"Mevsimlik Tarım İşçileri" için kanun teklifi verdi

"Mevsimlik Tarım İşçileri" için kanun teklifi verdi

01 Haziran 2016 Çarşamba 11:17
Adıgüzel’den Mevsimlik Tarım İşçileri İçin Kanun Teklifi
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, TBMM Başkanlığına sunduğu ve 4857 sayılı İş Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi ile mevsimlik tarım işçilerinin İş Kanunu kapsamına alınmasını talep etti.
Mevcut uygulamaya göre, mevsimlik tarım işçilerinin yalnızca 51 ve üstünde işçi çalıştıran işyerlerinde ve işletmelerde İş Kanunu hükümlerinden yararlanabildiğine dikkat çeken Adıgüzel, “Mevsimlik tarım işçileri, sözleşmesiz, sigortasız, sosyal güvenceden yoksun çalışma koşullarına mahkûm edilmektedir” diye konuştu. Adıgüzel, verdiği kanun teklifi ile 51 ve üzerinde işçi çalıştırıyor olsun olmasın tüm işyeri ve işletmelerde çalışan tarım ve orman işçilerinin İş Kanunu hükümlerinden yararlandırılmasını istedi.
 “Tarım İşçileri İnsan Onuruna Yakışır İş Tanımından Uzak” 
Teklifin gerekçesinde, Türkiye’de sayıları 6 buçuk milyona dayandığı ifade edilen tarım iş gücünün yarıya yakınını mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğunu belirten Adıgüzel, “Türkiye'deki tarım iş gücünün önemli bir bölümünü oluşturmasına karşın, mevsimlik gezici tarım işçileri Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ‘insan onuruna yakışır iş’ tanımından uzak, ağır çalışma koşulları ile karşı karşıyadır” dedi.
Büyük çoğunluğu kayıt dışı çalışan mevsimlik tarım işçilerinin sayılarının net olarak bilinmediğine vurgu yapan Adıgüzel, “Türkiye’de sayıları 3 milyonun üzerinde tahmin edilen mevsimlik tarım işçileri ile birlikte 1 milyondan fazla mevsimlik gezici tarım işçisi, güvenli ulaşım, barınma, iş güvenliği, gelir güvencesi gibi hak ve ihtiyaçlardan mahrumdur” diye konuştu.
“Mevsimlik İş Cinayetleri Artıyor”
Adıgüzel güvencesiz çalışma koşulları yüzünden her yıl yüzlerce mevsimlik tarım işçisinin hayatını kaybettiği belirterek, “Her ne kadar mevsimlik iş cinayetleri kamuoyu gündemine özellikle yaz aylarında yaşanan toplu trafik kazaları ile gündeme gelse de, kayıtsız, güvencesiz ve denetimsiz çalışma koşulları mevsimlik tarımda yaşanan iş cinayetlerinin artmasına neden olmaktadır” diye belirtti. Adıgüzel, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre, 2013, 2014 ve 2015 yılları toplamında en az 912 tarım işçisinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.
“Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yasal Hakları Yetersiz”
Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili özel bir yasa olmadığını ifade eden Adıgüzel, 50 ve 50’den az işçi çalıştıran işyerlerinde veya işletmelerde çalışan mevsimlik tarım işçilerinin İş Kanunu'nda yer alan haklardan yoksun olarak çalıştırıldığını belirtti.
Mevsimlik tarım işçileri açısından, işveren ve işçi arasındaki ilişkinin Borçlar Kanunu ile düzenlenmesinin mevsimlik tarım işçilerinin hak kayıplarına uğramasına neden olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, “Mevcut uygulamanın yarattığı yasal boşluk, kayıt dışılığın ve denetimsizliğin önünü açmaktadır” dedi.
“Mevcut uygulamaya göre, tarım sektöründe denetimin 50 ve 50’den daha az işçi çalıştıran tarım işletmelerinde yapılamaması, işverenlerin 51 ve üstünde işçi çalıştırıyor olsalar dahi İş Kanunu'nun getirdiği yükümlülükleri yerine getirmemelerine uygun zemin hazırlamaktadır” diye konuşan Adıgüzel, mevsimlik tarım işçilerinin yasal haklarının korunması ve güvence altına alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yasal düzenlemelerinin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Son Güncelleme: 01.06.2016 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15