Kurtuluş Savaşı'nda Havza'nın yeri

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek: Birinci Dünya savaşı sonunda; Ülkemiz emperyalist devletler tarafından işgal edilmesi ve paylaşılması sonucunda; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları; İstanbul dan ayrılarak Bandırma Vapuru ile 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkarlar. Zeybek'in açıklasası şöyle:

24 Mayıs 2018 Perşembe 11:58
Kurtuluş Savaşı'nda Havza'nın yeri

"Samsun’dan Havza’ya giderken Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının araçları; Havza Karageçmiş köyü yakınlarında arıza yapınca yürümek zorunda kalırlar ve “Gençlik Marşını” söyleyerek, zorlu bir yolculuk sonunda Havza ya gelirler.

       Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları; Havza halkı coşku ile karşılar ve Mesudiye Oteline yerleşirler. 18 gün burada kalarak Havza kaplıcalarında şifa bulur ve kurtuluş savaşı planlarını burada hazırlar.

ATATÜRK’ÜN İLK MİTİNGİ HAVZA'DA

Havza halkının sıcak ilgi ve desteklerinden çok memnun olan; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ilk mitingini 30 Mayıs 1919 tarihinde Havza Yörgüç paşazade Mustafa bey Camii önünde yaparlar. Havza halkının verdiği destekler sonucu 18 gün Kurtuluş savaşı planlaması ve Milli mücadele fikri etrafında yurttaşları birleştirmeyi hedefleyen; Gazi Mustafa Kemal Atatürk silah arkadaşları ile birlikte 12 Haziran 1919’da Amasya ya geçerek burada; Amasya genelgesini yayınlar.

HAVZA’NIN ÖNEMİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş savaşı sonrasında yurt gezilerinde Havza ya gelerek; Kurtuluş savaşında Havza ve Havzalının katkılarını açık biçimde ifade etmiştir. ”Muhterem Havzalılar! İlk cür’eti ilk cesareti gösteren; İlk teşkilatı yapan sizlersiniz, İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde kahraman Havza’nın ve Havzalıların büyük bir yeri vardır.” Sözleriyle ifade etmiştir.

      Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; Havza ya gelişleri; 25 Mayıs1919 tarihi her yıl temsili karşılama ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

   Kurtuluş savaşında, Başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Kurtuluş mücadelesi veren halkımıza şükranlarımı sunarım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçemize geliş yıldönümü ile Kahraman Havza ve Havzalının '25 MAYIS BAYRAMI KUTLU OLSUN'."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15