Yıldırım’dan çok sert Kudüs açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına çok sert tepki gösterdi ve kararın hukuk dışı olduğunu söyledi.

06 Aralık 2017 Çarşamba 09:32
Yıldırım’dan çok sert Kudüs açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Güney Kore’nin başkenti Seul’den ABD Başkaın Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi. Yıldırım yaptığı açıklamada, “Kudüs’ü başkent olarak tanımak hukuk dışı olacaktır. Yanlış adımların telafisi zor olur. Trump’tan beklentimiz kudüs gibi hassas bir konuda adım atmamasıdır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN “İSRAİL İLE DİPLOMATİK İLİŞKİYİ KESERİZ” DEMİŞTİCumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili olarak AKP grup toplantısında yaptığı açıklamalarda sert ifadeler kullanmıştı. Erdoğan “Kudüs kırmızı çizgimizdir” vurgusunda bulunarak İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerin kesilebileceği açıklamasında bulunmuştu.

FİLİSTİN: TEHLİKELİ SONUÇLAR DOĞURABİLİRABD Başkanı Donald Trump’ın, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak, ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımaya niyetli olduğunu söylediği belirtildi. Açıklama, Mahmud Abbas’ın ofisinden geldi.Yazılı açıklamada, Trump “Devlet Başkanına (Abbas’a) ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma niyetini bildirdi” denildi.

Abbas’ın Trump’a “Böyle bir kararın barış süreci ile bölgedeki ve dünyadaki güvenlik ve istikrar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söylediği” aktarıldı.

“Başkan, uluslararası hukuk kararları ve Arap barış girişimi doğrultusunda başkenti Doğu Kudüs olmayan bir Filistin Devleti’nin kurulamayacağı konusundaki kesin kanaatimizi teyit etti” denildi.

Açıklamada Abbas’ın böyle bir adımı engellemek için dünya liderleriyle görüşmeye devam edeceği de ifade edildi.

Reuters’a konuşan Amerikalı üst düzey yetkililer, Avrupa Birliği, Filistin Yönetimi, Suudi Arabistan ve Arap Ligi’nden gelen, böyle bir ilanın bölge çapında yankı uyandıracağına yönelik uyarılarından endişe ettiklerini söylediler.

KUDÜS’ÜN STATÜSÜ

İsrail, Doğu Kudüs’ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor.

Filistinliler, Doğu Kudüs’ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti’nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs’ü başkenti olarak görüyor.

Hamas, İsrail’in Kudüs’ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.

DÜNYADAN TRUMP’IN KARARINA İLK TEPKİLER

Ürdün Kralı Abdullah, Trump’ın kararına ilişkin, “barış sürecine dönüşü sekteye uğratacak ve Müslümanları provoke edecek bir hareket” olarak nitelendirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından ABD Başkanı’na yapılan çağrıda da “bölgedeki durumu daha da karışık bir hale getirmeyin” uyarısı yapıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin tek taraflı olarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ihtimalinin endişe verici olduğunu kaydetti.

HAMAS: BÜTÜN KIRMIZI ÇİZGİLERİN AŞILMASIDIR

Hamas lideri İsmail Haniye de Trump’ın kararını değerlendirdiği açıklamasında “büyükelçiliği taşımak ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımak bilinen bütün kırmızı çizgileri aşmaktır” ifadelerini kullandı.

Fas Kralı Muhammed, Trump’a konuyla ilgili bir mesaj göndererek Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacakları yönündeki iddialardan duyduğu endişeyi bildirdi.

Mesajda, “Arap ve İslam ülkelerinin halkları, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma niyetinden büyük endişe duyuyor.” ifadesine yer verildi.

İBADİ: KABUL ETMİYORUZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını kabul etmediklerini belirtirken bu hareketin kötü sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Son Güncelleme: 06.12.2017 10:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15