişti. Bu düzenleme nedeniyle, halen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. Maddesi çerçevesinde istihdam edilmiş olan eski hükümlü alt işveren işçilerinin kadroya alınmalarının önünde engel bulunuyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15