SGK’nın MAHREM BİLGİLERİ sattığı tescillendi!

Yargıtay, İsen davasında CHP'li Özgür Özel'i haklı buldu: CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile eski milletvekili Burhan İsen arasında kişisel verilerin satışına ilişkin davada Yargıtay, Özel lehine karar verdi. Yargıtay kararıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hastaların mahrem bilgilerini ve kişisel bilgileri İsen'e ait Datamed isimli şirkete 65 bin TL'ye sattığı kesinleşmiş oldu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Haklılığımız ortaya çıktı. Yargıtay kararıyla AKP iktidarının kişisel verileri, hastaların mahrem bilgilerini satışa çıkardığı tescillenmiş oldu” değerlendirmesinde bulundu.

16 Şubat 2018 Cuma 12:03
SGK’nın MAHREM BİLGİLERİ sattığı tescillendi!

KİŞİSEL VERİLERİN SATIŞI DAVASINDA KARAR ÇIKTI... CHP’Lİ ÖZEL İLE ESKİ VEKİL İSEN’İN DAVASI SONA ERDİ

Yargıtay; SGK’nın hastaların mahrem bilgilerini eski Batman Milletvekili Burhan İsen’e ait Datamed isimli şirkete 65 bin TL’ye sattığına hükmetti. İsen’in, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e bir televizyon programında kullandığı sözler nedeniyle açtığı dava, Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ardından Yargıtay’da da Özel’in lehine sonuçlandı. Özel, davanın ardından yaptığı değerlendirmede, “Haklılığımız ortaya çıktı. Yargıtay kararıyla AKP iktidarının kişisel verileri, hastaların mahrem bilgilerini satışa çıkardığı tescillenmiş oldu” ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bir televizyon programında SGK’nın hastaların mahrem bilgilerini 65 bin TL karşılığında sattığını, bu firmalardan birinin de eski milletvekili Burhan İsen’e ait Datamed Bilgi Yönetimi Limited Şirketi olduğuna ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Bunun üzerine İsen, Özel aleyhine 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Özel, avukatı Deniz Çakır aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilişkin Sayıştay Denetim Raporunu ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2013 yılı faaliyet raporunu mahkemeye sundu. Özel, mahkemeye, dönemin bakanları Mehmet Müezzinoğlu ve Faruk Çelik’in konuşmalarından bazı bölümler de sundu.

SAYIŞTAY RAPORUYLA SABİT

Sayıştay raporunda, Genel Sağlık Sigortası verilerinin üçüncü kişilerle paylaşılması işleminin bir paylaşım değil satış işlemi olduğu, kurulun söz konusu veri taleplerini ücret mukabili karşılanmasına karar verebileceği belirtilirken, “Sağlık verilerinin üçüncü şahıslar ile paylaşılmasına yönelik süreçte yaşanan belirsizliklerden bir diğerini ise söz konusu verilerin fiyatlandırılması hususu oluşturmaktadır. Kurum tarafından genel sağlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere ait kurum bilgi işletim sisteminde kayıtlı sağlık verilerinin ücret mukabili paylaşılmasına yönelik raporumuzun düzenlendiği tarihe kadar beş farklı firma ile sözleşme akdedilmiş ve bu sözleşmeler kapsamında yapılan veri paylaşımları sonucunda bugüne kadar kurum toplamda yaklaşık 65 bin TL gelir elde edilmiştir” ifadeleri yer aldı. SGK’nın faaliyet raporunda da veri paylaşımı sözleşmesi imzalanan firmalar arasında İsen’e ait Datamed Bilgi Yönetimi Limited Şirketi’nin ismi yer aldı.

YARGITAY ÖZEL LEHİNE KARAR VERDİ

Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Özel lehine verdiği kararın ardından, İsen’in başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi temyiz itirazını reddetti. Kararda, “Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına karar verildi” denildi.

Özel, “İddialarımızı TBMM Genel Kurulu’nda Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı’nda bir kere daha ifade ederek, tehlikelere dikkat çekmiştik. Ancak AKP milletvekilleri tepki göstermişti. Haklılığımız mahkeme kararıyla ortaya çıktı. Siyasette zaman zaman ‘hodri meydan’ denilir. Bunun sonucu bazen birkaç yıl sonra da olsa, bu davada da görüldüğü gibi er geç gerçekler ortaya çıkıyor. Davanın bütün süreçleri tamamlandı. AKP iktidarının 65 bin TL’ye hastaların mahrem bilgilerini sattığı Yargıtay kararıyla da tescillenmiş oldu” dedi.

Özel ile İsen arasındaki davaya ilişkin Yargıtay ve Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi kararları, Özel'in iddialarına dayanak olan Sayıştay ve SGK raporları şöyle:

EK EK 2 : Yargıtay Kararı ve Sayıştay Raporu
 

Son Güncelleme: 16.02.2018 12:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15