“Suriyelilere neden alelacele vatandaşlık hakkı veriliyor?”

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, referandum öncesi Suriyelilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirilip oy kullandırılacağına yönelik iddiaları meclise taşıdı: “Sığınmacılara, oy kullanabilmeleri için vatandaşlık hakkı tanınıyor”

10 Şubat 2017 Cuma 11:16
“Suriyelilere neden alelacele vatandaşlık hakkı veriliyor?”

GERÇEK MUHABİR / ANKARA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana’daki Suriyeli sığınmacıların referandum öncesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Sığınmacıların alel acele vatandaşlığa alınarak referandumda oy kullandırılacağına yönelik iddialarla ilgili TBMM’ye soru önergesi sunan Tümer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yanıt istedi.

Adana’da Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına geçmeleri için sivil polisler aracılığıyla mahallelerde Suriyelilere ulaşılmaya çalışıldığı, referandumda oy kullanabilmeleri için de 8 Şubat 2017 Çarşamba gününe kadar Türk vatandaşlığına geçiş için başvuru yapmaları gerektiği yönündeki iddiaların kamuoyunda genişçe yer bulduğunu hatırlatan Tümer, şu soruları yöneltti:

-Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacıların Adana’nın yoğun olarak yaşadığı güney mahallelerinde, sivil polislerin ellerindeki listelerle Suriyelilere ulaşmaya çalıştığı yönünde bilgiler doğru mudur?

-Başkanlık sistemini öngören Anayasa Değişikliğinin Meclis’te kabul edilip Cumhurbaşkanının onayına gönderilmesine rağmen, onaydan çıkmamasının altında Suriyelilerin vatandaşlığa alınıp oy kullanmalarını sağlamak mı yatıyor?

SURİYELİLERE OY MU KULLANDIRILACAK?

-Listelerde yer alan Suriyelilere istedikleri takdirde Türk vatandaşlığına geçebilecekleri ve hatta adlarını da değiştirebilecekleri yönünde bilgilendirme yapıldığı, vatandaşlığa geçmek isteyen Suriyelilerin 8 Şubat’a kadar başvuruda bulunmaları gerektiği yönünde telkinde bulunulduğu iddiaları doğru mudur?

-Bakanlar Kurulu kararıyla da Suriyelilere vatandaşlık verilebileceği öngörüldüğünde tüm bu çalışmaların altında Suriyelilere oy kullandırmak için vatandaşlık verileceği sonucu mu doğmaktadır?

GEREKÇELERİ NELERDİR?

-2012 yılından bu yana T.C. vatandaşlığına geçmek için kaç Suriyeli’nin resmî başvurusu olmuştur?

-2012 yılından bu yana kaç Suriyeli Türk vatandaşı olmuştur?  T.C. Vatandaşlığı verilen Suriyelilerin yıllara göre dağılımı ve vatandaşlığa geçirilme  gerekçeleri nelerdir?

-5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun “Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller” başlıklı 12. Maddesine dayandırılarak Bakanlar Kurulu kararıyla  son beş yılda kaç yabancı uyruklu kişiye vatandaşlık verilmiştir ve yıllara göre dağılımı nedir?

-Son beş yılda yabancı uyruklu kaç kişiye ikamet izni ve Turkuaz Kart verilmiştir?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15