Yılmaz: Kültür Bakanlığı SEMAHA AYRIMCILIK mı uyguluyor?

CHP’li Necati Yılmaz, Türkiye’nin tek resmi semah grubu olan Hacıbektaş Semah Topluluğu’nun ekip sayısındaki düşüşü ve bu sayının artırılmasının önündeki engelleri TBMM gündemine taşıdı. Kırşehir’de Abdallar, Konya’da ise Semazenler’in benzer gruplar oluşturduğunu, bu gruplara Kültür Bakanlığı’nın gerekli desteği verdiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu grupların üye sayılarındaki eksikliklerin tamamlanması için Bakanlık olumlu yanıt verirken; aynı hassasiyetin Hacıbektaş Semah Topluluğu için gösterilmemesinin gerekçesi nedir? Bakanlığın bu tutumu hükümetin de görmezden geldiği Alevi ve Bektaşiler için kutsal sayılan semaha yönelik bir ayrımcılık değil midir?” diye sordu.

17 Nisan 2018 Salı 11:46
Yılmaz: Kültür Bakanlığı SEMAHA AYRIMCILIK mı uyguluyor?

GERÇEK MUHABİR / ANKARA

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Türkiye’nin tek resmi semah grubu olan Hacıbektaş Semah Topluluğu’na uygulanan ayrımcılığı TBMM gündemine taşıdı. Topluluğun ekip sayısının 30’dan 9’a düşmesine rağmen sayının artırılması yönünde son 5 yılda yaptığı başvuruların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından olumsuz yanıtlandığını ifade eden Yılmaz, “Kırşehir’de Abdallar, Konya’da ise Semazenler’in benzer gruplar oluşturduğu bilinmektedir. Bu grupların üye sayılarındaki eksikliklerin tamamlanması için Bakanlık olumlu yanıt verirken; aynı hassasiyetin Hacıbektaş Semah Topluluğu için gösterilmemesinin gerekçesi nedir? Bakanlığın bu tutumu hükümetin de görmezden geldiği Alevi ve Bektaşiler için kutsal sayılan semaha yönelik bir ayrımcılık değil midir?” sorularına yöneltti.

“SEMAH ALEVİLER İÇİN KUTSALTIR, İBADETTİR”

Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, semahın Alevi ve Bektaşi kültür ve inancında birlik anlamına gelen cem törenleri içerisinde yapılan 12 hizmetten biri olduğunu ve ibadet sayıldığını vurguladı. 2010 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınan semahın Alevi ve Bektaşiler için kutsal ve vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin tek resmi semah ekibi olan Hacıbektaş Semah Topluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan sınav sonucunda, 1997 yılında 30 kişilik bir ekiple göreve başlamıştır. Ekibin tamamı kadrolu, memur ve daimi işçidir. Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı olan ekibin üye sayısı, son yıllarda giderek azalmış ve 3’ü kadın, 6’sı erkek olmak üzere toplam 9 personele kadar düşmüştür. Hacıbektaş Semah Topluluğu, Hacıbektaş Veli Müze Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Hacıbektaş Veli Müzesi, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 5. müzesidir. Müzeyi 2016 yılında 1 milyon kişi, 2017 yılında ise 850 bin kişi ziyaret etmiştir.”

TOPLULUĞUN GİRİŞİMLERİ NEDEN OLUMSUZ SONUÇLANDI?

 Hacıbektaş Semah Topluluğu’nun, ekip üyelerinin sayısını artırmak için son yıllarda büyük bir çaba gösterdiğini, ancak üye sayısının istenilen seviyeye ulaşamadığını ifade eden Yılmaz, topluluğun Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde son 5 yılda yaptığı girişimlerin olumsuz sonuçlandığını kaydetti. Yılmaz, Hacıbektaş Semah Topluluğu’nun, üye sayılarının artırılması için son 5 yılda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kaç başvuruda bulunduğunun açıklanmasını isteyerek, “Topluluğun başvuruları olumsuz sonuçlanmış mıdır? Olumsuz sonuçlandı ise bunun gerekçesi nedir?” diye sordu.

“AYRIMCILIK DEĞİL Mİ?”

CHP’li Yılmaz, Kırşehir’de Abdallar’ın, Konya’da ise Semazenler’in benzer gruplar oluşturduğunu kaydederek, “Bu grupların üye sayılarındaki eksikliklerin tamamlanması için Bakanlık olumlu yanıt verirken; aynı hassasiyetin Hacıbektaş Semah Topluluğu için gösterilmemesinin gerekçesi nedir? Bakanlığın bu tutumu hükümetin de görmezden geldiği Alevi ve Bektaşiler için kutsal sayılan semaha yönelik bir ayrımcılık değil midir?” sorularını yöneltti.

“ALEVİLERİ GÖRMEZDEN GELEN YAKLAŞIM NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?”

AİHM kararlarına rağmen hükümetin Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmediğine değinen Yılmaz, “Bu durum da göz önüne alındığında, hükümet Alevi ve Bektaşileri görmezden gelen yaklaşımını ne zamana kadar sürdürecektir?  Uluslararası hukuka, Anayasa’ya, Cumhuriyet’in laiklik ilkelerine ve uluslararası mahkemelerin ve yüksek mahkemelerin kararlarına rağmen ısrar edilen bu tutumla elde edilmek istenen sonuç nedir?” diye sordu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15